Mierzoete koffie

Verteller: Douwe de Haan
1 Fan

In 2007 dronk Yvette van der Does een maand lang koffie bij voor haar bekende en onbekende buurtbewoners van de Baarsjes. Na ieder bezoek vroeg ze of haar gastvrouw of gastheer een kop op mok wilde doneren aan het koffieconcept. Thuis legde ze het bezoek vast: vandaag weer een Koffieverhaal.

Douwe de Haan Foto: Yvette van der Does, 2007

Op de koffie bij: Douwe de Haan
Straat: Cabralstraat
Beroep: Journalist voor de METRO
Drinkt: Nescafé oploskoffie met opgeklopte melk en heel veel rietsuiker met een snufje cacao van Blooker

Douwe is aan het werk als ik binnenkom. Ik vraag hem meteen hoe hij zijn koffie gebruikt. Voor ik het doorheb staat er een grote mok met dikke letters METRO voor mijn neus. Een cappuccino met de perfecte schuimlaag en een snufje cacao bovenop. Ik kijk een beetje verward in mijn kopje. “Je wil toch weten hoe ik mijn koffie drink?”:zegt Douwe uitdagend. “Nou, zo dus!”

Dit bezoek begint meteen al leuk. Het experiment is begonnen. Langzaam neem ik een slok. De cappuccino is mierzoet maar echt vies vind ik het niet. Zelf drink ik mijn koffie namelijk liever zwart.

Ondertussen schuift Douwe aan tafel en klapt zijn laptop open. “Ik doe nog even een mailtje de deur uit hoor”. Ondertussen kijk ik rond in de woonkamer. Voor de ramen hangt lichtgroen vitrage dat het daglicht heel mooi filtert. Het gefilterde licht, de klassieke muziek op de achtergrond en de rommel maken een tegenstrijdige indruk op me.
Als Metro journalist is Douwe altijd aan het werk, nieuws is er iedere dag en overal. De telefoon gaat drie keer af tijdens mijn korte bezoekje, Douwe werkt gewoon door, alsof ik er niet bij zit.

“Ik vind de koffie wel wat zoet”: zeg ik tegen Douwe om aandacht te krijgen voor mijn aanwezigheid. “Die tik heb ik overgehouden aan Afrika, ik heb een tijdje als verslaggever in Eritrea gewerkt”:zegt Douwe. Daar is de koffie zo zoet dat je na flink roeren nog steeds een laag suiker aantreft op de bodem (ondertussen open ik het pakje stroopkoeken dat ik voor ons heb meegebracht). Volgens Douwe komt koffie oorspronkelijk uit Ethiopië! Hij zoekt het meteen op in Wikipedia en we komen er meteen achter dat het klopt.

Ik vraag hem of hij ook wel eens bij buren op de koffie gaat. “Meestal komen de buren bij mij”. “Het maakt eigenlijk niet uit op welk tijdstip dat is”. Maar meestal willen ze dan bier of wijn drinken.

Lees hier alles over het Koffiehuis van De Baarsjes en de Koffieverhalen.