Sigarenmagazijn Barentzstraat 245

Auteur: José Stolp
1 Fan

Corry en Amin Butt gooiden vijftien jaar geleden hun anker uit in de Zeeheldenbuurt, waar ze nu al vijftien jaar een sigarenwinkel hebben. Die was niet alleen een sigarenmagazijn maar tevens een sociaal trefpunt voor diverse buurtbewoners. Trouwe klanten zullen de op 30 oktober gesloten winkel erg gaan missen.

Sigarenwinkel Butt eind jaren negentig Foto: collectie Corry en Amin Butt

Vaste klanten

“We hebben altijd erg veel plezier met onze klanten gehad. Zo kwam ome Henk al om 8 uur ’s morgens bij ons en hij bleef tot sluitingstijd. Hij is onlangs overleden. Elke zaterdag nam hij een visje mee van de Lindengracht. Ik plaagde hem wel eens dat de vis niet vers was en dan werd hij woedend (zogenaamd). Sjaak komt soms een harinkje brengen, tja … dat is er straks niet meer bij.

Moeilijke tijden en zwaar weer

Corry Butt: ’Wij hebben een moeilijke en onzekere tijd achter de rug, omdat het aanvankelijk niet duidelijk was wat er zou gaan gebeuren met ons pand. Slapeloze nachten hebben we daarvan gehad. Aanvankelijk werd er gesproken over renovatie van het winkelpand, maar na twee onderzoeken bleek dat de fundering onder het pand zo slecht is, dat deze vernieuwd moet worden. En de afgelopen jaren zijn moeilijk geweest omdat er door de renovatie van de Zeeheldenbuurt veel leegstand is ontstaan. In de zeven jaar dat de renovatie nu al duurt zijn er veel families uit de buurt vertrokken. Er wonen nu meer tweeverdieners zonder kinderen en die kopen alleen even een krant bij ons en gaan verder voor de boodschappen naar Albert Heijn. Om het hoofd boven water te houden zijn wij ook levensmiddelen gaan verkopen, toen de Spar zijn deuren sloot.

Elk nadeel heb z’n voordeel

Amin Butt: “Ik had nog wel verder gewild met mijn zaak op het Zoutkeetsplein, maar dat pand heeft een horecabestemming. Ik stelde voor om koffie te gaan serveren, maar dit voorstel werd afgewezen.
Corry en ik zijn opa en oma geworden van een prachtige kleinzoon en ik ben nu 65 jaar. We hadden als het anders gelopen was, nog zo’n 8 jaar doorgegaan tot Corry’s pensioen. Nu zijn we eind oktober gestopt en hebben we meer tijd voor onszelf. Dat is het grote voordeel, want we hebben hard moeten werken om het hoofd boven water te houden. We zullen de winkel en de contacten wel erg missen.”

Dit stukje is een bewerking van een eerder in de Staatskrant - die verschijnt in het gebied van voormalig Stadsdeel Westerpark - verschenen verhaal.

Corry en Amin in hun nu gesloten winkel Foto: José Stolp, oktober 2010

Willy & Wouter

vergane glorie

Goh, ‘n sigarenmagazijn dat klinkt lekker ouderwets. Zo’n term magazijn duidt op ‘n flinke voorraad en mogelijk ook wel huisvlijt in sigaren maken, misschien ook wel bandjes. Spijtig voor de eigenaren van de zaak maar je ziet ook niet veel sigarenrokers meer. Elk nadeel heb z’n voordeel en ’t voordeel in dit geval is, dat we ook wel weten inmiddels, dat roken slecht voor de gezondheid is. Aan de foto’s te zien had de zaak inmiddels al ‘n een mix van activiteiten naast rookartikelen en voor de mensen daarom jammer dat er eerder een eind aan kwam, de eigenaren daarom ’t beste gewenst en José bedankt voor ’t schrijven!!