Toch geen nieuwkomer?

Sloten-Oud Osdorp, De Aker

Toen wij negen jaar geleden op de Zuiderakerweg kwamen wonen, werden wij gezien als nieuwelingen. Maar al gauw bleek dat wij bekend stonden als eentje van Ruwiel.

50 jarig huwelijk familie Hendricus Brockhoff-Sol (ouders oma Ruwiel-Brockhoff) Foto: collectie Marty van Schoonhoven-Ruwiel

Want de familie van mijn man had een koeboerderij gehad op de Amsterdamseweg (nu Buitenveldert). En aangezien veel tuinders en boeren elkaar kenden van de katholieke kerk, was men er al gauw achter uit welke familie mijn man kwam. Ik vond dat destijds erg grappig.

Maar het werd nog leuker toen oma Ruwiel-Brockhoff op bezoek kwam en mij vertelde dat zij uit Sloten kwam en opgegroeid is op een groentetuinderij. Zij was toen al 92 jaar en ik had in die tijd een leuk gesprek met haar:
Herkent u het hier nog oma?
Nee kind, het is hier zo veranderd en wij gingen toen met het bootje naar school, de markt en de kerk. Sloten bestond uit weilanden omringd met slootjes. Ik weet echt niet meer waar ik gewoond heb.
Maar waar kent u opa dan van, want die komt niet uit Sloten?
Van het rondje om de kerk met mijn vriendinnen en dan praatten wij wel eens met jongens. Dat mocht eigenlijk niet van mijn ouders. En een keer heeft mijn broer Jo mij verraden en toen kreeg ik op mijn donder van mijn ouders, die waren niet makkelijk. Ik mocht niks en het was hard werken als dochter alleen.
En dat ik niet met een tuinder of warmoerzier geheten trouwde, was lastig voor de familie. Maar gelukkig was opa een goede boer. Al moesten wij na de oorlog ook weg van de boerderij, net zoals mijn familie Brockhoff toen in 1933.

Waar is oma geboren?
Anno 2011 was ik nog steeds nieuwsgierig waar oma gewoond had in Sloten, want op haar geboorteakte staat alleen Sloten en geen adres. In mijn zoektocht kwam mijn buurman Karel met een boek over de Sloterpolder en oom Jan met een boek over de familie Brockhoff. Uit deze twee boeken kon ik destilleren dat de ouders van oma gewoond hebben op perceel E403 in de Baarsjespolder (deel van Sloterpolder). Dit perceel was gelegen ter hoogte van nu de Postjeskade.

Nu we weten waar oma vandaan komt, voelen wij ons geen nieuwkomers meer in de Sloterpolder!

Marty was een van de cursisten van de schrijfcursus januari 2011 van het Geheugen van West gegeven door Shirley Brandeis.
Kijk hier voor de resultaten van de schrijfcursussen.

Marty van Schoonhoven