Een ‘virtuele’ wandeling door de Spaarndammerstraat (deel 12)

Auteur: Fons Buis
Spaarndammerbuurt

Fons Buis wandelt opnieuw door de Spaarndammerstraat, maar nu langs de even zijde waaraan hij minder herinneringen heeft.

Spoorwegtunnel

Spoorwegtunnel

We starten onze nieuwe virtuele wandeling bij de spoortunneltunnel. Kwam je onder de tunnel richting Spaarndammerstraat dan liep de zijmuur uit in een kleine ronding. Hierin stond een haringkar en zoals te lezen is in één van mijn eerdere verhalen, nam mijn vader hier iedere zaterdag, na een bezoek aan de markt op de Lindengracht, een haring en kreeg ik een grote zure bom.

Van het stukje Spaarndammerstraat tot aan de Houtmankade weet ik bijzonder weinig. We kwamen hier bijna nooit. Wel weet ik dat in een hoekhuis bij de Houtmankade de heer Keepers woonde. Hij was hoofd van de R.K. Lagere School Sint Alphonsus in de Westzaanstraat.
Volgens de kaart met winkels uit 1940 op http://www.amsterdamhistorie.nl zat hier op nummer 2a een sigaren/tabakswinkel en ik kan mij vaag herinneren dat die daar rond 1950 nog was. Vervolgens waren er volgens mij alleen maar woonhuizen tot nummer 26, waar ook een sigarenhandel zat.

Nummer 28 en 30 waren gewone woonhuizen, maar naast de deur van nummer 28 was een, naar mijn herinnering, witte marmeren plaat geschroefd met vermelding dat hier een vroedvrouw woonde. Toen ik als 11 jarige jongen hier af en toe als klaar-over stond en dit bord las, vroeg ik mij af wat een ´vroedvrouw´ toch was. Zo goed werden wij in die tijd niet voorgelicht. Als het even kon hielden de ouders zich nog bij de ooievaar of de rode of witte kool. Later bleek dat deze vroedvrouw mij nog ter wereld had geholpen.

Uit de parochiegids

Uit de parochiegids

Gepubliceerd: 3 januari 2013

Enige tijd geleden publiceerde ik mijn jeugdherinneringen aan de hand van een ´virtuele´ wandeling door de Spaarndammerstraat aan de oneven zijde. Steeds nam ik mij voor om ook mijn herinneringen aan de even zijde van de Spaarndammerstraat eens op te schrijven. Toen ik echter ging graven in mijn geheugen, bleek dat ik aan die kant van de Spaarndammerstraat toch minder herinneringen te hebben. Toch zal ik proberen u aan de hand mee te nemen langs de verschillende winkels, straten en gebouwen in mijn jeugd zo tussen 1948-1959. De tijd dat ik op de Lagere School zat en later op de MULO.

Voor het schrijven heb ik eerst wat foto´s uit de beeldbank van de Gemeente Amsterdam gehaald. De afgebeelde advertenties vond ik in de Parochiegids, die in de periode 1957-1959 werd uitgegeven door de parochie van de Heilige Maria Magdalena. Fons Buis

Lees hier alle verhalen van Fons Buis.

Kerk

Kerk

fons buis

De Westzaanstraat

De katholieke Alphonusschool stond toch echt in de Westzaanstrart. Ik heb daar 6 jaar met goed gevolg de lessen gevolgd en kreeg ook het toendertijd "Loffelijk ontslag"

Alexander uit de Bulten

de R.K. Lagere School Sint Alphonsus in de Westzaanstraat.

Dit moet de Oostzaanstraat zijn (dank aan Google).

Zelf heb ik tussen 1966 en 1971 (?) op de "normale" basis school gezeten die er naast zat en op het speelpein zat een hoog en lange hek omdat wij niet met kinderen van de katholieke schoon in contact mocht komen.
Ik heb ook nog nooit iemand buiten gezien van die school volgens mij gingen hun dan ook veel later naar huis dan wij.