Denkend aan Osdorp 10

Deel 10 van een uitgebreid verhaal - doorspekt met herinneringen - over een wandeling door Osdorp.

De winkels aan Hoekenes (met de nu verdwenen bloembakken) Foto: voormalig stadsdeel Osdorp, datum onbekend

Ik loop het Hoekenespad af, richting Meer en Vaart, en blijf dan besluiteloos staan. Ik ben nog niet op Sportpark Ookmeer geweest, waar ik heb gevoetbald bij D.W.G. Ik heb ook de route nog niet gevolgd naar Sloten en Badhoevedorp, waar ik heb gevoetbald bij St. Pancratius. En ik zou ook nog eens bij Torenwijk kunnen kijken, waar we altijd wielrenwedstrijden reden, omdat er een rustige weg omheen liep die die 6 torenflats verbond en die geasfalteerd was.
Ik besluit echter om nog een laatste keer het hartland van mijn jeugd te bezoeken. Ik loop een laatste keer terug naar het Osdorpplein, rook een sigaretje bij de bronzen schapenkudde bij de fontein, loop de Tussen Meer in en sla rechtsaf de Hoekenes op. Er zijn nu verschillende Turkse supermarkten, pas hier valt het me op. Vroeger zat hier Braber, een sigarenzaak waar de afgelaste voetbalwedstrijden werden bekendgemaakt. Rutex ? (een band- en garenwinkel?), een snackbar (maar lang geen Van Vliet), en natuurlijk Elvy. Op de hoek stond een haringkar, maar ik kan me niet herinneren of die er in 2004 nog stond.

Rechtsaf, weer de Osdorperban in. Langs Groenenhuizen en Braak en Bosch. Vlakbij 415 ga ik rechtsaf, het Bullepad in en meteen linksaf. Hoe kon ik dit in eerste instantie vergeten? Ik sta nu op Beek en Hof, en hier keken wij op uit vanaf ons achterbalkon, waar de zon in mijn geheugen altijd op scheen. Bij de zandbak rook ik een sigaretje en raak in gesprek met een jonge moeder met een schat van een dochtertje.

Het is een ijzersterk verhaal: Ik ben in deze straat opgegroeid, daar, op 3-hoog, daar woonden wij...
Zowel moeder als dochtertje zijn geinteresseerd en ik vertel honderduit over Osdorp. Ik besef dat ik zo langzamerhand een soort dinosaurus ben. Niet alleen woonde die moeder nog lang niet in Osdorp, ze was nog niet eens geboren toen ik al was verhuisd naar Purmerend.

Wordt vervolgd met binnenkort het 11e en laatste deel.

Klik hier om alle delen van dit verhaal te lezen.