De Spaarndammerstraat vanaf 1939 (3)

Verteller: Corrie Landsaat
Auteur: José Stolp
Spaarndammerbuurt

Corrie Landsaat (1939) woonde vanaf haar geboorte tot haar 20ste in de Spaarndammerstraat 40’’ en vertelt in drie delen haar herinneringen. Dit is het laatste deel.

Achterop de tandem bij vader en moeder Foto: collectie Corrie Landsaat

Het Bosplan
‘Mijn vader heeft meegewerkt aan het werklozen project “het Bosplan”, het huidige Amsterdamse Bos. Mensen die geen werk hadden werden daar tewerkgesteld. Het was heel zwaar werk, maar men moest daar wel werken omdat je anders geen geld kreeg. In deze tijd is dat allemaal wel anders. Indertijd hadden we helemaal geen geld voor luxe zoals men dat nu heeft, maar wel gezelligheid onderling. Iedereen was ook erg behulpzaam’.

De 2e Wereldoorlog
‘Mijn vader werd ingezet als werkkracht bij de Arbeitseinsatz en daardoor had mijn moeder geen eten. Ze kreeg wel eens wat van de mensen van de beeldenwinkel. Met mijn tien jaar oudere zusje, ging ik regelmatig naar het Westerpark. Daar waren soldaten, jonge jongens van een jaar of 19, die in barakken ondergebracht waren. Zij moesten het park bewaken, want er werden overal bomen gekapt voor hout voor verwarming van de huizen. Van die soldaten kregen we wel eens wat brood, dat erg zuur was. We hadden vreselijke honger en aten de ‘zure kuch’ daarom toch op, maar lekker was het niet. Om de kachel te kunnen stoken pikten we de houten tramblokjes tussen de rails vandaan. Als we de blokjes in de kachel gooiden, dan stonk het enorm vanwege het teer dat er op zat. Om ’s nachts warmte te hebben sliepen we met z’n allen in het tweepersoonsbed. Toen mijn vader terug kwam na de oorlog herkende ik hem niet meer en was ik bang voor hem. Ik was nog heel klein toen hij vertrok’.

Nu woont Corrie Landsaat in Zaandam in een hele ruime flat met een prachtig uitzicht.

Link naar deel 1 en naar deel 2.

Corrie Landsaat en haar man Foto: José Stolp, 2011

Helga Honigh

Schoenmakerij Spaarndammerstraat

Goedemiddag allen,

Wat leuk om hier terecht te komen!

Mijn grootouders woonden in de Spaarndammerstraat, mijn opa had er in de jaren 50 een schoenmakerij; het huisnummer kan ik me helaas niet meer herinneren. Volgens mij was het vlak bij ‘de poort’.

Als kind nam hij me ‘s zondags mee naar Heck, we wandelden door het Westerpark.

Kan iemand zich de schoenmakerij herinneren?Mijn opa was een heel lieve man, mijn grootmoeder, ze werd Greet genoemd (Geertruida), was een ‘strengere’ vrouw.
Ze woonden achter de schoenmakerij; het alkoof wordt op deze pagina ook al genoemd, herinner ik mij goed. Ze hadden ook een tuintje met een paar kippen.

Hans Stoute

Re: Spaarndammerstraat Nummer 54 (Deel 3)

Simon Hilbrink:
Corrie, De 2e Wereldoorlog was van onze doelgroep een zware jeugdtijd.
Wat ik mij herinner is. Wat jij al schrijft - tramblokjes uit de rails halen - overval bij viaduct waar een man werd opgepikt door de Duitsers - thuis geen verlichting - alleen kaarsjes - "Mof"stond in de keuken met gewwer en praatte met mijn Vader - neerstorten vliegtuig/Opoe en Tante Jo rende de trap op, om te kijken of wij nog leefden - uitdeling witbrood door Rode Kruis op Haarlemmerplein - razzia met moeder op Haarlemmerdijk/doken ergens een trap in.
Op nummer 52 woonde Elly Maas, veronderstelde dat zij Elly Keelen heette.
Verder woonde op 52 Joost Verschuuren en Wim Faile. Wie herkent deze namen?
Wie kan nog meer herinneren van deze tijd???
Met vriendelijke groet, Simon Hilbrink

Ik herken al die namen nog. Woonde op 52.

Hans Stoute

De Spaarndammerstraat vanaf 1939

Zelf vanaf mijn geboorte tot december 1968 in de Spaarndammerstraat op nummer 52 1 hoog links.gewoond. Toen verhuisden mijn ouders naar Geuzenveld. Qua woning gingen we er op vooruit. En daar hield het ook mee op. Op de Sint Alphonsusschool gezeten, en na de samenvoeging op de RK Paulusschool.

Hilbrink

Spaarndammerstraat - Houtmankade - Westzaanstraat (zie 3 delen)

Hallo Lezers,
Misschien wil je reageren - heel graag - of hebt je suggesties - altijd welkom.
Interesse in het overzicht van alle winkels van de Spaarndammerstraat - mail mij.
E-mail adres is: simonadam9@gmail.com

Simon Hilbrink

Spaarndammerstraat Nummer 54 (Deel 3)

Joop Hilbrink

Bromnozems in de spaarndammerstraat

Hier nog even een filmpje wat ik tegen kwam. Voor de spaarndammers wordt het leuk na 10 seconden. http://youtu.be/rcNv0L4KCOo

Joop Hilbrink van nr 54

Jan Eerenberg

Wie kent hem niet. Samen nog met hem, Arie en Dirk naar lloret de mar geweest begin jaren zeventig. Zijn eerste vlucht, wat was je zenuwachtig!!! Was een zeer leuke jeugd. Altijd gezellig in clubhuis de schroef van pater Zeegers. Karin, Marga DE MEIDEN uit onze jeugd. Je was dik bevriend met je buurjongen Willie. Voetballen in de westzaanstraat en lekker brommen. Met zijn allen, een man of acht opgepakt en afgevoerd naar cel in politiebureau spaarndammerstraat en daar even gezeten tijdens kerstbomen jacht. Ach wat was jij een boef!!!!!! :-)

Jan eerenberg

Familie van nr 44 en 40 ouders Coby en Roel Eerenberg

Leuk om deze site te lezen over Toon en corry, ik ben de zoon Jan van Coby de zuster van je moeder.
Ook ik heb samen met mijn vrouw Willy op 44 gewoond naast mijn ouders in de periode van1975 tot 1979. Wij wonen al geruime tijd in Lelystad. ook mijn broer Paul heeft lange tijd op 52 gewoond.
Paul woont al lang in Almere.

Els Murris-Beekhuizen

Re: 'n Vroeger Spaarndammerstraatvriendinnetje

Elly Maas:
Spaarndammerstraat nr. 40'' zei me natuurlijk wel meteen iets toen ik las
"Corrie", maar de achternaam Landsaat zei me helemaal niets. En toen kwam
de aap uit de mouw : Van der Horst (!) en toen was het kringetje dus rond.
"Hallo, Corrie, hier Elly van nr. 52' misschien weet je het nog, maar ik kan me
ook heel goed voorstellen, dat het nu allemaal verdwenen is.
Toch was het leuk om je berichten 1, 2 en 3 plotseling te lezen. Goed, hoor!
P.S. Ik weet nog dat ik op de schoenen met hoge (!) hakken van je zuster
bij jou thuis liep te waggelen !! Wat je al niet onthoudt !
Vriendelijke groeten van een iets ouder geworden vriendinnetje!

Grappig!! Wij zijn volgens mij na Corrie Landsaat op de Spaarndammerstraat 40 gaan wonen!!

Elly Maas

'n Vroeger Spaarndammerstraatvriendinnetje

Jilles van Dijk woont in Monnickendam 13 nov 2011 16:10

Jilles van Dijk

De foto met jou achter op de tandem meen ik te herkennen als de familie van der Horst,jou vader heten toch Leen? Mijn vader ging met jou vader in en na de tweede wereldoorlog als ze thuis speelde naar D W S aan de spaarndammerdijk.Ook kwamen wij ook wel bij jullie over vloer,je had toch ook een broer die Leo heten? Ook heb ik een 00m van jou gekend die woonde in de uitweg bij de osdordorperweg,oom Ad en tante Jans kan mij nog herrinneren,helaas geen foto's.

jan baas

jan baas

kort geleden hebben wij nog een reunie gehouden met de vrienden uit de tijd 1940 - 1950, aanwezig waren Freddy Brun, Ida Bongers, Jan Baas, Henk Keestra, Wim Berlips. Antoon Gillis. Douwe v.d. Schaaf en zijn broer
Ernst Vahrmeier, Henk Bartelingh, en Rinus de Leth en zijn zuster Ria
Ik heb daar nog foto's van en zal proberen die mee te sturen