Onderdoorgang bij de Magdalenakerk

Spaarndammerdijk en Magdalenakerk Gelopen briefkaart, Amsterdam 13 nov 1904, Jan Wiebenga

Sommige verhalen roepen heel veel reacties op.
Zoals het verhaal over de Maria Magdalenakerk van Jan Wiebenga. Onderstaande reactie daarop van 'Snof' is zeker de moeite waard om apart te publiceren. Maar lees ook nog eens het oorspronkelijke verhaal en - inmiddels meer dan 25 - reacties daarop: link naar het verhaal over de Maria Magdalenakerk.

Met bijzondere interesse heb ik de berichten gelezen over de Magdalenakerk en de spraakverwarring over de onderdoorgang. Wellicht dat ik wat meer licht hierop kan werpen. Komend vanonder het spoorweg viaduct had je aan linkerhand de kerk, vervolgens de pastorie, een schutting waarachter de tuin van het klooster, vervolgens het St. Leo klooster en de St. Leo-meisjesschool op de hoek van de zaandijkstraat.
Aan de rechtkant begon de Houtmankade en recht door de Spaarndammerstraat. Bijna op de hoek (t.o.v. de achteringang van de kerk) zat aan de gevel van een huis een groot bord met de tekst "vroedvrouw" Met verbazing lazen wij deze tekst als 11-12 jarige en vroegen ons met verbazing af wat dat nu betekende. We waren in 1953 nog niet zo wijs. Vervolgens had was er dan een zgn. onderdoorgang. Hij was in de jaren 50 erg mysterieus en donker. Hij liep onder de huizen door (ca. 25 meter) en boog vervolgens links en rechtsaf.
Hier waren wat bedrijven (houtverwerking, meubelmaker e.d.) gevestigd in loodsen die gebouwd waren op het binnetreein tussen de Spaarndammerstraat , Westzaanstraat en Houtmankade.
Op de hoek van de onderdoorgang en de Spaarndammerstraat was een lederwarenwinkel gevestigd (tassen e.d.)
Vervolgens waren er woonhuizen en een paar winkels. Een melkwinkel en een 'beeldenwinkeltje' van de familie van de Broek. Hier werden allerlei spullen verkocht die een plek hadden in het Rijke Roomsche Leven. Naast beelden ook kerststallen, rozenkransen, kerkboeken, wijwaterbakjes e.d.
Op de hoek met de Westzaamstraat was een Café. In de Westzaanstraat stond de St. Alphonsus Jongens school. Die werd weliswaar gezien als een parochieschool, maar was feitelijk onderdeel van de St. Vincentiusverening.

Alf van Beem

Kerk en begraafplaats

Mijn vriend zijn moeder (inmiddels overleden) vertelde dat deze onderdoorgang gebruikt werd door de kerk als kortere weg van de Maria Magdalenakerk naar de vroegere begraafplaats bij de Westzaanstraat.

Spaarndammerstraat 34

Hier, in de Spaarndammerstraat 34, bevindt zich de onderdoorgang zoals gesuggereerd en besproken in enkele reacties, links van deze doorgang bevond zich toendertijd een 'beeldenwinkeltje'

Spaarndammerstraat Foto: Stadsarchief, archief van de Gemeentelijke Dienst Volkshuisvesting.

Spaarndammerstraat Foto: Stadsarchief, archief van de Gemeentelijke Dienst Volkshuisvesting. Door: Jan Wiebenga