Een ‘virtuele’ wandeling door de Spaarndammerstraat (deel 14)

Auteur: Fons Buis
Spaarndammerbuurt

Fons Buis wandelt opnieuw door de Spaarndammerstraat, maar nu langs de even zijde waaraan hij minder herinneringen heeft.

Spaarndammerstraat hoek Westzaanstraat

Spaarndammerstraat hoek Westzaanstraat Door: Beeldbank van het Stadsarchief

Op de hoek van de Westzaanstraat met de Spaarndammerstraat was een café gevestigd. Ik kan mij de kroegbaas herinneren als een grote forse man met een flinke buik. Hij stond dikwijls in de deuropening om zijn twee grote honden uit te laten.

Dit stukje Spaarndammerstraat passeerde ik in mijn lagere school tijd regelmatig want (gestuurd door moeder) was ik een regelmatige bezoeker van de schoolkinderemis. De jongens zaten aan de linkerkant in de kerk, de meisjes aan de rechterkant. De jongens moesten de kerk aan de achterkant verlaten en dan direct oversteken, de meisjes verlieten de kerk aan de voorkant om rechtstreeks naar de meisjesschool te lopen. Zo werd de vermenging der seksen op jonge leeftijd voorkomen.
Op de andere hoek van de Spaarndammerstraat (nummer 58 en nummer 60) zat een grote manufacturenhandel Wolff. Daarnaast op nummer 62 was een groentehal gevestigd en vervolgens op 64 slagerij Noom.

De Buurtzaak en slagerij Noom

Als we kijken naar de huidige situatie, die zien we op nummer 66 Automatiek Spaarndam. In mijn kindertijd was hier ook al een automatiek. Wat ik mij er van herinner zaten er alleen automaten in de rechter zijwand en achterwand. Patat werd er nog niet verkocht en als je een ijsje wilde, dan moet je aanbellen. In de hoek van de winkel zat een deur met daarin een klein luikje en hierdoor kreeg je je ijsje aangereikt. Later werd ook door dit luikje patat verkocht. Het was dus bijna uitsluitend een automatenhal.
Wat er op toen op nummer 68 zat weet ik niet meer wel dat op nummer 70 een banketbakker zat en op nummer 72 Bruinba´s warenhuis.

De andere hoek

De andere hoek Door: Beeldbank van het Stadsarchief

Banketbakkerij Martens

Gepubliceerd: 27 januari 2013

Enige tijd geleden publiceerde ik mijn jeugdherinneringen aan de hand van een ´virtuele´ wandeling door de Spaarndammerstraat aan de oneven zijde. Steeds nam ik mij voor om ook mijn herinneringen aan de even zijde van de Spaarndammerstraat eens op te schrijven. Toen ik echter ging graven in mijn geheugen, bleek dat ik aan die kant van de Spaarndammerstraat toch minder herinneringen te hebben. Toch zal ik proberen u aan de hand mee te nemen langs de verschillende winkels, straten en gebouwen in mijn jeugd zo tussen 1948-1959. De tijd dat ik op de Lagere School zat en later op de MULO.

Voor het schrijven heb ik eerst wat foto´s uit de beeldbank van de Gemeente Amsterdam gehaald. De afgebeelde advertenties vond ik in de Parochiegids, die in de periode 1957-1959 werd uitgegeven door de parochie van de Heilige Maria Magdalena. Fons Buis

Lees hier alle verhalen van Fons Buis.

Simon Hilbrink

Spaarndammerstraat nummer 54

Hallo Carol,
Wat leuk dat jij op nummer 54 hebt gewoond. Ik woonde ook op nummer 54. Mijn naam is Simon geboren 1 mei 1940. Bij jouw geboorte was ik 7 jaar oud.
Ken jij nog herinneren welke buren op de trap woonde? Onder was geen maufacturenwinkel, maar een kapperswinkel - zoon heette Teddy.
Manufacturenwinkel "De Buurtwinkel Wolff" zat op de hoek van de Westzaanstraat.

Naast jullie woonde familie Aben, heer Aben was toezichthouder van de speeltuin op de Zaandammerplein en hij heeft ook gewerkt bij jouw oom in de limonade en gazeuzefabriek, productnaam was TT.
Boven jullie 2 hoog rechts woonde familie Hilbrink met zoons Simon 1940-Wim 1942-Rinus 1943-Joop 1954 en de meisjes Wil 1949 en Bets 1952. Naast ons woonde familie Stappers met dochter Suze. Vader heeft zich vergast. 3 hoog woonde rechts familie Faile met zoon Hennie, links woonde familie Plasmeijer . Vader werkte op de Suikerfabriek. Samen met zijn zoon Wim maakte zij dressoirs op de zolder tijdens - vele weekenden.
Op nummer 56 woonde Wim Faile en Joost Schuurman. Van de katholieke keuterschool herinner ik niet zoveel, was altijd bang voor de nonnen. Ken jij ook kapelaan Keet?

Dokter Klingendoornbos woonde in de Westzaanstraat. Onze huisarts was Hagen op de Nassaukade. Hij reed in een grote Buick om zijn patienten te bezoeken.

Bij de verkiezingen hadden jullie aan de straatzijde de lijst K.V.P. hangen en daarboven hingen vele lijsten van de C.P.N.
Doe de groeten aan je broers en zusters Corrie 1941 - Ans 1943 - Jap 1946 en Arie 1953 die niet geboren is op nummer 54.
Bezit ook een lijst met namen van de winkeliers van de hele Spaarndammerstraat.
Ben benieuwt naar de reacties.
Met vriendelijke groet, Simon Hilbrink e-mail adres is: simonadam9@gmail.com

Carol Bonselaar

nummer 54

Ik ben geboren op nr 54. Boven de manufactuurzaak. De bijnaam van de cafe-eigenaar was boeren Dirk. Mijn geboortedatum is 4 nov 1947. Ik heet Carol Bonselaar. Mijn oom heette Theo Truijens en had de limade en gazeusezaak. Ik heb 2 zusjes Corrie, geboren in 1941 en Ans geboren in 1943. Ik heb ook een broer Jaap gehad die was in 1946 geboren. Verder nog een broer Arie, maar die is niet in de spaarndammerstraat geboren. Hij is van 1953. Ik heb nog op de katholieke kleuterschool gezeten, dat was maar een paar maanden. Want we gingen verhuizen. Mijn opa en oma Truijens woonden in de Assendelftstraat boven de slager 3hoog. Mijn oma en opa Bonselaar woonde in de Koogstraat op nr 4, ook 3 hoog. Mijn vader zat heel lang bij het Magdalenakoor. Mijn zusjes hebben ook op de meisjesschool en op de huishoudschool gezeten. Onze huisarts was der Klingendoornbos.