Een ‘virtuele’ wandeling door de Spaarndammerstraat (deel 7a)

Auteur: Fons Buis
Spaarndammerbuurt
Brandmelder

Brandmelder

Tijdens zijn virtuele wandeling door de Spaarndammerstraat heeft Fons Buis - naar eigen zeggen - een stukje overgeslagen.
Hierbij - in twee delen -alsnog het ‘vergeten’ stukje straat.

Alvorens over te steken blijf ik in gedachten nog even stilstaan bij een rode brandweerpaal op de hoek Assendelftstraat/Spaarndammerstraat. Om in geval van brand snel de brandweer te bereiken stonden er her en der rode palen in stad waar je de brandweer kon alarmeren. Op de paal zat een glasruitje met daarachter een zwarte knop. In geval van brand moest je dan het ruitje inslaan en vervolgens de knop indrukken om de brandweer te alarmeren.
Telefoon was nog niet voor iedereen weggelegd. Als we zelf wilden telefoneren, dan moesten we gebruik maken van de openbare telefooncellen, die wijd verspreid door de stad stonden. Bij sommige winkeliers (voor mijn gevoel meestal sigarenwinkels) kon je telefoneren en soms was zelfs een klein telefooncelletje gebouwd. Je moest dan per minuut afrekenen, vooral als je een gesprek buiten de stad voerde. Voor internationale gesprekken moest je naar het postkantoor op de hoek van de Zaanstraat/Oostzaanstraat waar een schitterende betegelde telefooncel was gebouwd.

Op de hoek van Spaarndammerstraat en de Assendelftstraat was een kleine kroeg gevestigd. In mijn geheugen zwerft de naam: Swartz, maar of dat waar is weet ik niet. Wel weet ik dat tegen de tijd dat de suikerfabriek uitging op de tapkast een aantal borrels stond ingetapt. De reguliere klanten stapten dan binnen namen een ‘hassebassie’ om vervolgens met de tram of op de fiets naar huis te gaan. Zaterdags werden dan de vertering van de hele week afgerekend. De kastelein kende zijn ‘pappenheimers’ en wist wie hij wel of niet vertrouwen kon.

De Spaarndammerstraat, hoek Assendelftstraat Foto: Beeldbank van het Stadsarchief

De Spaarndammerstraat Foto: Beeldbank van het Stadsarchief

De foto’s stammen uit verschillende periodes. Op de hoek is nog steeds een café gevestigd. Op de bovenste foto is de tramrails van lijn 12 nog duidelijk zichtbaar en op de foto onder is de rijweg geasfalteerd en rijden er inmiddels auto’s uit de 60-tiger jaren.

Bij ons thuis kwam geen sterke drank op tafel en het enige dat mijn vader hier kocht, was zelf gemaakte ‘kruidenbitter’ Dat was geen drank maar medicijn. Mijn vader kon als kleine zelfstandige niet verzuimen en als hij zich wat grieperig voelde haalde hij een maatje kruidenbitter en geklutst met een rauw ei en citroensap dronk hij dat.

Lees hier alle verhalen van Fons Buis.

Joop Esselman-Elly van den Broek

De Gruiter ?

Op de onderste foto was in het 5e huis van de hoek een de gruiter gevestigd.
Als je de winket binnen kwam keek je tegen een prachtig mooi tegeltableau aan.
Met de afbeelding van een koffie branderij.
Er zit nu 12-03-2013 een apotheek in.Zou dat tegeltableau er nog achter zitten?

fons buis

Drankenhandel

Herinneringen laten je soms in de steek. Ik wist niet beter of het was tevens een café. Wel heb ik inmiddels achterhaald, dat de door mij genoemde Schwartz niet hier zat, maar op nummer 17 op de hoek van Zaandijkstraat.

Peter Kleijn ( van de Zaansche Zaadhandel )

Drankenhandel

Op de 2 foto's is niet het cafe, maar de drankenhandel te zien. Het cafe zat/zit aan de overkant, op de hoek van wat vroeger het Van Noordplein heette, en nu het Suikerplein is. Naast de drankenhandel, later volgens mij Gall&Gall, zat de sigarenwinkel van Hopman. Ik woonde daarnaast op nr. 57, boven Westra waar de staatsloten werden verkocht.
Op de hoek van de foto is lijn 12 nog eens half naar binnen gereden.