Een ‘virtuele’ wandeling door de Spaarndammerstraat (deel 5)

Auteur: Fons Buis
Spaarndammerbuurt

Het vijfde deel van een wandeling door de Spaarndammerstraat

Spaarndammerstraat 47-51 van de achterkant gezien Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van Amsterdam

Nummer 37 was de firma E.A. Bende & Zn. Loodgietersbedrijf. Zij verkochten ook electriciteitsspullen en gloeilampen.

Wat ik niet meer weet en ook niet kan terugvinden is de winkel op 39. Van de groeten en fruitwinkel op 41 herinner ik mij dat dit geen echte winkel was, maar meer een groentehal met grote open slaande deuren. De waren stonden tot op de stoep uitgestald. Wij deden hier geen boodschappen, alleen in de zomermaanden mocht ik hier wat kopen: ‘appelmoesijsjes’. Hij verkocht ingevroren appelmoes in de vorm van likijsjes met een houten steeltje. Ik heb ook geprobeerd dat later zelf te maken, maar de smaak van zijn appelmoesijsjes kon ik niet evenaren.

Nummer 43 herbergde een fietsenstalling. 7 Dagen per week geopend van ‘s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Het was naast fietsenstalling natuurlijk ook een reparatie-inrichting en hij verhuurde fietsen en autopeds. Naast fietsen voor volwassenen verhuurde hij ook ‘echte’ kinderfietsen van groot tot klein.
Soms kreeg ik op zondag een kwartje of een dubbeltje en kon dan of een autoped - ‘een echte op luchtbanden’ - of een kinderfiets passend voor mijn lengte voor een uur of een half uur huren. De koning te rijk reed ik samen met mijn vriendjes rondjes door de Spaarndammerstraat en de Houtrijkstraat.

Op nummer 45 zat een filiaal van paardenslagerij van Veen. Niet vaak, maar soms werden wij thuis getrakteerd op biefstuk. Biefstuk op brood met een gebakken uitje erbij was een ware traktatie. Als er biefstuk werd gegeten dan moest dat ‘paardenbiefstuk’ zijn en dat kochten wij dan hier. Het overige vlees haalden wij een slager verderop in de Spaarndammerstraat; slagerij Sluis.

Nummer 47 herbergde een chocolaterie. Eerst de firma ‘Ako’ en later de firma Schuitvlot, daarnaast op nummer 49 zat Slagerij H.M. Rademaker.

Op de hoek op nummer 51 was een bakkerij. In 1970 was dat Vermaat Brood & Banketbakkerij, maar als ik mijn herinnering duik, dan komt voor de 50-er jaren de naam John de Beer bij mij op. Het was niet onze bakker, alleen op luilak kocht ik hier de zogenaamde luilakbollen. Warme bollen in de vorm van kleine kadetjes die nog warm waren. Thuis besmeerde mijn moeder die dan met boter en bruine suiker. Het was een ware traktatie.

Lees hier alle verhalen van Fons Buis.

Carla Soggiu

groenteman

de groenteman naast de winkel van van Pol was van tante Annie en ome Henk Westerink. De galanterie winkel aan de overkant was van de fam.Mars. Op het pleintje naar het suikerfabriek was de haringkar van Onclin. de tweede galanterie winkel zat op de hoek van de Assendelft straat en heette Pietje Minderman Mijn oma en tantes woonden boven en naast de ijswinkel van Jelle.

Marie van Asperen

Jacob van Heemskerkschool Hembrugstraat

Ik heb van 1946 tot 1952 daar op school gezetten,iedere dag liep ik hand aan hand met mijn school vriendin Wiesje Kennis zij woonde in de Kolledamstraat 17 drie hoog,weet iemand waar ze nu woont en nog leeft.?

Hans Stoute

Wegenwacht

Ik weet nog dat dat motor met zijspan daar altijd stond. Later kwam er nog een auto bij van een andere wegenwachter; de heer Duijvelshoff. Zijn zoon Willem doet hetzelfde werk als zijn vader en met hetzelfde nummer.

Hennie Kowski

drogist Keizer

Wat ik nog mis is de verf/behangwinkel in het keldertje en drogist Keizer naast v.d Pol!
en meneer Baas de groentenwinkel op nr 41 heten geen Vrees die zat achteraan in de spaarndammerstraat (Jan Vrees) bij die grote bocht tegenover het volkskoffiehuis!
Ik heb zelf 5 jaar in de groentenwinkel op nr 120 gewerkt Bij Sienie en Herman Vissers naast Nagtegaal,dus ik ken alle namen van de verschillend groentenwinkels!(rondom nr 120)

Hennie Kowski

Re: Groenteman

Carla Hobijn:
Halllo,
Al jaren hoor ik verhalen van mijn familie dat mijn opa ook een groentewinkel had in de Spaarndammerstraat. Ik kan er helaas totaal niets over vinden.
Hij ging 's morgens heel vroeg naar de markt om verse spullen te verhandelen voor zijn winkel. Ook de ruil-handel werd heel veel gedaan.
Mijn opa is Toon Sijmons......Ikzelf ben geboren in de Houtrijkstraat 100 op 3 hoog maar groeide op in de Spaarndammerstraat boven de bloemenwinkel (113 geloof ik??)

Carla jij bent wel op nr 100 geboren maar op 1 hoog niet op 3 hoog,en later woonde jullie boven de bloemenwinkel in de spaarndammerstr dat was nr 115! doei Hennie xxxx

jan baas

we leven nog steeds

ik ben nu bijna 85 jaar, en woon sinds 5 jaar in Heiloo, maar kan de tijd in Amsterdam niet vergeten
Toen ik in 1950 terug kwam uit het voormalige Nederlands Indie kreeg ik mijn baan weer terug bij het internationale transportbedrijf D.P. de Rond, daar klom ik op tot chef, maar toen de zaak verkocht was, kon ik het niet vinden met de nieuwe eigenaar en ben overgestapt naar de Wegenwacht, motor en zijspan
Na 5 jaar ben ik voor me zelf begonnen, da was garage J.L.Baas aan de Sloterkade, na 30 jaar ben ik met pensioen gegaan
Als er nog bekenden leven, willen die met mij contact opnemen ?
Tenslotte een groet van Jan Baas

Gert

J de beer

Weet iemand of j de Beer nog leeft
Het was rond 1956

Carla Hobijn

Groenteman

Halllo,

Elisabeth Marja van Pol

Manufacturenhandel Van Pol Spaarndammerstraat 39

Mijn grootouders woonden op dit adres. Hun eerste winkel lag in de Assendelftstraat? parallel en achter de Spaarndammerstraat en en midden in de crisistijd (omstreeks 1925)hebben zij botje bij botje gelegd en het pand aan de Spaarndammerstraat 39 gekocht. Dat was een betere ligging; het lag meer in de loop. Zij kregen 2 zoons, die beiden op het oude adres zijn geboren. Jaap, de oudste; en Berend de jongste. Ik ben de oudste dochter van Berend. Het oudste, en hun eerste kleinkind. Mijn neef Hans, de enige kleinzoon. Mijn ouders en ik hebben kort na de oorlog boven mijn grootouders gewoond. Op 2 hoog achter. Tot 1953. Ik heb ook warme herinneringen aan het leven daar in de Spaarndammerbuurt. Mijn vaccinaties kreeg ik in het bekende huisje, begin Westerpark. Ik ben er ook wel eens naar de tandarts geweest.
Van mijn vader weet ik de verhalen, dat Manus (van de fietsenstalling) vaak
werd geplaagd. Dan werd er geroepen:"Manus, wat heb je vandaag gegeten?" Manus trommelde dan op zijn buik, waarna de net gegeten maaltijd er weer uitkwam. Dikke pret. Van mijn oom Jaap weet ik, dat er best wel straatgevechten werden gehouden. Blauw - Wit tegen DWS? En als ze in de
minderheid kwamen, of het werd te gevaarlijk, dan riepen de jongens "pas maar op, we halen onze hond erbij. "Dat was een grote herder.
Mijn grootvader had de hele gevel van zijn winkel volhangen met kleding op hangertjes. Die werden 's morgens met een stok met haak opgehangen; en 's avonds weer naar binnen gehaald. Verder stond hij vaak in de deuropening.
Een hand in de zij; de andere hand hield de eeuwige sigaar vast. Op vrijdag- en zaterdagavond ging hij naar Juffrouw Wessels. Om de hoek van de Spaarndammerstraat. Die had een sigarenwinkel. Opa ging met haar de dagopbrengsten doornemen. En alle andere belangrijke zaken bespreken. In een la van haar toonbank stond de Jonge Jenever klaar; en dan werd het gebruikelijke borreltje gedronken. Eenmaal thuis, stond het warme eten op tafel. En daarna was het altijd eventjes oogjes dicht. Mijn opa was een filmfanaat. Eerst 8 mm films; daarna 9 mm films. Er waren veel breuken in de film. Knippen en plakken dus. We hebben op feestdagen heel wat Charlie Chaplin films gezien. Gordijn dicht, riepen we dan. Licht uit! En dan maar lachen. In de winkel stond een prachtige kassa. Een zilveren uitvoering, met één druk op de knop, vloog de lade open. Magisch was dat. We speelden heel wat af. Alle hoeden, jassen, van de familie lagen op de toonbank. En die wilden nog wel eens van eigenaar verwisselen.
Schuin tegenover nummer 39 was verenigingsgebouw Het Anker? Ik weet niet de juiste naam. Daar werden allerlei voorstellingen gehouden. Ook een soort Karaoke. Mijn vader was 3 jaar oud, toen hij Shirley Temple nazong. Groot succes. Dat was in 1927. Verder werd in dat gebouw gerepeteerd door het
mondharmonica-orkest. En er was een eigen operakoor. Mijn grootouders hielden van opera. En van films. De jongens mochten wekelijks naar de bioscoop op de Haarlemmerdijk. En mijn grootouders gingen ook. Fientje de la Mar. Pola Negri. Zarah Leander. Namen uit die tijd.
Kwam ik in later jaren bij mijn oma logeren, dan gingen we steevast op maandag naar de wasserij/stomerij; dan naar de post; vervolgens het badhuis aan de Heiligenweg, en daarna de Cineac. Tekenfilms, Polygoonjournaal en nieuws over het Koninklijk Huis.
Als je voor de winkel stond, was rechts de groenteman. Wij noemden haar Tantie Annie van de Groenteman. Inderdaad een grote uitstalling van allerlei soorten aardappelen en appels. Links was een lampenzaak. Vlakbij een
heel goede slager, en natuurlijk bakker DE BEER op de hoek. Tegenover zat aan een half pleintje, een zaak die serviesgoed verkocht. Verderop in de straat, een wasserij/stomerij. En in het laatste gedeelte van de straat, het kousenreparatiewinkeltje van Christina Deutekom.
Mijn grootvader had een auto. Die stalde hij in de Haarlemmer Houttuinen,
in een voormalige stalling voor koetsjes. Ik ben wel met hem meegeweest als hij de auto ging ophalen. Maar voor het zover was ging hij velden keuren. HIj was bij de KNVB aangesloten en keek of er op de voetbalvelden kon worden gevoetbald. Hijzelf was scheidsrechter geweest bij TAVENU. (bij Duivendrecht).
In de winkel kon je lottoformulieren kopen. Kruisjes zetten in de vakken. Gewonnen, verloren of gelijkspel. De formulieren werden dan weer bij opa en oma ingeleverd. De Spaarndammerbuurt stond toen als "rood"bekend.
En ook als een eerlijke buurt; recht door zee. Men kocht gemakkelijk. Niet zeuren. Er werd inderdaad van alles verkocht. En Opa was niet te min om zelf even voor te passen. De slip voor mevrouw, Small werd altijd Large. En de bustehouder, om het netjes te zeggen, paste ook altijd. Opa had daar een heel ander woord voor. Ja als kleindochter moest je daar tegen kunnen.
Het is nog altijd leuk om eens door de buurt te lopen. Hartelijke groet,
Marja van Pol

Hans van Pol

spaarndammerstraat 39

op nummer 39 was de manufacturen en textiel winkel van Barend van Pol gevestigd, mijn grootvader, samen met mijn grootmoeder Bets van Pol-Klijn, bestierden kleinvak winkel , met duizenden knopen, honderden kleuren naaigaren, klosjes wol, band, ritssluitingen, pantys en kousen, maar ook overall's en spijkerbroeken. Mijn grootvader is overleden in 1970, mijn grootmoeder heeft de zaak alleen, en op de zaterdagen met hulp van ondergetekende voortgezet tot haar dood in 1975, daarna is het pand en de zaak verkocht. Ik heb nog steeds warme herinneringen aan de periode dat ik en mijn nichtjes op verjaardagen "winkeltje" speelden terwijl de visite vrolijk aan de borrel zat.
Ook de andere winkels kan mij nog levendig voor de geest halen, de paardenslager van veen, Bende aan de overkant, de electro zaak, de groenten winkel op 41, bakker rats, etc....
Als ik iets meer tijd heb zal ik pogen een uitgebreider verslag te schrijven.
Hans van Pol

jan Baas

buurtbewoner

nu ik deze verhalen lees, komen mijn herinneringen weer tevoorschijn
Wat die groenteboer op nr 41 betreft, zijn naam was Vrees
die bakker op de hoek van de spaarndammerstraat en Assendelftstraat was inderdaad de Beer, als hij s'middags brood tekort had voor de verkoop, mocht ik bij andere bakkerijen met een mandje brood gaan kopen, daarvoor kreeg ik dan (ik dacht) 25 cent
Aan de overkant (even nummers_ was het politie buereau, ik dacht op nummer 100, daarnaast was de fietsenwinkel van Nobel en daarnaast de karren en bakfietsen verhuurzaak van Henk Krabshuis, dat was de broer van mijn moeder, en daarnaast de garage van de familie Koehorst, die later verhuisde naar Haarlem, en Utrecht
Ik zelf ben geboren in de Houtrijkstraat 33 op de 3e etage, boven de groente en fruitzaak van Willem Jun, hun zoon Wim was mijn vriendje

Voor e.v. contacten kan men mij benaderen via jabimsn@live.nl, of schrijven naar J.L.Baas - Hoog en Laag 119 - 1852 AX Heiloo
ik geef graag nog meer informatie
een groet van Jan Baas (ik ben nu 83 jaar)