Familie Fontijn uit West

Zij vonden een onderduikadres en overleefden, mijn vader zat wel in een kamp

Cateau en Leendert Aluin voor ‘De Vijl’ op de Admiraal de Ruyterweg Foto: collectie Fred Fontijn

Cateau en Leendert Aluin voor ‘De Vijl’ op de Admiraal de Ruyterweg Foto: collectie Fred Fontijn Door: Jan van Zijp

Sinds 35 jaar woon ik in Drenthe en Smilde is mijn huidige woonplaats. Opgegroeid ben ik op De Rijpgracht in Amsterdam-West. Vier en twintig jaar woonde ik daar samen met zus, Joodse vader en Christenmoeder. Mijn vader had een zuster en twee broers, mijn moeder kwam uit een familie met eenzelfde verdeling, hun naam is Van Puffelen. Mijn ooms en tante van moederskant heb ik goed gekend, die van mijn vader op één na niet. Als Joden, overleefden ze de oorlog niet, net als mijn opa die toen inmiddels weduwnaar was.

Voordat we naar Drenthe verhuisden, kenden we die provincie een klein beetje, dat Smilde vlak bij Westerbork ligt ontdekte ik pas ter plaatse. Al jaren herdenk ik hen die door oorlogsgeweld omgekomen zijn, op de plek waarvandaan mijn familie met zoveel anderen naar het oosten zijn gedeporteerd. Elke 4e mei wacht ik vanaf kwart over zeven tot de slagboom opengaat. Het kwartiertje naar het monument, waar de herdenkingsplechtigheid plaats vindt, denk ik iedere stap aan Toon, Jaap, Marjan, Tonnie en Aron Fontijn, Cateau en Leendert Aluin. Mijn opa, ooms, tantes en neefjes waaraan ik op die manier nooit eerder dacht, omdat ik ze niet persoonlijk heb gekend. Thuis hoorde ik slechts hun voornaam.

Ze woonden allen in Amsterdam-West, net als mijn ouders. Oom Max en tante Rosa ook, die woonden op de Admiraal de Ruyterweg, zij vonden een onderduikadres en overleefden. Mijn vader zat wel in een kamp, samen met lotgenoten die ook met een Christenvrouw waren getrouwd. Verzachtende omstandigheden, waardoor zij overleefden.

Antonie (Toon) Fontijn, mijn opa, was slager in de Staatsliedenbuurt, geboren in Leiden op 20 oktober 1869, hij werd 72 jaar oud en woonde in de Van Speijckstraat. In de Pieter van der Doesstraat 74’ woonde Jacob (Jaap) Fontijn geboren in Den Haag op 6 juni 1901 met Mietje (Marjan) geboren in Rotterdam 10 maart 1903. In Amsterdam werden hun zonen geboren, Antonie (Tonnie) op 13 mei 1933 en Aron Max (Aron) op 19 december 1938. Jaap had een broodjeszaak in de Haarlemmerstraat en later de eerste Nederlandse krokettenfabriek.

Op de Admiraal de Ruijterweg 65-hs, is ijzerhandel ‘De Vijl’ gevestigd, het kinderloze gezin Cateau Aluin-Fontijn en haar man Eliazer (Leendert) zwaaiden daar de scepter, zij was op 24 november 1898 in Den Haag geboren en hij op 30 juni 1890 in Amsterdam. Door een column* van A.L. Boom, een pseudoniem voor Kees Fens, leerde ik hen iets beter kennen. Beter dan dat ik van huis uit meekreeg, want daar werd over mijn ooms en tantes van die kant, weinig gesproken. Toen het te laat was, kwam ik er pas achter dat door het te vragen, er vast antwoorden waren gekomen.

Mijn familie was niet de enige Joodse familie in Amsterdam-West. Op 4 mei herdenk ik ze allemaal weer.

* De genoemde ‘column’ is opgenomen in een bundel genaamd ‘Meneer en mevrouw Aluin & andere gesprekken’. Uitgegeven door Querido.

Marjan en Jaap Fontijn voor hun broodjeszaak aan de Haarlemmerstraat wie, wat, wanneer, waar Foto: collectie Fred Fontijn Door: Jan van Zijp

Betje en Toon Fontijn met hun eerste kleinzoon Tonnie wie, wat, wanneer, waar Foto: collectie Fred Fontijn Door: Jan van Zijp

Fred Fontijn

Joodse huizen

Aanstaande zondag 10 april 2016 wordt in het Loyd Hotel, te Amsterdam het boek "Joodse huizen' gepresenteerd. Angelique van der Pol schreef daarvoor over de familie Fontijn, met de nadruk op Cateau en Leendert Aluin - Fontijn. Ik mag daarbij zijn.
Ik neem aan dat L van Nol familie is van Dolf van Mol en wens hem sterkte bij de herdenking op 4 mei. Ook ik ben van mening dat herdenken nodig blijft.

L van Nol

Re: Nooit meer !!!!

Mieke huijsen-alberding:
Beste Fred ,
Ik heb je geschiedenis met aandacht gelezen. We mogen dit grote onrecht(wel heel zacht uitgedrukt) wat de joodse families is aangedaan nooit vergeten.
Dus op 4 mei gewoon herdenken!!!!!!!!!!!!!!!

De Jan Evertsestraat deelt flyers uit, voor 4 en 5 mei het koffiehuis in Barth.Diasstraat 34 denkt aan de verzetsman Dolf v Nol hij die vele joodse gezinnen heeft geholpen, en is open voor gesprekken en verhalen

Fred Fontijn

Gevonden Fontijn

Beste Bart,
Je hebt het over mijn oom Max, die is geboren in 1900, hij leeft niet meer. Omdat ik ook nog wel wat vragen heb, verzoek ik je om mij jouw mail adres dat vind ik wat plezieriger. Mijn mail adres is fred@fontijn.nl.
Ik hoop binnenkort iets te horen.
Groet

bart joosten

gezochte familie fontijn

de familie Fontijn en aluin hebben de oorlog overleeft dat weten we zeker maar waar ze gebleven zijn is niet bekend
mijn moeder g.j.geradts wilde graag weten hoe het met de familie Fontijn en aluin is
ik weet van mijn moeder familie fontijn na de oorlog een hoeden en bontjassen zaak had in Amsterdam aan de Kalverstraat
maar kan heel goed zijn jullie helemaal geen familie zijn van die tak fontijn deze naam komt wel vaker voor ben ik al achter gekomen

Fred Fontijn

Bart Joosten

Beste Bart,
Tegenspreken doe ik je niet, omdat ik een aantal dingen niet weet. Vorig jaar reageerde Shadé Gerardst op bijna dezelfde wijze als jij nu. Ik heb daar toen der tijd op gereageerd via deze site. Daar verwijs ik je graag naar. Er zijn Rode Kruis lijsten, waarop de vermoorde joden zijn vermeld. Alleen onze tak schrijft Fontijn op deze wijze, omdat er bij mijn grootvader een foutje is gemaakt. Ooms en tantes van mijn vader schreven hun naam zo: Fonteijn.
Groet,

bart joosten

familie Aluin en Fontijn

deze twee families hebben de oorlog overleefd de mannen zijn wel op gepakt op 18 dec 1944 en te werk gezet in zwolle maar weer gevlucht naar epe
mijn opa b.a, geradts is door verraad op 18 dec 1944 thuis opgepakt. en zo zijn de familie ook gevonden alleen de duitsers hadden niet door het joden waren en zo zijn de twee mannen te werk gesteld in zwolle en de dames beleven achter bij mijn oma
hoe ik dat weet ik ben de zoon van de dochter van b.a geradts het is dus me opa ,ik heb goed contact met joodse familie horn de heer horn zat in de zelfde gewapend verzet als mijn opa geradts

Fred Fontijn

Aluin en Fontijn

Beste Shadé Geradts,
Als ik kon zou ik je helpen, maar doordat ik de oorlog niet bewust heb meegemaakt en er bij mij thuis niet uitgebreid over werd gesproken, weet ik niet hoe de vork precies in de steel zit. Die Fontijn, kan mijn oom Max zijn, samen met zijn vrouw (tante Rosa) is hij al onderduikend de oorlog doorgekomen. Mijn oom Leendert Aluin en tante Cateau Aluin-Fontijn, zijn voor zever ik weet niet ondergedoken en via Westerbork naar Polen gestuurd en vermoord. Of mijn oom Aluin nog broers had of zo, weet ik niet.
Ik hoop je hiermee toch een beetje te hebben geholpen.
Fred Fontijn

shade geradts

Fontijn en Aluin

Beste heer/vrouw,

Al enige tijd ben ik opzoek naar meer informatie over mijn overgrootvader dhr. B.A. Geradts. Hij blijkt in de tweede wereld oorlog onderdak geboden te hebben aan twee joodse stellen namelijk Aluin en Fontijn. Ik vond het daarom opvallend om deze twee namen op deze pagina tegen te komen. Heeft u enig idee waar uw oom en tante ondergedoken zijn geweest?

M.v.g.

Shadé Geradts

Fred Fontijn

Rondleiding

Beste Jan Fontijn,
Met plezier wil ik die rondleiding geven, mijn email adres is nog steeds fred@fontijn.nl, doe maar een voorstel. Het scheelt dat we geen tijd hoeven te besteden aan onze familieband, want die is er niet.
Groet,

Jan Fontijn

Dr jan Fontijn

Wat is de relatie tussen deze familietak van Fontijn en de andere slagers in Amsterdam, in o.a., Ferdinand Bolstraat, Tolstraat, Amstelveense weg, Tuyl van Serooskerkerker weg enz,
Met Fred Fontijn heb ik eerder contact gehad toen ik informatie vroeg over Jacob Israël de Haan, die in Smilde is geboren in 1881. Ik schrijf momenteel een biografie over deze auteur. Zou Fred Fontijn mij willen rondleiden in Smilde? Ik zou dat prachtig vinden.

Herdenken

Sterkte vanavond, Fred! Vlag hangt halfstok hier.