De Spaarndammerstraat vanaf 1939 (2)

Verteller: Corrie Landsaat
Auteur: José Stolp
Spaarndammerbuurt

Corrie Landsaat (1939) woonde vanaf haar geboorte tot haar 20ste in de Spaarndammerstraat 40’’ en vertelt in drie delen haar herinneringen. Vandaag deel 2.

Corrie en haar broertje Foto: collectie Corrie Landsaat

Echte winkelstraat
'In de Spaarndammerstraat waren veel winkels, er was een fietsenstalling, een melkboer en een beeldenwinkel. Rozeman, de groentenman, zat verderop in de straat. De beeldenwinkel was een religieuze winkel die katholieke beelden verkocht. Dan had je ook nog een kruidenier, Dickie de Bruin, die boven de groentenman woonde. Mijn oma woonde vlakbij ons op nummer 44’. Dat was gezellig. We kwamen veel bij elkaar over de vloer. Mijn ouders zijn op een gegeven moment verhuisd en naast de poort gaan wonen in een benedenhuis. Als je de poort onderdoor ging dan kwam je bij allerlei kleine bedrijfjes, waar machines en meubels gemaakt werden.

Door de Spaarndammerstraat reed indertijd een tram met open balkons naar de Hembrugstraat, waar het eindpunt was. Voor ons kinderen was het een sport om op de balkons te springen. Met Oud & Nieuw om klokslag 12 uur ’s nachts dan hielden de trams stil en dan kregen de bestuurders oliebollen. Het openbaar vervoer stopte dan en men kon feest gaan vieren. Later reed er een bus door de straat.
Als kind speelden we veel op straat en deden dan spelletjes als tollen en pinkelen. We pinkelen gewoon midden op de weg, er was toch bijna geen verkeer. Het pinkelhoutje vloog alle kanten op, maar dat was niet erg, want de straat was leeg en er viel weinig te raken.

In ons huis was geen douche en wij wasten ons in de keuken. Mijn vader, die erg preuts was, maakte er een hele ceremonie van door alles te bedekken, want niemand mocht hem zien. Stel je voor... Pas rond mijn verkeringstijd, toen ik al een jaar of 18 was, ging ik naar het badhuis. Je had een vrouwen- en mannenbadhuis. Alles was in die tijd strikt gescheiden. Gemengde scholen, laat staan gemengde klassen, waren er niet’.

Haringboer
Corrie: ‘Bij het viaduct stond op zondag haringboer Schram. Mijn broer keek in het spionnetje (spiegeltje op een steel) of hij er al aan kwam. We kochten twee haringen met uitjes, voor één kwartje. Vooral als voetbalclub DWS gespeeld had, dan had hij het druk. Om de week speelden ze de ene week thuis de andere week uit. Niemand had zulke goeie haring als haringboer Schram.’

Link naar deel 1 en naar deel 3.

Alleen meiden Foto: collectie Corrie Landsaat

Corrie Landsaat en haar man Foto: José Stolp, 2011

jose toenbreker

Re: Re: Spaarndammerstraat 54

Ferry van Uden:
Simon Hilbrink:Wat ik mij nog kan herinneren is dat Dickie de Bruyn een halve centendief was en bij hem op de plof kon kopen. Zaterdags gingen de kinderen in de tobbe om gewassen te worden, later gingen wij naar het badhuis.Niet te vergeten werd de was eerst opgekookt en stond mijn moeder de hele dag de was via een (was)schobbord te wassen, en werd de witte was behandeld met een poppetje "blaauw" Wie interesse heeft,in een lijst van alle winkliers in de Spaarndammerstraat etc., kan van mij een kopie ontvangen. In de "Poort"zaten ook een schuurpoederfirma "Riff"genaamd en maakte ook boenwas voor de winkel Wijnberg - Kanaalfabriekje. Mijn broers Wim en Rinus duwden de haringkar van Ome Toon en Tante Alie Schram van de plaats bij het viaduct naar de opslagloods "De Bogen" om de haringkar daar te stallen. Waarmee voetbalde je vroeger door van kranten een bal te maken met elastieken er omheen, om alles bij elkaar te houden, dan gingen alle jongens putten in de Westzaanstraat. Auto's waren er nog niet. Wij voetbalde met Joost v. Schuuren - Hennie Faile - Leen Vellinga - Joop Toenbreker - Jan ? - Dries de Leth - Leo Suiveer - Coen Kahman - Piet en Ton v. Putten. In deel 3 zal ik meer vertellen over de 2e Wereld Oorlog.Met vriendelijke groet, Simon Hilbrink
Na een kort ziekte bed in een korte strijd die hij niet kon winnen is vanmorgen ome Joop Toenbreker (Joop sigaar) hedenmorgen overleden hij was 74. Wij wensen de famillie veel sterkte met dit verlies.

Piet Zwarenkant

Re: Spaarndammerstraat 54 (Aanvulling deel 2 )

Simon Hilbrink:
Bent vergeten de namen te noemen van Ferry v.d.Wateringen en Bert Wouters.
Bijna alle jongens waren lid van de Voetbalvereniging "Olympus". Onder leiding van Ome Dries de Leth gingen de jongens - wekelijks - fietsend naar complex Velserweg, waar Olympus zijn 2 velden had.
Later werd ook de vader van Leen Vellinga jeugd leider, en Simon Hilbrink jeugd penningmeester.
Hierbij doe ik een OPROEP aan alle jongens en meisjes van de Spaarndammerstraat - Houtmankade en Westzaanstraat te reageren, waardoor het mogelijk wordt - om nog veel meer herinneringen - op te halen van de "Moord en Brandbuurt". Simon woont nog in Amsterdam? Wie nog meer?
Zie VERVOLG deel 3 over de 2e Wereldoorlog. Met vriendelijke groet, Simon Hilbrink

Om even wat informative te geven op U vraag ,Ik was geboren in de Wormerveer Straat en ging op de kleuter school in de Zaandijk Straat Zuster Gonda en Teresa waren twee die ik me nog kan herrinneren .Toen naar de lageren school in de Zaanstraat by de hooftonderwijzer Meneer Keepers ,ik heb als leraren Mvr Abels gehad Meneer Visser ,Meneer Koonrad of zo iets Meneer Tiree komt ook in me gedachten En de vreselijk Mvr Vonk zij was erg streng..Wij woonde toen op Nummer 12 3 hoog met de Familie Bouwmeester naast ons op de trap Tante Marie en Ome Toon noemde wij ze .Na dat het vliegtuig veel op onze school zijn wij verhuist naar de van Bossenstraat waar kort daarne ook een vliegtuoig op ons dak storte ,het was een Helen opwinding in die tijd
Nu woon ik al 48 jaar in New Zealand en het is een fantasties mooi land ,hoop dat dit wat in valt met uu schrijven ,Hollands kan soms en beetje een problem zijn groetjes uit Christchurch New Zealand

Ferry van Uden

Re: Spaarndammerstraat 54

Simon Hilbrink:
Met vriendelijke groet, Simon Hilbrink

Simon Hilbrink

Spaarndammerstraat 54 (Aanvulling deel 2 )

Simon Hilbrink

Spaarndammerstraat 54

Leon de Laat

Re: Bloemenzaak van Handgraaf

Volgens de persoonskaart van vader Handgraaf(1892), getrouwd met een duitse vrouw, vehuist het hele gezin op 18 nov. '53 naar Bochum in Duitsland.
Hun dochter, geboren in 1920, had als beoep: naaister.. (staat er letterlijk)
Mvg,
Leon de Laat

Simon Hilbrink

Spaarndammerstraat huisnummer 54 (2) t/o de Magdalena Kerk

jan baas

Bloemenzaak van Handgraaf

naast ons in de houtrijksrtaat nr 31 was de bloemenzaak van Handgraaf
de dochter was een z.g. Moffenhoer, en wij daarom angst hadden voor die familie. Ik kwam in het jaar 1943 in dienst van het Internationaal transport bedrijf D.P. de Rond op de Zoutkeetsgracht, toen ik later in 1955 een vrachtje kreeg naar het Ruhrgebied in Duitsland, was dat de verhuizing van die familie Handgraaf. Terwijl ik mijn wagen aan het laden was, stond het zwart van de buurtbewoners die blij waren dat die familie vertrok. Er werden alle soorten opmerkingen gemaakt, zoals ga maar bij jullie soort wonen.
En zo heb ik nog veel meer herinneringen aan de Spaarndammerbuurt

jan baas

iets over Minderman

Ik had al eens geschreven dat ik geboren ben in de Houtrijkstraat 33, dat was op de hoek van de Assendelftstraat, en zover ik me kan herinneren was aan de overkant de winkel van Minderman ? Op de andere hoek was de winkel van Wijnberg, en tenslotte op de andere hoek was de schoenenzaak van Geestman
Ik hoop hiermee Marcel een plezier te hebben gedaan
Als ik het fout heb, zou ik dat graag weten
een groet van Jan Baas
Ik ben in 1944 verhuist naar de Zaanstraat nr 8, dus aan de spoordijk

jan baas

Jan Baas

een jaar geleden heb ik al eens een stukje geschreven in deze rubriek, ik ben nu 84 jaar en wil graag iets over het verleden schrijven toen ik in de Spaarndammer buurt woonde, ik ben n.l. geboren in de Houtrijkstraat nr 33 - 3 hoog - boven de groentewinkel van Willem Jun, hun zoontje Wim was mijn vriendje en daarom ging ik vaak mee met de vrachtwagen (Studebaker) om handel op te halen
Toen de oorlog kwam raakte Jun zijn vrachtwagen kwijt, die werd door de Moffen in beslag genomen, en kwam eer al alternatief een muilezel die voor een kar werd gespannen. Dat beeste heette Jansje en werd gestald op de Spaarndammerdijk nabij het DWS terrein. Als wij vrij waren van school mochten wij Jansje en de kar ophalen, zou wou nooit door de smalle poort, daarom legde wij onze jas over haar hoofd en ging ze gewillig mee, als ze daarna was ingespannen ging er een van ons op de bok zitten, en werd da jas verwijderd, daarna ging Jansje er als een spurt vandoor en was de eerst honderd meter niet te houden.
Jansje is op een bijzondere manier aan haar einde gekomen, er kwam een aangeschoten Amerikaanse bommenwerper (B18) op de school in de Westzaanstraat, de vleugel en motor kwamen op de straat terecht en kwam tot stilstand tegen de pastorie, terwijl Jansje brandend werd meegesleurd, er bleef niets van Jansje en de kar over, ook de heer Platje die bij Jansje had gestaan was niet meer terug te vinden. Er staat thans een monument ter herdenking in de Westzaanstraat
Ik zal nog wel eens een vervolg schrijven, met deze een groet aan alle bekenden van die tijd

Marcel Fiehler

De winkel Minderman

Ik ben een als klein kind vanaf 1971 een beetje op gegroeit waar ik vaak bij mijn oma was, die heel wat jaartjes daarvoor een winkel hebben gehad in de spaandammersbuurt, die Minderman heten, kan iemand dat nog herinderen of heeft daar nog foto's van? Groetjes Marcel.....

jan baas

jan baas

aangaande streng gescheiden scholen het volgende
Ik zat op de lagere school aan de overkant van de kerk, de naam was de Van Noordschool, het was zo geregeld dat onze vakantie's nooit samen vielen met die van de Katholiekeschool aan de overkant, zelfs wat josé Stolp schreef, dat wij niet met de kinderen van die school niet mochten spelen is waar, persoonlijk stoorde ik me daar niet aan.
Ik wil nog even toevoegen dat tijdens de Hongerwinter de niet katholieke kinderen meemochten eten bij de Katholieke school, dat was bij het Leger des Heils anders, daar was iedereen welkom, opvallend was ook dat bedrijven of winkels waarvan de eigenaar niet katholiek waren, geen zaken konden doen met de katholieken. Dat is tegenwoordig wel anders

josé Stolp

Aparte scholen voor meisjes en jongens

Bedankt voor de aanvulling. Toen ik zelf op de lagere school kwam in 1966, waren er nog aparte klassen voor meisjes en jongens. Geen aparte scholen meer voor meisjes en jongens maar nog wél aparte klassen. Vanaf 1967 waren de klassen gemengd en konden de meisjes de jongens plagen en andersom.

Jan Rutgers

Strenggescheiden scholen?

Dat was misschien geldend voor de RK scholen, maar het openbaar onderwijs was gewoon gemengd hoor. Op de van Bosseschool in de Cliffordstraat was er niet die scheiding. Wel was er een onzichtbare, maar daarom niet minder effectieve scheiding tussen de toen drie stromingen. Er waren de Christelijke scholen, de RK scholen en het Openbaar onderwijs.
Ik weet nog, dat wij de poster "Onverdeeld naar het Openbaar Onderwijs" voor het raam hadden hangen en dat dat de aanleiding was voor een aantal vriendjes om niet meer met ons te mogen spelen.
Gelukkig is dat later nog wel goed gekomen.