Denkend aan Osdorp 11

Osdorp

Het 11e en laatste deel van een uitgebreid verhaal - doorspekt met herinneringen - over een wandeling door Osdorp.

Lijn 17 op het Surinameplein, komende vanaf de Cornelis Lelylaan Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam. Oktober 1962

En dan is de cirkel rond. Ik schuif een generatie op, het overlijden van mijn moeder is een kwestie van hooguit een paar dagen.
Ik neem de lijn 17 terug naar het Centraal en word heel weemoedig bij die route, die ik in geen 30 jaar meer heb gereden. Dit is de route van de eerste tramlijn naar Osdorp: Surinameplein, Hoofdweg/Postjesweg, Kinkerstraat, Elandsgracht, Rozengracht, Raadhuisstraat. In de bus naar Purmerend besluit ik om nog even bij mijn moeder langs te gaan en verslag uit te brengen. Te weten dat haar geliefde Osdorp er nog steeds mooi bij ligt, zal haar goed doen.

Zij is inderdaad vrij snel daarna overleden. Tijdens de EK voetbal van 2004. Zij was al te ziek om nog een mening te hebben over de beruchte wissel van Dick Advocaat, in die onnodig verloren wedstrijd tegen Tsjechie, en haar crematie vond nog voor de halve finales plaats. In tegenstelling tot mijn vader koos zij niet voor een laatste rustplaats in Osdorp, maar voor verstrooiing van haar as over zee.
En dat is natuurlijk ook heel mooi.

Uit mijn hoofd wil ik graag de familienamen noemen die ik me kan herinneren van de Osdorperban 401 tot en met 419:

Auwerda
Verdaasdonk
Taekema
Sikkens
Van Rossum
Hogenes
Heukeroth
Van Groen
Bohnenn
Hillen
Ten Broek
Van der Kort
Roelofs

Van Beek en Hof

Boeijen

En van Hooge Venne

De Rijk
Knottenbelt
Van der Berg

Misschien reageert er iemand?

Bart Oudejans
(Woonde van 1959 tot 1971 op de Osdorperban 415''')

Klik hier om alle delen van dit verhaal te lezen.

Ger Balvert

Re: Denkend aan Osdorp

Komen wonen als eersten aan de Hoge Venne 22 in ± '59 tot '70, 9 jr was ik. Mooie tijd gehad veel op straat er werd overal gebouwd, de flats aan de notweg, zwemmen a/d de sloterplas. Later met Maarten v.d. berg, mijn buurjongen zijn wij diegene geweest die door mijn buurman van het Hof werden gevraagd op zondagmiddag in de Lucasschool fims te draaien voor de kleintjes uit de wijk altijd leuk, ook vaak storing deze middagen werden druk bezocht.

Op de hoek van de hogevenne aan de osdorperbaan stond eerst een, dacht ik gerevormeerd houten kerkgebouw waar later de cocieteit Kwak werd gevestigd, psychedelische muziek werd gedraaid.

Later in de kerk a/d tussenmeer samen met Maarten v.d. Berg de discotheek gedraaid, moet vele bekend voorkomen.

Mooie, rustige, fijne jeugd gehad en van alles was er te doen in osdorp. Snackbar bij de brug tussenmeer voor nu te veel om allemaal op te noemen.

Rinus Goede

Jos Honselaar:
Op een hele leuke en herkenbare manier heb je de beginperiode van Osdorp omschreven en veel herinneringen nieuw leven in geblazen. Heb je toevallig nog herinneringen aan de familie de Boer die woonden aan de Wildeman op nummer 48. Dat was een groot gezin die daar vanaf het eerste uur gewoond hebben. De jongens heten, Wim, Paul, Huub, Ed en Frank, in die periode waren zij een begrip in de buurt.
Bart Oudejans, bedankt voor deze 11 delen, ik heb ervan genoten.

Het meisje bij de Boer heette Jeanne en is al 28 jaar een begrip in 'mijn' huis

J. Verdaasdonk

Oude buren

Ik heb alle 11 delen gelezen en bijna alles kwam me bekend voor. Bedankt voor het mooie verhaal, de filmmiddagen van dhr Van 't Hof, je had ook de Fancy Fair in de Lucasschool welke o.a. georganiseerd werden door de fam Taekema en Ooievaar (van Grasrijk). Er was ook een gymclub op zaterdag van dhr. Vos (Grasrijk). Ik ben ook in 1959 op de Osdorperban komen wonen, de naam Oudejans komt me wel bekend voor evenals bijna alle andere namen, de fam. Lenaerts moet ook bekend ziin en de fam Gompel en Stolp. Op de Hooge Venne woonden o.a. ook de fam. Huiting en Moeskops. Het waren mooie tijden de beginjaren van Osdorp.

Jos Honselaar

Denkend aan Osdorp

c roozendaal

en verder

bij jou woonde in de straat ook nog de families Soer, Dekkers, De boer, Jong, Smit, Kauling, Snel,
Ong, Leideritz allemaal in de eerste twee portieken als ik het goed heb.
het is al weer een hele lange tijd geleden.
ik heb tot 1975 in osdorp gewoond.
alle namen die je verder noemt ken ik nog wel, de meeste voetbalden trouwens bij st pancratius.
en trouwens iedereen kende iedereen in die tijd.

Peter van Zwam

Met lijn 17 naar het werk

Ik reed elke morgen in jaren 60 met deze tram naar mijn werk, naar het confectiecentrum waar de firma H. BERGHAUS zat ,een EEG brommer kon ik niet betalen,dat was ongekende luxe . Ik woonde bij mijn ouders
in de Gorsstraat , een wijkje dat lag aan het eindpunt van lijn 17 in Osdorp.
Op dat pleintje moest ik dan ook elke ochtend opstappen.
en in de namiddag stapte ik daar ook weer uit
Kan me nog herinneren dat het maandagmorgen erg stil in de tram was
maar vrijdag leek het wel een kippehok, wat een gekakel in de tram .
Er hing in lijn 17 ook een reclame die aan het ruit was geplakt
" Wordt modinette bij Berghaus , en neem je moeder mee !
Er werkte heel veel personeel die uit Osdorp kwamen.
Voor mij waren die 6 jaren bij Berghaus, en het wonen in Osdorp een onvergetelijke tijd waar ik zeker in de loop der tijd wat verhalen over zal schrijven .

DVC00796 met lijn 17 naar Berghaus

DVC00796 met lijn 17 naar Berghaus Door: Peter van Zwam