Osdorp

Een uitgebreid verhaal - doorspekt met herinneringen - over een wandeling door Osdorp. De komende weken zal dit verhaal in delen gepubliceerd worden. Vandaag het inleidende stukje.

Opening van tramlijn 17 naar Osdorp. De halte Johan Huizingalaan op de Cornelis Lelylaan Foto: Tj.E. Swierstra, 9 september 1962

Weer terug

Een wandeling door mijn Osdorp, maar gemaakt na meer dan 30 jaar afwezigheid. Deze wandeling vindt plaats in 2004. Mijn moeder ligt op sterven, ver van Osdorp, en ik voelde ineens een sterke drang om weer eens terug te gaan, naar de plek waar wij zo gelukkig zijn geweest: Osdorp. Wij zijn in 1971 verhuisd, na meer dan 11 jaar in Osdorp gewoond te hebben. Toen wij verhuisden was ik 14, nu naderde mijn 50e verjaardag. Ik ben nadien nog een paar keer terug geweest, dus misschien haal ik wat data door elkaar.

Eerste huis

Voor mijn ouders was het huis in Osdorp hun eerste eigen huis. Voordat wij naar Osdorp verhuisden, woonden we bij mijn oma in, de moeder van mijn moeder. De broers van mijn moeder woonden daar ook nog, en mijn eerste broer is daar ook nog geboren. Mijn ouders hadden eigenlijk naar Australië willen emigreren, maar omdat mijn opa ernstig ziek werd hebben ze de emigratie uitgesteld. Ik werd geboren, mijn opa overleed, mijn eerste broer werd geboren, en toen hebben mijn ouders de Australiërplannen maar afgeblazen. Toen wij verhuisden was mijn moeder in verwachting van mijn tweede broer. Onze periode in Osdorp viel samen met de periode van grotere rijkdom en vrijheid in Nederland, en het Nederland van 1959, toen wij naar Osdorp verhuisden, verschilde heel erg veel van het Nederland van 1971, toen wij Osdorp verlieten voor een flatwoning in de satellietstad Purmerend. Nederland ging van zwart-wit naar multicolour en van mono naar hi-fi stereo.

Begin van de route

Ik besluit in 2004 om, als vanouds, met lijn 1 te gaan, vanaf het Centraal. De route was nagenoeg ongewijzigd. Voorbij het Surinameplein de Lelylaan: Osdorp in!

Klik hier om alle delen van dit verhaal te lezen.

Cor VAN SCHAIK

Re: Nieuwsgierig

Hilbert Steensma:
Bart,

Heel leuk om iets te lezen in herinering van de tijd dat ik in osdorp heb gewoond
Ik woon sinds 42 jaar in Zuid-Frankrijk

Henk Gase

DWG VOETBAL

Het is leuk om verhalen te horen over osdorp,maar daar hoort zeker het verhaal DWG BIJ.
DWG kwam van af de velserweg,naar Ookmeer toe,waar ze 3 velden bespeelde.
Het eerste jaar jaar werd er meteen aan een nieuwe cantine gebouwt o,a leiding van de heren P Bungenaar,G vd Broek,H.Snelders, Wijnberg ,Buning e.a het werd een prachtige cantine waar menig club jaloers op was.Ik heb daar ook vele mooie wedstrijden moge spelen,en wat mij opviel wij hadden altijd veel publiek tribune altijd vol en langs de zijkant ook ,en ik moet zeggen dat voetbalt heerlijk.
Denk nog veel terug aan een mooie club Sport groetend Henk Gase.

Diny Stam

Herinneringen

Hoi! Ik kwam toevallig op jouw site terecht! Ik ben ook opgegroeid in Osdorp, Ookmeerweg de laatste witte flat tegenover de weilanden....die zijn er nog...
Ook ik heb op de Lucas School gezeten waar nu dat walgelijke
gebouw staat met die gekleurde balkons.
Weet je trouwens hoe deze nu gnoemd wordt? De puistenkop! Haha
Zelf heb ik tot 1982 in osdorp gewoond. Mijn ouders hebben daar nog heel lang gewoond.
Van de Ookmeerweg 261 naar de seniorenflat Leo Polak en vandaar uit naar het inpandige verzorgingshuis. Mijn vader is afgelopen april 2013 overleden, moeder in nov 2009.
Zelf ben ik nu woonachtig in Haarlem-Schalkwijk.

Zelf ben ik van okt. 1958. Ging dus pas in 1965 naar de lagere school.

In ieder geval herken ik een hoop van wat jij verteld, vooral dat snoepkarretje vind ik gewéldig om terug te zien, haalde daar altijd van die brokken druivesuiker in een puntzak! Heerlijk!
Ik heb genoten van je verhaal bedankt voor deze fijne terugblik.
Groetjes Diny Stam