Een ‘virtuele’ wandeling door de Spaarndammerstraat (deel 6)

Auteur: Fons Buis
Spaarndammerbuurt

Weer een stukje verder met Fons Buis door de Spaarndammerstraat

Deze advertentie komt uit de parochiegids van de H. Maria Magdalena 1957-1959 Afbeelding: collectie Fons Buis

De eerstvolgende winkel is de banketbakkerij Boom & Rats, zoals die door mijn ouders steevast werd genoemd. Ook al was de eerste naam Boom inmiddels officieel verdwenen. Ook toen de winkel later door de familie was overgenomen, bleven mijn ouders de naam Boom & Rats handhaven. Als er bij ons thuis al eens gebak werd gegeten, dan werd die hier gehaald. In ieder geval werd er op zaterdag een ‘lekker koekie’ voor bij de koffie gehaald. Doordeweeks moesten wij ons tevreden stellen met een simpel biscuitje van C. Jamin, die even verderop gevestigd was.

Wat mij vooral is bijgebleven van deze winkel zijn de etalages voor Pasen. Niet alleen stonden er grote en kleine chocolade paashazen tentoongesteld, maar ook waren er bijzondere paaseieren te bewonderen. Lang heb ik voor deze etalages stil gestaan om voor mijn moeder het mooiste paasei uit te kiezen. Dikwijls werd het een half paasei gevuld met kleine gekleurde paaseitjes en voorzien van een prachtige kanten strik.

De Zaaansche Afbeelding: collectie Fons Buis

Naast de banketbakkerij zat op nummer 69 de Zaansche Zaadhandel. De winkel op bovenstaande afbeelding kan ik mij slechts vaag herinneren. In de jaren 50 was het volgens mij de eerste winkel die ging moderniseren. Er kwam een groot etalageraam en je moest een paar zwevende betonnen treetjes op om in de winkel te komen. Bij deze winkel kocht ik mijn eerste hengel. Ik had natuurlijk graag een insteekhengel gekocht, maar dat zat er niet in. Voor mij was een eenvoudige lange bamboestok van ongeveer 2,5 of 3 meter meer dan genoeg.

Lees hier alle verhalen van Fons Buis.

De Spaarndammerstraat, hoek Assendelftstraat Foto: Beeldbank van het Stadsarchief

De Spaarndammerstraat Foto: Beeldbank van het Stadsarchief

Ria de Groot

ook buurtbewoner geweest

Wij woonden op nr. 57 boven Westra, de Zaansche Zaadhandel was van mijn ouders en grootouders, het is mijn opa die op de foto staat. Wat een geweldige verhalen. Bijna alle winkels ken ik.

J.L.Baas

buurt bewoner

mijn naam is Jan Baas, vroeger was mijn voornaam Hannie
Ik ben geboren in de Houtrijkstraat nr 33 - 3 hoog boven de groente en fruitzaak van Wim Jun, in het jaar 1944 zijn wij verhuisd naar de Zaanstraat nummer 8 - 3e etage,dat lag aan de spoordijk en uitzicht op het Westerpark
In 1947 ging ik voor 3 jaar naar het voormalig Nederlands Indie en kwam weer thuis in 1950, mijn moeder was 10 dagen eerder overleden
Daar ben ik ook getrouwd met mijn meisje Sientje en kregen wij onze zoon
een jaar later zijn we verhuisd naar de Woubruggestraat (hoofddorpplein buurt) daar is onze dochter geboren
later zijn we verhuisd naar de Sloterkade waar ik ook mijn garagebedrijf had