Stamboom

Verteller: Mascha Haring
6 Fans

In 2007 dronk Yvette van der Does een maand lang koffie bij voor haar bekende en onbekende buurtbewoners van de Baarsjes. Na ieder bezoek vroeg ze of haar gastvrouw of gastheer een kop op mok wilde doneren aan het koffieconcept. Thuis legde ze het bezoek vast: vandaag het tweede Koffieverhaal.

Bij Mascha Haring thuis wie, wat, wanneer, waar Foto: Yvette van der Does, 2007

Bij Mascha Haring thuis wie, wat, wanneer, waar Foto: Yvette van der Does, 2007 Door: Jan van Zijp

Op de koffie bij: Mascha Haring
Straat: Stuyvesantstraat
Beroep: werkt bij stadsdeel Oud-Zuid en is beeldend kunstenaar
Drinkt: Douwe Egberts roodmerk koffie met gekookte melk uit de magnetron
Ik neem mee: Gevuld speculaas van de Spar
Kopje/mok: Licht blauwe aardewerk mok van de HEMA
Datum: september 2007

Omdat ze vandaag naar haar atelier gaat in de Pijp, spreek ik met Mascha vroeg in de ochtend af. We zijn beide niet gewend zo vroeg al een koffieafspraak te hebben. Mascha vindt het meer horen bij de oudere generatie.

Ik vraag of ze familie is van Bas Haring (schrijver, wetenschapper, filosoof). Dit weet ze niet, maar het zou haar niet verbazen. Een tijd terug vroeg een andere ‘Haring’ aan haar of ze toevallig familie is. Ze bezitten - zo bleek achteraf - beide hetzelfde stambomenboekje.

Voor mijn project heeft ze een koffiebus vol met Douwe Egberts punten op tafel gezet. Zelf heb ik ook een tijdje de punten van de verpakkingen geknipt. Toen ik na jaren sparen mijn punten ging tellen had ik volgens de catalogus van DE net aan een doos met vier soorten thee gespaard. Beledigd om het resultaat, heb ik diezelfde dag nog de stapel punten in een enveloppe gestopt en naar mijn schoonmoeder gestuurd. Mascha weet dat ook, maar omdat ze DE koffie nu eenmaal de lekkerste koffie vindt blijft ze de punten toch maar sparen. Tegen beter weten in.

Douwe Egberts punten wie, wat, wanneer, waar Foto: Yvette van der Does, 2007

Douwe Egberts punten wie, wat, wanneer, waar Foto: Yvette van der Does, 2007 Door: Jan van Zijp

Op de tafel ligt een mooie gevlekte kat in het zonnetje te spinnen. Ik krijg een sterke bak koffie voor me, die me goed smaakt. We kletsen wat over duobanen, ateliers en het huidige kunstacademiebeleid. Mascha maakt tegenwoordig veel portretten in opdracht en vrij werk. (www.maschaharing.nl)

Thuis zoek ik op internet naar de Haringstamboom. Ik vind haar snel. Ze is geboren in Zwolle. Ik kan Bas helaas niet in het rijtje vinden, ook niet als Sebastiaan of als Bastiaan. Ik geef het op en ga op zoek naar mijn eigen stamboom. Ik vind mijn familie terug tot in de 14e eeuw. (www.genealogieonline.nl)

Lees hier alles over het Koffiehuis van De Baarsjes en de Koffieverhalen.