Nieuw West, een buurt van goede bedoelingen

Boekje over Nieuw West Ontstaan van de Tuinsteden

Herinneringen aan de Westelijke Tuinsteden van Amsterdam
Bijeengebracht en geredigeerd door Ineke Teijmant en Fred Martin
ISBN 90-73978-36-x Uitgeverij Bas Lubberhuizen
Een boekje uit 1994

De Westelijke Tuinsteden worden heel verschillend beoordeeld, afhankelijk van de beoordelaar. De één ziet in de Westelijke Tuinsteden, of beter gezegd: in het Algemeen Uitbreidingsplan, AUP, een absoluut hoogtepunt van de Europese stedenbouw. De ander vindt het een saaie voorstad met teveel rechte straten, te massieve bouwblokken en te weinig kroegen. De één vindt het een echte tuinstad en verdedigt iedere boom of struik, de ander heeft het over goedkoop, doorgeschoten groen.
In de zestiger jaren die sinds het ontstaan van het AUP zijn verstreken, is er veel veranderd- in de oorspronkelijke opzet ervan én in het leven van de inmiddels drie generaties tuinstedelingen.
Iedere generatie liet er zijn sporen na. In dit boek vertellen drie generaties.
Bewoners en passanten hun verhaal over wonen in deze buurt van goede bedoelingen.

‘Toen waren we trots op onze eerste woning en met de buurt trots op de groene, ruime wijk, die zoveel beter gevonden werd dan de volgeplakte Pijp of benauwde Staatsliedenbuurt,’
schreef Max van den Berg

‘Zullen we even de plas rondlopen?’is zelfs in de meest hectische tijden in ons huis een gevleugeld begrip, vooral op zondagmiddag. Een weg terug is er niet. Je tekent voor een kleine anderhalf uur frisse lucht,’sprak Wim Kok

'Ik zie met eigen ogen de verbetering. Drie Marokkaanse huisvaders hebben al enkele malen de halve straat met veel water schoongeboend, onder andere na Oudejaarsavond,’ vertelde Yolande Botter

‘We groeiden op, samen met de boompjes die minder kwetsbaar en de huizen die langzaam minder hoog werden,’ aldus David Endt

In dit boekje daterend uit 1994 diverse bekende en minder bekende mensen over hun stadsdeel, de een heel lovend, en een blijver. De ander alsof het teen tijdelijk verblijf is en hij als passant zo snel mogelijk de tuinstad weer wil verlaten

Een aantal namen: Pim de la Parra, Henk Spaan, John Metgod, Max Pam, Sugar Ray, Peter van Straten, Stan Huygens, Wim Kok, Max van den Berg, Lex Goudsmit, Wim Polak, Henk Vonhoff en nog vele anderen

Verhalen over de tuinstad, te beginnen op 17 oktober 1952 als mevrouw Reusch voor de laatste keer de deur van haar woning aan de Jan Pieter Heijestraat in de Kinkerbuurt in het slot doet Het hele gezin gaat naar de nieuwbouwwoning aan de Walraven van Hallweg..
Koningin Juliana had even tevoren de brug tussen de Bos en Lommerweg en de Burgemeester De Vlughtlaan officieel geopend en daarmee de wijk ontsloten. Toenmalig burgemeester
‘d Ailly bewonderde de eerste nieuwbouwwoningen. Langzaam groeiden Slotermeer, Geuzenveld, Overtoomse Veld, Slotervaart, en Osdorp uit tot de Westelijke Tuinsteden van Amsterdam. In acht jaar tijd werden 33.000 woningen gebouwd.
Ik kan u dit boekje van harte aanbevelen als u meer over de geschiedenis van uw stadsdeel wilt weten

Cor van Drongelen

mjmuller vangroen

Overtoomse Veld.

wij kwamen van de Jan den Haenstraat naar de Nootdorpstraat.omdat wij nog een baby erbij verwachtte .daar heette het toen nog,,het Overtoomse
Veld ,zelfs dat is veranderd maar wij hebben er 30 jaar tevreden en plezierig gewoond,het was een hele verandering en vooruitgang,omdat
de kamers waren groter en vooral een zonnige woning ,aparte badcel en toilet en een mooie gemakkelijke brede trap. een mooie grote hal, de straat was breder en heel veel groen ,omdat je jong was zag je er niet tegen op ,om op de derde etage te gaan wonen het was geen blokken bouw . gemeente bus halte voor de deur , vlalk bij het Delfdland plein met gezellige winkels ,,neen van mijn kant geen gemopper,ik denk er nog steeds met plezier aan terug
nu moet alles zonodig afgebroken worden ,het voldoet niet meer aan de huidige wensen ,door ziekte moesten wij er weg en naar een beneden woning maar wij hadden er anders nooit weg gegaan als er een lift was geweest
maar men moet met de tijd meegaan he ?groetjes aan de oude buren

Fred Martin

Boekje Nieuw-West nog steeds verkrijgbaar!

In de boekwinkel is "Nieuw-West"niet meer leverbaar, maar via de samenstellers nog wel verkrijgbaar! Kijk/bestel op www.nieuwwest.nl

Frits Beutick

Paul, doe me een lol

Gut Paul, wat een arrogante reactie. De feiten zijn heel simpel. Je wist mij prima te vinden toen je geen zin had om mijn stukje over te tikken en je bent mij vergeten toen er een feestje was ter ere van een boekje waaraan ik niet onverdienstelijk heb bijgedragen. Administratieve fout? Van een parooljournalist verwacht ik een wat minder bureaucratisch weerwoord.

Paul Arnoldussen

Nieuw boekje

Ik was dat verhaal van de heer Beutick niet kwijt, maar ik had slechts een print en ik had er niet zo veel zin in die over te tikken. Het boekje is begin dit jaar gepresenteerd in Nieuw West. Dat hij daarvoor kennelijk geen uitnodiging heeft ontvangen is een administratieve fout waarvoor onze excuses.
Paul Arnoldussen

Nieuw boekje

Stom toevallig kwam ik erachter dat dezelfde uitgever in januari 2007 een nieuw boekje heeft geproduceerd over Nieuw West. Dit nieuwe boekje bevat verhalen van mensen die reageerden op een oproep in Het Parool. Vreemd dat degenen die hieraan hebben bijgedragen - waaronder ik - nooit iets hebben vernomen over het verschijnen ervan. Wel werd ik een keer gebeld door Paul Arnoldussen van Het Parool met het bericht dat ze mijn verhaal hadden kwijtgemaakt en of ik het voor het boekje nog een keer wilde insturen. Daarna bleef het ontzettend stil, tót ik het boekje vorige week toevallig aantrof in de Amsterdam sectie van een uitstekende reisboekenwinkel aan de Overtoom...

Frits Beutick