Het Koffiehuis van de Baarsjes

De Baarsjes

Voor het open atelierweekend van de Baarsjes in 2007, richtte Yvette van der Does een speciaal koffiehuisje als kunstproject in: Het Koffiehuis van de Baarsjes. Niet zomaar een koffiehuis, maar één waar men als bezoeker dronk uit een kop of mok van een buurtbewoner.

Mooi weer buiten het koffiehuis van de Baarsjes en je kon zelf je kop of mok uitzoeken wie, wat, wanneer, waar Foto: Yvette van der Does, 2007 Foto’s: Christien de Jong en Tonnie van Doorn, 2007

Kop of mok

Een maand lang dronk Yvette koffie bij voor haar bekende en onbekende buurtbewoners van de Baarsjes. Na ieder bezoek vroeg ze of haar gastvrouw of gastheer een kop op mok wilde doneren aan het koffieconcept. Thuis legde ze het bezoek vast in een verslag. Samen met de verhalen vormden de kopjes en mokjes het decor van het koffiehuis. Bij de verslagen voegde ze ook anonieme verhalen van buurtbewoners en anekdotes van zichzelf (als Baarsjesbewoner) toe.

Zomaar aanbellen

“Het was een enorme uitdaging om iedere dag weer ergens anders en met iemand anders koffie te drinken:, zegt Yvette. Naast dat ze onbekenden op straat aansprak om zichzelf bij hen thuis uit te nodigen, stuurde ze mailings, stond ze er voor op de markt of belde ze zomaar aan bij mensen thuis. En ze nuttigde niet alleen bij bewoners thuis een kop koffie, ze bezocht ook enkele broodjeshuizen en een coffeeshop. “Het was een gezellige en unieke ervaring, er is over van alles gesproken. Ik raad het iedereen aan eens te doen!”

Zo ontstond een fascinerende verzameling verhalen van buurtbewoners. En die verhalen waren tijdens het atelierweekend in 2007 allemaal te lezen op kaarten in het koffiehuis. Maar het is natuurlijk zonde om het daarbij te laten. Die verhalen zijn toch voor iedereen!
Daarom zal de komende tijd er iedere week een koffieverhaal op onze website gepubliceerd worden.
Lees hier de Koffieverhalen.

Spreekt het concept u aan en wilt u ook een bijzonder verhaal kwijt aan het Koffiehuis van de Baarsjes? Neem dan contact op met Yvette@denkbeelden.com.
Wie weet komt ze ook een keer bij u op de koffie!

De tafel in het koffiehuis staat vol met verhalen en andere lekkernijen wie, wat, wanneer, waar Foto: Yvette van der Does, 2007 Foto’s: Christien de Jong en Tonnie van Doorn, 2007 Door: Jan van Zijp