Denkend aan Osdorp 7

Osdorp

Een uitgebreid verhaal in meerdere delen - doorspekt met herinneringen - over een wandeling door Osdorp. Vandaag deel 7.

Tussen Meer Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam (van voormalig stadsdeel Osdorp).

Ik steek nu de Osdorperban over en loop de Baden Powellweg af richting Tussen Meer. Ik passeer de - in mijn herinnering - onvoorstelbaar luxe Botteskerksingel. Op die grasvelden daar hebben we ook heel wat afgevoetbald, maar dat deden we alleen in schoolvakanties. Na school was dit kennelijk wat te ver weg, hoewel we er heerlijk de ruimte hadden. Bij Tussen Meer ga ik linksaf, richting Hoekenes. Ik kende in mijn tijd iedere straattegel in Osdorp, van de Clauskinderenweg tot Reinveen, en van de Saaftingestraat tot de Louis Davidsstraat, maar dit hoekje ken ik niet heel goed.

Pas bij de Hoekenes kom ik weer op vertrouwder terrein. Iedere maand kocht ik hier de Muziek Express en de Popfoto/Teenbeat, bij kantoorboekhandel Winter. En bij Radio West, bij Duyvene & Remmers en bij Disco Alberti op het Osdorpplein, zocht ik nauwkeurig de uitverkoop-bakken door, twee keer per jaar. Op zoek naar singletjes (kleine grammofoonplaatjes), voor 95 cent…

Ik weet niet helemaal zeker meer waar de ijssalon Ter Beek (?) zat, misschien toch een stukje terug, richting Dijkgraafplein? Daar hadden ze heerlijk ijs. En het leuke van de jaren 60 was dat er steeds vaker genoten kon worden van dergelijke welvaart. Snackbar Van Vliet (terecht een begrip in Osdorp) kon ook regelmatig op ons bezoek rekenen, net als Gall & Gall trouwens. De bomen groeiden tot in de hemel, de verbeelding aan de macht. Crisis? Milieu? Opwarming? Waarvan? Hoezo? De jaren 60 zijn definitief en grondig de nek omgedraaid in 1972 met het rapport van de Club van Rome - geniepig De Grenzen Aan de Groei genoemd - om aan duidelijkheid niets te wensen over te laten. De jaren 70 werden dan ook meteen het ik-tijdperk, helemaal na de olieboycot en de autoloze zondagen in 1973. Grenzen? Dan ik eerst ...

Klik hier om alle delen van dit verhaal te lezen.

Els Polak

Hallo,

In de jaren 70 heb ik op het Dijkgraafplein gewoond waar toen al onze boxen tweemaal werden "ontdaan" van onze fietsen en brommers. De 2e keer had de woningbouwvereniging stevige deuren aangebracht maar dat hielp geen moer. Toen hebben we geen nieuwe brommer meer gekocht want we kregen er amper wat voor terug van de verzekering. Daarna zijn we verhuisd. Af en toe komen we nog in Osdorp omdat wij daar heel lang familie hebben.

Wilga

Re: Re: Ter Beek

Tahsin:
Wilga Beijer:Ach ja, een deel van mijn zakcentjes ging altijd naar Ter Beek waar ik menigmaal geen ijs maar een slagroomwafel veroberde. Ik woonde aan Langswater 206 op 8 hoog, de 2e flat aan de linkerkant gezien vanuit de kruising en als je met je gezicht naar het Dijkgraafplein staat. Zouden die flats er nog staan??
Die van langswater? Waar de afgelopen jaren alle auto radio's werden gejat van de parkeerplek?
En de Dijkgraafplein wat verziekt wordt door hangjongeren?

ik bedoelde niet of de langswater flats er nog staan, want dat weet ik wel...

Tja, jammer en ja de tijden veranderen maar het zijn wel mijn mooie herinneringen van toen.....

mijn moeder heeft op Langswater gewoond tot haar overlijden in 2005.

Kora Millenaar

Meer oude info Osdorp

Oude foto's zijn welkom. Natuurlijk met bronvermelding.

Okko Steensma (oud Osdorper)

reactie Tashin

Wilga,

Tashin heeft helaas gelijk. In niet mis te verstane bewoording geeft hij weer hoe de situatie in Osdorp tegenwoordig is. Ik ken een ouder echtpaar die al hun halve leven in Langswater woont. Ze zijn inmiddels behoorlijk op leeftijd en ze zeggen zelf dat ze zich niet meer veilig voelen in en rondom de flats. Boxen worden leeg geroofd. Deze onveiligheid geldt trouwens voor het grootste gedeelte van Osdorp en wellicht alle tuinsteden.
Over ligt zwerfvuil op straat, er wordt ingebroken, hangjongeren, huizen die aan renovatie toe zijn maar waar de woningbouwvereniging een afwachtende houding aanneemt, De vele auto's die in de straten dubbel geparkeerd staan. De nieuwbouw maakt het er ook niet beter op. De tijd dat je bij Ter Beek een heerlijke slagroomwafel nuttigde is helaas voorbij en komt nooit meer terug.

Tahsin

Re: Ter Beek