Denkend aan Osdorp 5

Toen wij in Osdorp kwamen wonen, hield de Osdorperban hier op

Osdorp

Een uitgebreid verhaal - doorspekt met herinneringen - over een wandeling door Osdorp. Dit verhaal zal in delen gepubliceerd worden. Dit is deel 5.

Osdorperban ter hoogte van de Viveportenstraat. Wie herinnert zich het stalletje? Fragment van een foto uit de Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam, datering onbekend

Het is nu zinloos om het bruggetje over te steken (vroeger deed ik dit vaak aan de buitenkant van de leuning; in mijn herinnering zijn er ook wel kindertjes verdronken in Osdorp, in die jaren), dus ik sla linksaf, loop de Grasrijk af en kom, waar vroeger banketbakkerij Van Elst gevestigd was (mijn kennismaking met soft-ijs!), weer op de Osdorperban uit. Toen wij in Osdorp kwamen wonen, hield de Osdorperban hier op. De brug, de Lucaskerk en de hele Reimerswaalbuurt hebben wij zien bouwen. Nu ga ik rechtsaf, over de brug en langs de kerk. Viveportenstraat, Steelvlietstraat, Schoonboomstraat, Reimerswaalstraat, Saaftingestraat, als ik het goed heb namen van verdronken dorpen in Zeeland. Vlak voor de kruising Osdorperban/Baden Powellweg het laatste rijtje winkels van de Osdorperban, waaronder de dierenwinkel waar onze marmotten en hamsters vandaan kwamen.

Bij de Baden Powellweg heb ik ook nog een jaartje op school gezeten. De 4e klas, het jaar van de ontdekking van mijn 2e grote passie: muziek! Als ik naar dit schoolgebouw liep, kwam ik langs de Hoekenes en op het hoekje zat Elvy, een electronicazaak waar ze ook gramofoonplaten verkochten. Iedere week haalde ik daar de Top 40 van Veronica, en in de zomer van 1966 kende ik die lijst helemaal uit mijn hoofd. Paint It Black, Paperback Writer, Summer In The City, Sunny Afternoon, Wild Thing, Sloop John B., Substitute, Bus Stop, Hanky Panky, Monday Monday, Pretty Flamingo, en uit Nederland The Life I Live, That Day, Lying All The Time, Russian Spy And I ... de liefde is nooit overgegaan, maar helaas heb ik het ook nooit de aandacht gegeven die het verdiende. Muziek had ik serieuzer moeten nemen dan ik heb gedaan. Ik was trouwens al snel een Stones-fan; mijn moeder vond de Beatles leuk, en dat kon natuurlijk niet mijn bedoeling zijn. Bovendien liep je bij de Beatles het risico op liedjes als Yellow Submarine, en dat risico liep je bij de Stones natuurlijk niet! Er schijnt sprake te zijn van een nieuwe Stones-CD (het is inmiddels 2010), dus ik heb gelijk gehad, vind ik.

Klik hier om alle delen van dit verhaal te lezen.

Ruud.D

Film in de Lucas school

Ik weet ook nog dat we om de 2 weken een film gingen kijken in de lucas school. Eerst snoep halen bij het stalletje. Een lange rij op het schoolplein. En na afloop de film naspelen op het bouwterrein waar later het bejaarde huis kwam. Nog steeds vrienden over gehouden uit die tijd.

c roozendaal

bruggetje

ik kan me dat kindje ook nog wel herinneren, ik zat toen in de 6e klas en wij moesten toen ook nog op de begrafenis in de kerk zingen, de kist bleef open en alle meisjes in de klas huilend naar huis. dat was een ellendige dag hoor.
en de foto van het karretje doet me denkenaan nogablokken. die haalden we voor we naar de film gingen. mijnheer van 't hof verzorgde dat altijd met als rechterhand de heer montijn. altijd eerst ff schreeuwen dat we stil moest zijn en dan vertellen wat er over twee weken voor een film kwam, en dan de zin die altijd herhaald werd, licht uit en draaien maar.

Annette

Re: bruggetje

Marja:
ik herken zeker het bruggetje bij de Osdorperban, ik heb daar gezien dat er een moeder radeloos door het water heen en weer liep, roepend om haar kind, de brandweer die kwam en er een kind uit dregde, gekleed in een rood regenjasje met zuidwestertje, dat kind had ook aan de buitenkant van de reling gehangen en was uitgegleden..

Ja dat kan ik me ook nog heel goed herinneren, dat jongetje heette Hanneman en woonde op Grasrijk, volgens mij was hij nog geen drie jaar.
Zat in een boom vast onder water, vreselijk was dat en de banketbakker van de hoek was ook meteen in het water. Die was trouwens altijd als eerste in het water als er weer iemand in het water was gevallen.

Jannes Nijboer

Re: stalletje

Joseline Ravesteijn:
ik herinner mij dat stalletje zeker !!! ik heb van 1968 tot 1988 in de schoonboomstraat gewoond. Degene van wie dat stalletje was woonde ook bij ons in de straat. Wat een geweldige foto !!

Het snoep stalletje inderdaad; op zaterdag eerst naar de film in de ... School achterin de Reimerswaalstr, Tarzan of zo, en daarvoor of erna naar de snoepstal bazooka kauwgum halen

anneke

Re: bruggetje

Marja: ben jij marja uit de viveportenstraat? je moeder hete bep?

marion schreuder

leuk

wist het niet meer het stalletje en nu zie je dan een foto en denk je ohhhhh jaa snoep hahahah leuk die dingen

Marja

bruggetje

Michel

Het snoepstalletje

Kan me wel herinneren dat ik daar wat gekocht heb, je had daar fotoplaatjes van Batman, Tunderbirds, Floris, waar dus ook kauwgum in zat.
Sommige plaatjes heb ik nog na 40 jaar.
Ging vroeger nog op de osdorperban bij de drogist petroleum halen voor de kachel in onze gang.

Joseline Ravesteijn

stalletje

mokum

schone straten

het waren kinderrijke buurten maar er was geen overlast op straat noch van je buren, er werd letterlijk sociaal gewoond en rekening met elkaar gehouden en meer dan dat DE STRATEN WAREN SCHOON !!! ( en het trappenhuis ook )