Een ‘virtuele’ wandeling door de Spaarndammerstraat (deel 1)

Auteur: Fons Buis
Spaarndammerbuurt

Wat leven we toch in een prachtige tijd. Via internet kunnen we bijna de hele wereld bekijken. Alleen ‘terug in de tijd’ dat gaat (nog?) niet. Met ‘google earth’ en ’streetview' wandelde ik laatst door de Spaarndammerstraat.

De Maria Magdalenakerk Foto: van beeldbank van het Stadsarchief

Ik herkende veel van de panden. De winkels zijn natuurlijk in de loop der tijd wel veranderd. Als kind moest ik regelmatig boodschappen doen, niet alleen bij de winkeltjes in de Houtrijk- en Polanenstraat, maar toch ook in de Spaarndammerstraat, toen (en ik denk ook nu nog) de winkelstraat van de Spaarndammerbuurt.

Zou ik nog weten welke winkels er in de jaren ’50 gevestigd waren? Op http://www.amsterdamhistorie.nl vond ik een overzicht van de winkels die in 1940 en 1970 gevestigd waren op de Spaarndammerstraat. Nu vallen de jaren ’50 daar wel precies tussenin, maar toch kon ik mij veel winkels nog voor de geest halen en in een tweetal parochiegidsen uit 1950 en 1957 vond ik advertenties van verschillende winkeliers en zo kon ik mijn virtuele wandeling in de Spaarndammerstraat van toen bijna compleet maken.

Als je dan zo ‘virtueel’ door de Spaarndammerstraat loopt en je de verschillende winkels voor de geest haalt, komen er zijdelings ook andere herinneringen boven. Ik wil u graag meenemen op mijn ‘virtuele’ wandeling.

Als startpunt voor de wandeling begin ik bij de tunnel en wandel dan, weliswaar aan de verkeerde kant van de straat, langs de oneven zijde tot aan de Knollendamstraat. Verder kwamen wij meestal niet voor boodschappen en worden mijn herinneringen wat vager.

Allereerst passeren wij de prachtige Maria Magdalenakerk, die helaas (maar wel terecht) gesloopt is. Herinneringen aan de ze kerk staan zo her-en-der verspreid op het ‘Geheugen van West’ al vermeld. Toch wil ik over de kerk nog iets vertellen ...

Morgen verder

Ben Wolff

Paard in de gang

Heel mooi die foto van Opa Buis maar bijz dat kleine jongen op het paard dat is mijn ouder broer.
Die twee anderen zijn ooms
Zeer leuk Fons !!!! (Ome Fons)

J.L.Baas

mijn jeugd herinneringen

ik ben geboren in de houtrijkstraat op nummer 33 - 3e etage
dat gedeelte van de straat is gesloopt, jammer eigenlijk
ik heb daar gewoond van 1927 t/m 1943, toen zijn we verhuisd naar de Zaanstraat nummer 8 op de 3e etage
Mijn moeder is daar overleden
Toen ik terug kwam uit het voormalige nederlands Indié ben ik in 1951 verhuisd naar de Woubruggestraat nummer 3
thans ben ik 84 jaar en woon in Heiloo tot volle tevredenheid

aafke

oh heerlijk plekje van me

ik ben hier geboren en getogen, heb veel zien veranderen, maar ben nog steeds zo blij met mijn "dorpje" achter de spoorlijn

Hyke Dirkzwager

Dag Fons hoop dat jij je boeiend verhaal verder wilt vervolgen..