Langerop

Verteller: Langerop
7 Fans

In 2007 dronk Yvette van der Does een maand lang koffie bij voor haar bekende en onbekende buurtbewoners van de Baarsjes. Na ieder bezoek vroeg ze of haar gastvrouw of gastheer een kop op mok wilde doneren aan het koffieconcept. Thuis legde ze het bezoek vast: maar vandaag drinkt ze koffie in een broodjeswinkel.

Langerop al vroeg op Foto: Yvette van der Does, 2007

Op de koffie bij: Broodjeswinkel Langerop
Straat: Hoek Orteliusstraat/ Postjesweg
Ik bestel: Eerst zwarte koffie en later een bruin bolletje jonge kaas
Langerop schenkt: Een mix van Kannis en Gunnink en Van Nelle koffie uit een Bravilor koffiezetapparaat

Mijn alarmklok gaat om kwart over vijf af. Tegen alle voorspellingen in sta ik toch op. Ik ga namelijk om zes uur koffie drinken in een broodjeswinkel met de toepasselijke naam ‘Langerop’.

Het regent pijpenstelen en op het Surinameplein zijn de verkeerslichten nog niet in werking gezet. Als ik bij aankomst mijn fiets parkeer stopt er naast mij de vrachtwagen van een bakkerij. Ik loop achter de bestuurder met de verse broodjes aan de winkel binnen. Er is een jong meisje aan het werk, verder zie ik niemand.

De winkel wordt normaliter door een moeder en een dochter gerund, maar vandaag staat de knappe dochter alleen, de moeder is met vakantie.

Ik krijg een heerlijke mok met hete koffie. Omdat het zo regent is het rustiger dan anders, vertelt ze. Tot tien over half zeven ben ik de enige klant, dan komen de eerste bouwvakkers binnenlopen. Ze zet zonder het te vragen koffie voor hun neus. Ze weet allang wat hun wensen zijn.

Ik vraag het meisje wie haar vaste klanten zijn, zo vroeg in de ochtend.

De mannen van de moskee hiernaast komen hier enkel koffiedrinken. Vanuit het verzorgingshuis aan de overkant komen ook wel eens wat personeelsleden of ouderen langs. Studenten of nachtbrakers ziet ze hier zelden komen.

Nadat ik een broodje kaas heb gegeten reken ik af. De koffie is van het huis en ik mag de mok houden voor mijn project. Buiten is het nog steeds donker, maar ik zie wel al meer mensen op straat. Ik heb nog een hele langedag voor me.

Lees hier alles over het Koffiehuis van De Baarsjes en de Koffieverhalen.