Denkend aan Osdorp 8

Deel 8 van een uitgebreid verhaal - doorspekt met herinneringen - over een wandeling door Osdorp.

Osdorpplein

Ik loop helemaal door naar het Osdorpplein. Ook het Osdorpplein hebben wij helemaal gebouwd zien worden. Het hele idee Winkelcentrum was vrij nieuw, de Osdorperban, de Tussen Meer en de Hoekenes waren recht-toe, recht-aan winkelstraten, met allemaal middenstanders naast elkaar. Het zwaartepunt van het Osdorpplein was echter de zelfbedienigszaak. De Hema, de Albert Heyn, de C&A, Kreymborg, Duyvene & Remmers waren allemaal moderne winkels waar je niet over een toonbank met een middenstander of diens vrouw communiceerde, maar waarin je vrij mocht rondlopen en om assistentie kon vragen als dat nodig was. Natuurlijk bestonden die zaken al veel langer, maar nu werden ze opzettelijk zo bij elkaar gebracht. Winkelen, niet uit noodzaak, maar uit plezier. De bomen ... de verbeelding ... juist. What will they think of next?

Pedagogenbuurt

Vlak voor het Osdorpplein, voorbij Dirk van der Broek, ga ik rechtsaf, richting een ogenschijnlijk suf straatje met een waanzinnig mooie naam: de Van Suchtelen van der Haarestraat. Dit is een pedagogenbuurt, als ik het me goed herinner. Er is een Louis Braillehof, een Frobelstraat, een Martini van Geffenstraat. En er is het Hoekenespad en al mijn generatiegenoten, die Osdorp kennen, weten waarom ik daar naar toe ga. Aan het Hoekenespad stond, eind jaren 60, begin jaren 70 de Osdorper Scholengemeenschap, de O.S.G.

O.S.G.

De eerste 2 jaren op die school gingen wat geruisloos voorbij, maar de voorzienigheid haalde een gemeen trucje met me uit in de 3e klas. Ik had best goede cijfers en in de 3e klas werd ik in de HAVO/VWO richting geplaatst. Ik kwam, op die 1e dag, in augustus 1970, mijn nieuwe klaslokaal binnen, keek rond, herkende Lucy uit klas 1 en 2 op de achterste rij en ging haar richting uit.  Op de voorlaatste rij zat een jongen die Job heette en Lucy leek te kennen. Naast Lucy zat Rita, maar naast Job zat nog niemand. Job en Rita kende alleen van gezicht. Ik ging naast Job zitten en we raakten meteen in gesprek. Aanvankelijk met zijn vieren, maar naarmate we onze nieuwe klasgenoten beter bekeken, bleken Job en ik steeds meer samen te bespreken te hebben.

Wordt vervolgd.

Klik hier om alle delen van dit verhaal te lezen.

Tusschenmeer

Wat een prachtige aanvullende informatie, Gerrit! Heb je ook foto's van de boerderij? En zo ja, dan denk ik dat het Stadsarchief - net als ik - daar heel erg in geïnteresseerd is.

Groeten van Channah

Gerrit van den Broek

Boerderij Tusschenmeer

De helaas afgebroken Boerderij Tusschenmeer of bijna overal vermeld als Tussenmeer werd bewoont door mijn Grootvader Dirk van den Broek , en ook mijn Vader Dirk van den Broek woonde daar. Erg leuk dat de naam van onze Boerderij gegeven is aan het winkelcentrum.

Ruud

Nol

Hey Bart,

Heb jij toevallig een broer die Nol heet?

Gr. Ruud

Straatnamen

Leuk stukje weer, Bart!
Kleine correctie: zowel Martini van Geffen als Van Suchtelen van de Haare waren géén pedagogen, maar beide burgemeester van Sloten.
Jhr. Frans Willem H.P.J. Martini van Geffen (1832-1883) was dat van 1881 tot 1883, en Jhr. Anthon Hendrik Pieter Karel Van Suchtelen van de Haare (1869- 1946) was de laatste burgemeestervan de voormalige gemeente, en wel van 1909-1921.
Frobel (met een umlaut op de o, maar dat verdomt mijn toetsenbord) was inderdaad een pedagoog, maar de Frobeltraat ligt niet echt in de buurt van de Martini van Geffen. En Braille was ook een onderwijsman: hij was onderwijzer, en blind: hij ontwierp het brailleschrift, dat naar hem genoemd is.
Ik heb de eerste jaren van mijn huwelijk (van 1969 tot ongeveer 1974) in de Martini van Geffenstraat gewoond, in de toen net opgeleverde flat boven Willy Alberti en Dirk van De Broek, beide aan Tussen Meer (naam van een voormalige boerderij in het voormalige Sloten), maar de ingang van de flat is aan de Martini van Geffenstraat. Toen al was ik geinteresseerd in de geschiedenis van de stad, maar ik zeg erbij dat ik de jaartallen niet meer precies wist, die heb ik even opgezocht in het boe ´De naam van onze straat´.