'Stoepranden' en namen uit Osdorp (1)

Auteur: Carola Boon
Osdorp

Mijn naam is Carola Boon, maar vroeger heette ik Carola van den Heuvel. Ik woon nu al 34 jaar in Australië, maar in de jaren 60 en vroege jaren 70 woonde ik in Osdorp.

Steelvlietstraat/Ookmeerweg Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam

Ik heb hier speciale herinneringen aan. Vooral aan de wintertijden en de glijbanen die we maakten, maar ook de zomeravonden en het ‘stoepranden’ met een bal.
Het buurtleven is wat mij het beste bijstaat. De bakker die verse krentenbollen bracht, de aardappelboer op vrijdag, de orgelman door de week, de voddeman en de scharensliep, de melkboer (die omkwam bij een scheepsramp)  en de Ola-ijsman. Later kwam de Vivo-wagen, die als hele grote winkel op wielen door de nauwe straten kwam.
Voetballen achter op het veld, het ‘Indianendorp' tijdens de vakantie.

Ik ken mijn buren nog. Ik woonde op de Steelvlietstraat 43 II. Op 1-hoog woonde de familie Schonhage en daarnaast mevrouw Slaaf (opoe) en haar dochter en diens zoon Dickie. Op 2-hoog woonde ik met daarnaast de zoon van Schonhage en z’n vrouw Leida die overleed aan suikerziekte. Ik heb daar verschrikkele nachtmerries van gehad want mijn slaapkamer lag naast die van hen. Zij hadden twee zoontjes; Kootje en Joopie. Op 3-hoog woonde de familie Herders met kinderen Piet, Henk en Betsie. Piet was oerverliefd op Heidi en Doorte tegenover ons. Ik geloof dat hij een daarvan trouwde. Ik stoeprandde met Betsie. Naast hun woonde eerst de familie Varga met een kind Monique en later woonde daar een donker gekleurde man met een blanke vrouw maar hun naam kan ik niet meer herinneren.  Op 4-hoog woonde de familie de Jong met zoon Leo en daarnaast de familie Fleming. Hun zoon Rob was helemaal weg van de Cats.

Lees ook deel 2 van deze herinneringen.

Martin Straatmeijer

Dick Slaaf

Ik was gedurende de gehele lagere schooltijd bevriend met Dickie Slaaf . We zaten op de Heimansschool en wilden bioloog worden. Daarvoor leenden we allerlei dierenboeken van de bibliotheek en die schreven en tekenden we over in een aparte multomap. Uiteraard kwamen we nooit verder dan enkele pagina's . We brachten allerlei dieren mee naar huis. Een keer hebben we voor een kwartje per stuk allebei een duif gekocht op de Noordermarkt in de Jordaan. Uiteraard hadden we geen hok en thuisgekomen leek het onze ouders maar het beste ze los te laten. De duiven vlogen gelijk weer terug naar de markt. We speelden veel buiten, zaten op de timmerclub van Ons Huis. Dick is in de ICT terecht gekomen en woont al jaren niet meer in Amsterdam. Zijn oma , een heel lieve vrouw, herinner ik me nog, was stokdoof. Dick stond jaren geleden opeens bij ons voor de deur. We bleken in het huis te wonen waar hij , lang geleden, bij zijn vriendin was ingetrokken. Daarna hebben we elkaar nooit meer gezien, ondanks enkele pogingen. Who knows....

carol Bon

Betsie Herders

Om je de waarheid te vertellen, ik herinner mij Betsie alleen nog maar als iemand met donker krullend lang haar. Maar jouw observatie over kauwgum klinkt mij bekent in de oren. Jouw naam komt me niet bekent voor. Ik kende een Rob Braaksma die eens een verschrikkelijk auto ongeluk overleefde and op de OSG zat. Wat herinner je je nog meer?

Piet de Braak

Betsie Herders

Was Betsie Herders in de jaren 70 een meisje met kort geknipt haar en gekleed in spijkerpak, kauwgom in de mond en een nogal stoer uiterlijk?

Indien ja, dan ken ik haar nog van de Uitweg waar zij zaterdagavond vaak kwam.