Joodse huizen in West

6 Fans

Op 4 mei worden bewoners van Amsterdam gevraagd om ten minste één dag de huizen te markeren waar gedurende de Tweede Wereldoorlog de Joodse gezinnen woonden die werden gedeporteerd en vermoord.

Familiefoto met van links naar rechts Hartog (Hakkie) Goldsmit, Salomon Goldsmit, Rebecca Goldsmit-Polak en Freddy Goldsmit Foto: circa 1933 (bron: collectie Joods Historisch Museum)

Op deze dag zal zichtbaar zijn hoe Joods Amsterdam was en hoe groot het drama. Voor de oorlog was tien procent van de Amsterdammers Joods. 61.700 namen van Amsterdamse Joden die werden vermoord staan in het online Joods Monument dat hen herdenkt. Wilt u ook weten of u in een 'Joods huis' woont? Ga naar www.joodsmonument.nl/huizen.

'Joodse huizen' in de Baarsjes

Op 4 mei wordt een lijst gepresenteerd van joodse oorlogsslachtoffers uit De Baarsjes, straat voor straat, adres voor adres:

De dodenherdenking van De Baarsjes op 4 mei staat dit jaar in het teken van De Baarsjes en de jodenvervolging. Tijdens het voorprogramma (in de Augustinuskerk aan de Postjesweg, aanvang 18.30u) wordt een lijst gepresenteerd van alle joodse oorlogsslachtoffers uit De Baarsjes, straat voor straat, adres voor adres. Een aantal van hun namen zal tijdens dat programma voorgelezen worden. Ook wordt een kort filmpje vertoond waarin enkele mensen herinneringen ophalen aan sommige van deze slachtoffers. Zoals wijlen Kees Fens, die vertelde over het echtpaar Aluin, van de Admiraal de Ruijterweg.

Om 19.15u begint de stille tocht vanuit de kerk via de Postjesweg, langs het oorlogsmonument hoek Postjesweg/Marco Polostraat, en via de Marco Polostraat en Davisstraat naar het Columbusplein, alwaar kranslegging bij het oorlogsmonument plaatsvindt. Vlakbij het kruismonument aldaar bevindt zich één van de bedoelde adressen, waar we bij aankomst nog even bij stilstaan. Voorafgaande aan de kranslegging zal dan opnieuw een reeks namen genoemd worden.

4 en 5 mei

4 en 5 mei