Oorlog in Nieuw-West

Aanvulling op deel 11

De polders van Nieuw West

Over mevrouw Gré Driessen-Ruhe die in 1982 het Verzetsherdenkingskruis kreeg (vaak verward met het Verzetskruis uit 1946) voor haar werk voor een verzetsgroep in Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze kreeg die onderscheiding tegelijkertijd met de posthume onderscheiding voor haar vader.

Krantenartikel uit 1982 Een eerbetoon aan Gré Ruhe

Haar dochter - mevrouw W. van de Kamp-Driessen - stuurde dit krantenknipsel aan ons op, als eerbetoon aan haar moeder.
Zij vermeldt ook dat mevrouw Driessen-Ruhe op 3 maart 2003 is overleden in Nijmegen.

Toekenning Verzetskruis aan Herman Ruhe in 1982

Haar vader heette Hermanus Gerardus Ruhe (1890-1968) en was getrouwd met Wilhelmina Wichmann (1892-1952. Het gezin van 13 kinderen woonde bij de Postjeswetering, op E 380. Herman sloeg in zijn schuur Engelse wapens op. Dochter Gré werkte als koerier, en nam deel aan de overval op een distributiekantoor voor voedselbonnen, waarbij ze bijna een kogel in haar hoofd kreeg. Ze was een verwant van de Greet Ruhe van E 325 aan de Sloterweg.

In de familie wordt momenteel gewerkt aan een boek over de familie Ruhe in de Sloterpolder.

Dit is een aanvulling op deel 11 van een reeks verhalen over de 2e Wereldoorlog. De verhalen zijn tot stand gekomen vanuit interviews die Pim Ligtvoet - van het Comité 4-5 mei Slotervaart - heeft gehouden met (oud)bewoners van de polders die nu tezamen Nieuw-West vormen.
Link naar rubriek waar alle verhalen 'Oorlog in West' bij elkaar staan.

Gererd van Velzen