Niet goed in koffie zetten

Verteller: Roos Stoop
7 Fans

In 2007 dronk Yvette van der Does een maand lang koffie bij voor haar bekende en onbekende buurtbewoners van de Baarsjes. Na ieder bezoek vroeg ze of haar gastvrouw of gastheer een kop op mok wilde doneren aan het koffieconcept. Thuis legde ze het bezoek vast: vandaag weer een Koffieverhaal.

Roos Stoop Foto: Yvette van de Does, 2007

Op de koffie bij: Roos Stoop
Straat: Van Spilbergenstraat
Werkt bij: het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst
Woont samen met: de katten Foeke en Gijsje
Roos drinkt voornamelijk koffie in cafés en restaurants, thuis drinkt ze wel eens Nescafé espresso sticks met een schep rietsuiker (en met geklopte melk in de ochtend)

Omdat het lekker weer is gaan we bij Roos in de tuin zitten. We hebben nog even zon, want na tweeën verdwijnt ie uit de tuin. “Wat wil je voor koffie?, ik heb namelijk allerlei soorten”; lacht ze.

Alle apparaten en koffiesoorten worden op het aanrecht uitgestald. Ze tovert een goedkoop ogend espressoapparaat uit de kast. “Deze heb ik van mijn oma gekregen. Mijn oma ging voor nog geen twee tientjes met de ouderen van haar verzorgingshuis op busreis naar Duitsland. Bij thuiskomst waren de meeste oudjes alsnog honderden euro’s lichter”

“De buurvrouw van mijn oma had zich daar een ‘Medical Relaxer massagestoel’ voor 400 euro laten aansmeren. Gelukkig was dit Expresding het enige dat mijn oma kocht. Ze heeft het maar aan mij gegeven omdat ze denkt dat ik van die sterke bakjes drink." We lachen beide om het stomme apparaat, want het blijkt een doodgewoon koffiezetapparaat te zijn. “Zullen we er vandaag koffie uit zetten?" (Roos gebruikt voor ons tweede kopje, heel toepasselijk, ouderwetse omakopjes)

Ik neem plaats op de tuinbank, er springt meteen een kat op schoot. Er klinkt gelach uit de keuken. “Wat stom van me, ik ben er vergeten koffie in te doen!. Ik heb goed naar mijn moeder geluisterd”; zegt ze, als ze met koffie naar buiten komt. "Mijn moeder zegt altijd: Kind, je moet twee dingen niet leren in het leven: strijken en koffiezetten! Voor je het weet zit je er voor de rest van je leven aan vast!”

Lees hier alles over het Koffiehuis van De Baarsjes en de Koffieverhalen.