Plasticfabriek Wilhelm N.V.

Houtrijkstraat 140 - (Latere ingang: Spaarndammerstraat 73 - 75)

Auteur: Ron de Wit Ron de Wit
Spaarndammerbuurt

Wie van de bezoekers van het Geheugen van West kan mij iets meer vertellen over de Plasticfabriek Wilhelm N.V. die in de Houtrijkstraat 140 was gevestigd.

Foto 1 wie, wat, wanneer, waar Foto: collectie Ron de Wit

Mijn vader (Paul de Wit) en mijn moeder (Alie Farenhorst) werkten hier beiden en daardoor ben ik er nu. Aan de getuigschriften te zien zat deze fabriek er in ieder geval van 1950 t/m 1966.
Via Google en beeldbank Amsterdam kon ik niets vinden dus mijn hoop is op u gevestigd, misschien heeft u ook nog wel oude foto's, al zijn ze nog zo klein.

Mijn vader was chef menger en uiteindelijk ploegleider op de afdeling grondstoffen.
(foto 1 hierboven)
Mijn moeder stond aan de borstelmachines. (foto 2)
Op foto 3 is het magazijn te zien van de plasticfabriek.
Op foto 4 is mijn vader Paul de Wit in gesprek met de heer Wilhelm zelf.

Ik hoop dat u iets herkent en het wil delen met mij en de bezoekers van het Geheugen van West.

Foto 2 wie, wat, wanneer, waar Foto: collectie Ron de Wit

Foto 3 wie, wat, wanneer, waar Foto: collectie Ron de Wit

Foto 4 wie, wat, wanneer, waar Foto: collectie Ron de Wit

V.l.n.r.: Alie Farenhorst, Leen Jansen, Rens, Alie, Coby en Rietje Op de achterkant van de foto is geschreven: Ter gelegenheid van de opening waar wij dames niet bij mochten zijn. wie, wat, wanneer, waar Foto: collectie Ron de Wit, 1954 Foto: collectie Ron de Wit

4e van rechts is Alie Farenhorst en de meest rechtse dame is Leen Jansen wie, wat, wanneer, waar Foto: collectie Ron de Wit, 1954 Foto: collectie Ron de Wit

Verschillende dames achter de borstelmachines waaronder de dame rechts in beeld kijkend Leen Jansen wie, wat, wanneer, waar Foto: collectie mevrouw Hanna de Vries - Bakker

De dames van de plasticfabriek omstreeks 1955 wie, wat, wanneer, waar Foto: collectie mevrouw Hanna de Vries - Bakker Door: Jan van Zijp

Kerstfeest 1956 bij Wilhelm wie, wat, wanneer, waar Links naast het kleine meisje (dochterje Hanna Bakker) is Alie Farenhorst.<br />De drie personen onder Alie zijn v.l.n.r. Riekie Mommenhof, Klaas Bakker<br />en Leen Jansen - Bakker - Foto: collectie mevrouw Hanna de Vries - Bakker

De drie personen onder Alie zijn v.l.n.r. Riekie Mommenhof, Klaas Bakker
en Leen Jansen - Bakker - Foto: collectie mevrouw Hanna de Vries - Bakker

Ada Sellemans

Reactie op Wilhelm

Wat ik weet is dat de fabriek in de 60'er jaren goede tijden heeft beleefd toen de jerrycan's hun intrede deden, waren niet aan te slepen. De Wilhelm familie had in de buurt vd Haarlemmerweg een benzinepomp en in Noord een Toyota autogarage.

Ron de Wit

28 - Binnenplaats Plasticfabriek Wilhelm

Bericht 23 staan de triest verlaten foto's, deze foto geeft een iets beter beeld aan toen het bedrijf nog tot 1967 in werking was.

Ron de Wit

27 - Plasticfabriek Wilhelm N.V. sluit, 50 werknemers ontslagen.

Na al die jaren kom ik er dus achter dat de plasticfabriek dus niet is overgenomen door Bosmanletters maar failliet is gegaan.

In 1942 dus begonnen en in 1967 de deuren moeten sluiten. Triest om te lezen.

Ron de Wit

26 - Faillissement 1967 Plasticfabriek Wilhelm N.V.

Ron de Wit

25 - 2 personeelsleden gezocht Wilhelm N.V.

Alois hachmang

Wilhelm plastic fabriek

Jan wilhelm was mijn opa en eigenaar van de fabriek en Louis wilhelm zijn broer was directeur.

Ron de Wit

23 - Afbraak plasticfabriek Wilhelm

Foto's: Jan Siersma
Februari / maart 1975

Hiervoor in de plaats zou een soort overdekte recreatie - ontspanningsruimte komen. Is niet doorgegaan. Omgetoverd tot een prachtige openbare binnentuin, die zoals gebruikelijk destijds nooit toegangkelijk was omdat sociale controle op gebruik door bewoners zelf moeilijk te organiseren viel en veel problemen gaf.

Chris de Vries

Klik rechts (icoontje) bovenaan op de foto en de foto wordt vergroot weergegeven.

Ingang Houtrijkstraat 140

Binnenplaats

Binnenplaats

Binnenplaats

Binnenplaats

Binnenplaats

Binnenplaats

Fabriekshal

Fabriekshal

Binnenplaats

Binnenplaats

ger heidbuurt

22 - houtrijkstraat 140

Probeer bij Spaarndammerbuurt vroeger en nu.

Ger Heidbuurt

Beste Ger,

Misschien een stomme vraag maar waar vind ik dit?, op deze site?

Alvast bedankt voor de tip.

Gr.,
Ron de Wit

Harry Ruittemanz

21 - Wilhelm

Heel leuk om te weten.
Ik heb daar een aantal Jaren gewerkt op kantoor, ik denk in de jaren 1956 / 1957 of zo.

Het was best een leuk bedrijf met spuitgiet-machines en een vriendelijke directie. Ik heb daar best leuke herinneringen aan.

Ik ken nog een paar namen, directie was de Heer Wilhelm en de heer Postuma, er werkten op kantoor ook 2 mensen met de namen Bakker en Kosten, en later was daar ook een Heer Swaab voor de boekhouding.

De enige klant die ik me nog herinner was een bedrijf Widemex uit Amsterdam, gevestigd op een van de grachten.

Heel vaag komt de naam de Wit bij mij naar boven, maar ik was alleen maar de jongste bediende op het kantoor en kwam natuurlijk maar weinig in de fabriek.

Was jouw vader matrijzen maker?

Ik herinner me ook nog een paar dames op kantoor, maar ik weet de namen nu ffff nie meer.

Mijn naam is Harry Ruittemanz hopelijk heb je hier iets aan.

Ron de Wit

20 - Mail uit Canada betreffende de plasticfabriek Wilhelm B.V.

Vandaag 13 juni een zeer leuk mailtje uit Canada ontvangen.

Geachte heer de Wit,

Een kennis van mij in Holland stuurde mij verschillende emails over u interesse in de Wilhelm plastiek fabriek.
Ik heb in deze fabriek gewerkt in jaren '57 en '58.
Helaas heb ik geen foto's.
Maar van deze 1e en 4e foto herkende ik Paul de Wit met wie ik verscheidene keren hebt samen gewerkt aan diverse klussen.
Paul was een hard werkende man en een goed gevoel voor humor, misschien daarom konden wij goed met elkaar overweg.
Ik hoop dat dit een beetje u geholpen heeft met u onderzoek.

Het allerbeste,
Ron van den Heuvel

P.s.,
Mijn verontschuldiginnen voor mijn slechte gramatica, maar ik woon al 54 jaar in Canada.

frank van der heul

19 - Wilhelm

Hallo Ron,
Da's ook toevallig. Je vader werkte bij Tetterode in de Bilderdijkstraat en ik moest voor mijn werkgever Ellerman & Harms regelmatig een pakje nieuw gegoten letters ophalen. Kan me de arrogante portier daar nog goed herinneren, terwijl ik op de bestelling wachtte.
Na mijn eindexamen handzetten ging ik in militaire dienst als rekruut bij de lichte luchtdoelartillerie in een kazerne bij Ossendrecht, en wist mezelf binnen zes weken op S-5 te larten afkeuren. Het beroep van handzetter stond inderdaad al op de nominatie voor het museum, zodat ik in de offset en zeefdrukkerij terecdhtkwam. Na een lange reeks van andere uiteenlopende banen, waaronder de grote vaart, werk ik sinds 1982 als zelfstandig fotograaf en schrijver van historische boeken met de klassieke auto en motorfiets als specialisme.

Frank van der Heul

Ron de Wit

18 - Spaarndammerstraat 73 -75

Heel lief en aardig van mevrouw Jo Haen - van Langen... zij is op de fiets naar de Houtrijkstraat 140 en Spaarndammerstraat 73 - 75 gefietst om daar wat foto's te maken.

Mijn dank daarvoor.

De Houtrijkstraat is helaas niets meer over van hoe het vroeger was... dus nieuwbouw...
De Spaarndammerstraat 73 - 75 daarentegen is geheel gerenoveerd en wie weet herkennen oud werknemers nog enigzins de voorgevel.
Graag hoor ik dit.

Gr.,
Ron

Ron de Wit

17 - T.a.v. Frank van der Heul

Hoi Frank,

Het is echt grappig wat jij verteld, tussen de spulletjes van mijn moeder vond ik papieren van mijn vader die ook handzetter is geweest, alleen dan bij Tetterode.
Ik denk dat hij dit niet leuk vond o.i.d. of misschien verdiende het minder maar van Tetterode ging hij naar de Plasticfabriek Wilhelm N.V.
Dit heb ik nooit geweten, daarom is het des te bizarder / verbaaswekkender dat ik zonder dat ik dit dus wist vanaf de lagere school naar de AGS ging in de Dintelstraat.
Zelfs nog examen moeten doen in handzetten terwijl dit eigenlijk al een uitstervend vak was.
Hierna de tekenopleiding gevolgd op de AGS met als gevolg dat ik totaal 9 jaar op deze school heb gezeten met ZEER VEEL plezier.
En ook vaak naar het Baroniepad moeten lopen wat jij ook beschrijft.
Inmiddels ben een kleine 30 jaar grafisch vormgever / DTP-er van beroep.
Het merendeel van deze 30 jaar werkte ik bij Dagblad De Telegraaf maar helaas net als nog ± 1200 collega's ... inmiddels zijn wij boventallig verklaard en werk ik nu als zelfstandige als grafisch vormgever / DTP-er.
Eigen toko lijkt leuk maar het is aanpoten daarom komt er iets op mijn pad dan solliciteer ik hier wel op.

Gr.,
Ron de Wit
ron281160@gmail.com

Ron de Wit

16 - Oproepje via RTV NH over de plasticfabriek Wilhelm N.V.

Ik weet niet hoelang radiofragmenten bewaard blijven maar voor wie nieuwsgierig is, hier is het bewuste radio stukje...

4 minuten uitzending over Wilhelm NV
Luister hier naar: RTV NH

► Dan zie je een microfoon plaatje met 3x rechts June Hoogcarspel.
► Je moet die van 13.00 uur nemen, de middelste dus.
► Van minuut 9.38 min. t/m 13.51 min. hoor je mij.

Gr.,
Ron de Wit
ron281160@gmail.com

frank van der heuil

15 - Wilhelm

Beste Ron,

Als leerling-handzetter bij drukkerij Ellerman & Harms in de Warmoesstraat heb ook ik op de grafische sool in de Dintelstraat gezeten: een dag in de week vanaf januari 1961 en met bijlessen in een schoolgebouwtje aan het Baroniepad.
In februari 1965 werkte ik voor korte tijd als produtiemedewerker bij Wilhelm Plastic in de Houtrijkstraat. Zit jij nog steeds in de grafische industrie?

Frank van der Heul

Anneke Henning-Wilhelm

14 - Plastic Fabriek Wilhelm

Beste meneer de Wit, mijn vader, meneer Louis Wilhelm, had eerst samen met twee broers en een zwager net na de oorlog een borstelfabriek, waar voornamelijk tandenborstels werden gemaakt met houten stelen. Naderhand kwamen de plasticstelen en schakelde hij over op plastic en was de Plasticfabriek Wilhelm geboren. Het logo, het rode met kroontje, heeft mijn vader zelf ontworpen.
Zelf heb ik korte tijd halverwege de jaren zestig bij mijn vader gewerkt en weet nog wel wat namen, o.a Gerda Koops, de Heer Kenter op kantoor, de heer Swaab, ook op kantoor en Ans van de loonadministratie en Kuiper.

Groeten Anneke Henning-Wilhelm

Ron de Wit

Op foto 6 met de 9 dames... en dan de 4e dame staand.
Dus tussen de 2 dames met een tandenborstel in hun mond... deze dame heet Willy.
Mijn moeder had het zeer vaak over deze Willy en als ik haar achternaam hoor dan zal ik zeggen... NATUURLIJK... maar ik weet het gewoon niet meer.
Wie helpt mij "even"?

Gr.,
Ron

Ron de Wit

12 - G. Koops - 09 maart 1956

Dit krantenknipsel over de 25 jarige G. Koops vond ik.
Helaas zegt mij de naam Gerda Koops mij niets, deze mevrouw (mits zij nog leeft) zou nu 81 jaar moeten zijn.
Het is wel uit de tijd van mijn ouders.

Gr.,
Ron de Wit
ron281160@gmail.com

Klik rechts (icoontje) bovenaan op het artikeltje en het artikel wordt vergroot weergegeven.

09-03-1956

09-03-1956 Door: Ron de Wit

Ron de Wit

11 - t.a.v. Hans v/d Sluijs

Bizar Hans wat jij schrijft.
Ik heb 9 jaar op de Amsterdamse Grafische School (AGS) in de Dintelstraat gezeten en kwam ahum ahum bijna dagelijks in cafe de Corner naast Bosman Letters op het Scheldeplein.
Menigmaal ben ik in die winkel geweest.
Een tijdje geleden alweer heb ik deze firma een mail gestuurt maar geen reactie terug, wat misschien logisch is daar Bosman Letters inmiddels alweer door anderen is overgenomen.
Maar jij geeft mij wel weer een zetje om nogmaals een poging te wagen.
Je heb zeker geen foto's uit die tijd?

Gr.,
Ron
ron281160@gmail.com

hm,vdsluijs

10 - Een lichtpuntje

Het klopt dus duidelijk wat hr. Bob zegt, het bedrijf is later overgenomen door Bosman letters en die zijn indertijd ik meen 1976 verhuist naar ik meen de Scheldestraat waar ze ook een winkel hadden.
Ik kan mij dat nog herinneren omdat ikzelf in die tijd gewoont en gewerkt heb in het pand waar Mindeman in gezeten had op de hoek van de Houtrijkstraat / Assendelftstraat. Ik zat daar toen de winkel van Mindeman gesloten werd naast mij zat kapper Hanne Keuk en zijn vrouw Sanne en tegenover mij was men al begonnen met de sloop van de woningen.
Ik had daar indertijd een vrij lukratieve handel in gebruikte goederen en heb menig bewoner daar aan een gebruikt bankstel of andere huisraad geholpen omdat ze geen nieuwe dingen meer wilde kopen vanwegen de sanering die in de buurt aan de gang was.
Van de fabriek kan ik mij herinneren dat toen Bosman er uitging de boel gewoon op het laatst in de steek gelaten werd en je het pand in kon lopen en meenemen wat er nog te gebruiken was.
Voor mij was dat een hele pallet met platen plastic wat ze gebruikte voor reclame borden en ook nog heel veel letters en andere spullen in die richting die heb ik toen mee genomen en die vonden dus ook in mijn winkel gretig aftrek maar waar de fabriek die voor Bosman er in heeft gezeten heen is gegaan weet ik niet maar bij mij zit vaag de gedachten dat Bosman toen zelf met dergelijke fabriek is verder gegaan en daarvanuit door is gegroeit tot wat het later was Bosman letters.

Groeten
Hans vd Sluijs