Ouderwetse gezelligheid in Volkskoffiehuis

Verteller: Marja Vrolijk
Auteur: José Stolp
Westerpark, Spaarndammerbuurt

Het is vrijdagmorgen om kwart over negen en Marja Vrolijk is druk in de weer met de kerstversiering en boodschappen. Het koffiehuis aan de Spaarndammerstraat zit dan al helemaal vol en geurt naar uitsmijters en koffie.

Volkskoffiehuis De gezelligheid straalt uit naar buiten en het uitgebreide menu lokt - Foto: José Stolp, 28 november 2008 Foto: José Stolp, 28 november 2008

Al 50 jaar café

Marja: “Samen met mijn man Herman run ik dit café annex koffiehuis al tien jaar. Hiervoor heeft de familie Schaarsbergen er 25 jaar in gezeten en daarvoor heeft de familie de Haas het café 25 jaar gerund.
Vroeger kregen arbeiders in het koffiehuis uitbetaald en gingen ze van hieruit naar het werk in de haven. Maar de haven is verdwenen en wordt nu helemaal volgebouwd.
Sommige mensen verwarren dit café met een koffiehuis van de ‘Volksbond tegen drankmisbruik’, maar daar hebben wij niets mee te maken, want wij verkopen ook drank. Het is dus café annex koffiehuis.

Gunstige prijzen

Er komen hier veel buurtmensen en bouwvakkers. We zijn al om zes uur ’s morgens open tot ’s avonds een uur of zeven, acht. Op donderdagavond komt hier een kaartclub bijeen tot twaalf uur ’s nachts. Die mensen komen hier ook al zo’n dertig jaar.
Op maandag, dinsdag en woensdag serveer ik een daghap voor buurtmensen die alleen zijn. Wat mensen hier onder andere bindt zijn de lage prijzen. Een kopje koffie kost hier 1,35 euro, een broodje kaas 1,70 euro en de daghap slechts 6 euro. Waar vind je dat nog?”

Uitstervend ras

“Aan het interieur hebben wij weinig veranderd. De tegels aan de muur zijn van 1920. In het begin vond ik ze lelijk, maar nu niet meer, want het past hier wel. Een koffiehuis als dit kom je niet zoveel meer tegen. Als ik bepaalde vaste klanten een tijdje niet gezien heb, dan ga ik naar ze informeren. In positieve zin hou ik ze in de gaten.
Helaas heeft de rookvrije horeca ons klanten gekost en is het moeilijker voor ons om ons brood te verdienen.Maar ik blijf het nog leuk vinden want je maakt elke dag van alles mee. Volksmensen zoals degenen die hier komen, hebben altijd wat te vertellen. Als het lukt, dan blijven wij hier voorlopig nog”.

Bekijk meer afbeeldingen

Huiselijke sfeer in het 'Volkskoffiehuis' Foto: José Stolp, 28 november 2008 Huiselijke sfeer in het 'Volkskoffiehuis' met de oude tegels nog aan de muur - Foto: José Stolp, 28 november 2008

Volkskoffiehuis Voor de rokers een asbak aan de gevel - Foto: José Stolp, 28 november 2008

Volkskoffiehuis Echte koffie, maar niet meer met de hand gemalen - Foto: José Stolp, 28 november 2008

jan baas

jan baas

ik werkte van 1943 t/m 1957 bij het Int transportbedrijf D.P. de Rond, vanaf 1950 toen ik terug was van mijn dienstplicht in het voormalig Nederlands Indié, kwam ik regelmatig in dit koffiehuis, smorgens voordat we naar een klant gingen, ik heb daar leuke herinneringen aan
Mijn oom Henk Krabshuis had in de Spaardammerstraat (bij het politie bureau een zaak waar karren en bakfietsen verhuurd werden, ik woonde toen in de Houtrijkstraat nr 33, op de hoek van de Assendelftstraat, boven de groente en fruitzaak van Willen Jun
Ik kan nog veel meer vertellen, heeft i interesse > mijn adres is
jabimsn@live.nl

Willy

Uniek sfeertje

In de 7 jaar dat ik in Amsterdam in de binnenstad woonde, heb ik heel wat cafeetjes bezocht. De gezelligheid die je in die grote huiskamers aan kan treffen, heb ik daarna niet meer ervaren. Dat voel je alleen als je een buurtgenoot bent en je buren tegenkomt voor een gezamenlijk neutje en deuntje. Het lag aan het tijdstip wat er te nuttigen viel. Maar met een krantje en bakkie koffie of pintje en ‘meezingertje’ was je een uurtje deelgenoot van ‘de familie’ die op dat moment in de gezellige tent samenkwam. Het koffiehuis aan de Spaarndammerstraat lijkt me aan zo’n vraag te voldoen en onmisbaar voor de bewoners van de wijk.

Lekker warm bakkie koffie

Hallo José,
In dit koffiehuis kwamen we geregeld als we in de buurt werkten. Maar alleen als het berekoud was. Heb zelf 45 jaar in die bouw gewerkt. En dan werk je meestal buiten in regen, wind, kou en sneeuw, noem maar op. We hadden een half uur schaft maar dat werd in het koffiehuis wel een klein uur. De naam De Haas komt me ook bekend voor. Goed koffiehuis. Mooi verhaal.