Een ‘virtuele’ wandeling door de Spaarndammerstraat (deel 15)

Auteur: Fons Buis
Spaarndammerbuurt

Fons Buis wandelt opnieuw door de Spaarndammerstraat, maar nu langs de even zijde waaraan hij minder herinneringen heeft.

Alvorens verder te lopen door de Spaarndammerstraat lijkt het mij goed even stil te staan bij de samenleving begin jaren ´50 van de vorige eeuw. Onze samenleving was toen, zoals wij dat noemen, sterk verzuild. De bevolking was verdeeld in o.a. verscheidene godsdienstige stromingen en andersdenkenden. Deze verdeling speelde niet alleen een rol in het beleven van de godsdienst op zich; katholiek, protestant, maar was ook van invloed op bijvoorbeeld de radio-omroep (K.R.O., V.P.R.O., N.C.R.V., V.A.R.A en A.V.R.O.) en kranten (Volkskrant, N.R.C., de Tijd, Het Parool, Het Vrije Volk) Ook binnen het verenigingsleven speelde de verschillende levensovertuigingen een grote rol. Katholieken waren lid van katholieke verengingen, protestanten van protestantse verengingen en ook de mensen die zich niet kerkelijk gebonden voelden hadden hun eigen verenigingen. Hoe strikt gescheiden de verschillende groepen zich hielden blijkt wel uit de tekst van onderstaande advertentie uit de Parochiegids van de H. Maria Magdalena over de jaren 1957-1959.

Dansinstituut H.G. Licher

Uit mijn herinneringen van de jaren ´50 weet ik wel zo´n beetje hoe het er bij de katholieke verenigingen aan toe ging, maar van de anderen ´richtingen´ weet ik niet veel. Bij de katholieke jeugdverenigingen werden tot de leeftijd van bijna 20 jaar, de jongens en meisjes strikt gescheiden. Ze hadden niet alleen hun eigen vereniging, maar ook nog een geheel eigen locatie, zoals duidelijk zal worden uit de beschrijving van de volgende 2 panden, die wij in de Spaarndammerstraat van jaren vijftig zullen tegenkomen.

Zetten wij ons weer in beweging en komen na de winkel op nummer 72 bij een groot gebouw (nummer 74-76). In mijn herinnering was het oud school gebouw, zoals wellicht ook is op te maken uit onderstaande foto. Wij noemden het gebouw ´t Anker. Wat er precies gehuisvest was in de jaren ´50 weet ik niet, maar wel weet ik, dat de zolderverdieping in gebruik was bij de katholieke meisjes verenigingen.

Spaarndammerstraat 74-76

Gepubliceerd: 19 februari 2013

Enige tijd geleden publiceerde ik mijn jeugdherinneringen aan de hand van een ´virtuele´ wandeling door de Spaarndammerstraat aan de oneven zijde. Steeds nam ik mij voor om ook mijn herinneringen aan de even zijde van de Spaarndammerstraat eens op te schrijven. Toen ik echter ging graven in mijn geheugen, bleek dat ik aan die kant van de Spaarndammerstraat toch minder herinneringen te hebben. Toch zal ik proberen u aan de hand mee te nemen langs de verschillende winkels, straten en gebouwen in mijn jeugd zo tussen 1948-1959. De tijd dat ik op de Lagere School zat en later op de MULO.

Voor het schrijven heb ik eerst wat foto´s uit de beeldbank van de Gemeente Amsterdam gehaald. De afgebeelde advertenties vond ik in de Parochiegids, die in de periode 1957-1959 werd uitgegeven door de parochie van de Heilige Maria Magdalena. Fons Buis

Lees hier alle verhalen van Fons Buis.

A. Kooiman

t Anker

Ik heb ook in de Spaarndammerbuurt op school gezeten.
Wij, mijn zus en ik, gingen in het Anker op zaterdagmiddag naar de padvinderij. Daar waren grote lokalen. Misschien is daar heeeeeeeeeeel vroeger een school geweest.

jan reuter

Re: paard in de tuin

kool:
ik kom zelf uit de zaandijkstraat 16 en ik herken een heleboel dingen wij konden achter erop kijken en liepen elke dag er langs naar school op de hoek bij ons had je bakker lauwerse en aan de overkant kolenboer de haan. ik heb op de spitsbergenschool gezeten. ik vindt het een hele leuke side.

mijn naam is jan reuter geboren in de spaardamerstraat 65 3 hoog boven de slager sluis ik kan mijn het anker nog heel goed voor me halen ik heb daar velen uurtjes door gebracht met mijn vriendje pietje van ankerenr ikheb er ook veel figuurzaagjes gebroken verder was dit stukje heel intressant.

kool

paard in de tuin