Denkend aan Osdorp 9

Deel 9 van een uitgebreid verhaal - doorspekt met herinneringen - over een wandeling door Osdorp.

Het Dwaze Moedersplein in aanleg en met op de voorgrond het Hoekenespad Foto: v.m. stadsdeel Osdorp Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam, eigendom  stadsdeel Osdorp

Het Dwaze Moedersplein in aanleg en met op de voorgrond het Hoekenespad Foto: v.m. stadsdeel Osdorp Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam, eigendom stadsdeel Osdorp

Meisjes

Er zaten welgeteld 8 jongens in onze klas, en verder alleen meisjes ... 23, ook welgeteld. En de ene nog mooier dan de andere. Naast Lucy en Rita, die ik allebei al heel erg leuk vond, werd de klas nu bevolkt door Carry, Marga, Yvonne, Monique, Sandra, Patty en nog vele, vele anderen. Ik was 14, zo'n beetje de jongste uit de klas (want nog nooit blijven zitten, en pas eind juni jarig) en dat schooljaar konden we dus vergeten, als het om schoolprestaties ging. Ik had het heel druk met mijn plaats tussen al deze klasgenootjes, bleek heel goed te kunnen blozen, kreeg nachtmerries bij de gedachte aan spreekbeurten, maar heb ook heel leuke herinneringen. Meisjes waren voor mij volledig andere wezens; ik ben opgegroeid met 2 broers, en ik had vrij weinig om op terug te vallen. Het was met recht een leerschool.

Verhuizing

Het gemene trucje van de voorzienigheid was dat, net toen ik wat zelfvertrouwen begon op te bouwen en me een beetje gemakkelijker begon te voelen, mijn ouders hadden besloten om naar Purmerend te verhuizen. Waarom ik de school in Osdorp niet kon afmaken is mij eigenlijk nooit duidelijk geworden. De verhuizing naar Purmerend is voor mij een kentering gebleken. Misschien voel ik daarom zo duidelijk het verschil tussen het onbevangen jongetje in Osdorp, dat overliep van plannen en enthousiasme, en de veel somberder puber, die het moest doen met het teleurstellende vervolg daarop in de 20 jaren die daarna kwamen. En die onder andere een alcoholverslaving, tweemaal een depressie, en verschillende verbroken relaties hebben opgeleverd. Met daarnaast overigens ook een werkelijk fantastische dochter, die ik eigenlijk hoognodig eens moet laten zien waar ik ben opgegroeid.

Noodgebouwen

Over de O.S.G. valt veel te vertellen en dat zal ook wel gaan gebeuren. Volgens mij hebben al veel mensen al veel verteld, trouwens. Ik kan me nog fantastische schoolfeesten herinneren, waar ik naar toe ging met stiekem een pakje Gauloises in mijn zak, en waar de rook binnen de kortste keren te snijden was. Optredens van Livin' Blues, Supersister, Brainbox, Rob Hoeke's Rhythm & Blues Group, maar of die nou allemaal bij de O.S.G. horen weet ik eigenlijk niet. Ik kan me ook nog verkiezingen herinneren voor een leerlingenparlement, maar daar ben ik niet helemaal zeker meer van. Op het Hoekenespad is niet veel meer terug te vinden. Ook daar zat ik in noodgebouwen (ik heb bijna mijn hele schoolloopbaan in noodgebouwtjes gezeten, vanaf de kleuterschool eigenlijk al), maar die zijn nu allemaal weg. Tussen het Hoekenespad en de Pieter Calandlaan lag een braakliggend stuk land, waar we op zomerse schooldagen nog wel eens uitweken voor een les. Daar ligt nu de Dwaze Moedersbuurt.

Wordt vervolgd.

Klik hier om alle delen van dit verhaal te lezen.

octavia bronkhorst

osdorp

ik ben octavia ik woonde bij mijn oma in de jaren70 mijn oma haar naam was wilhelmina vieleers

wilma Bontekoe-Nonneman

OSG

OSG, ik heb er op gezeten van 1972 t/m 1978. De beginschool aan de prof. casimirstraat. Allemaal brugpierpers bij elkaar. Mr. De Kat die ons de eerste beginselen van wiskunde bij probeerde te brengen (nooit echt gelukt bij mij). Mw. Noordhoek (franse les, in het talenprakticum) en dan 1 keer in de week naar de eindschool voor Kooklessen, van alles maken, én ook zelf opeten

De latere jaren verder in de midden- en later de eindschool op Hoekenes. Mr. Breukhoven en Mr Voogt, leiders van de middenschool. Ik heb er een leuke tijd gehad, met natuurlijk wel wat strubbelingen met sommige docenten zoals mw. Noort die frans gaf. Maar ook leuke docenten zoals Mr. Breukhoven die aardrijkskunde gaf.

Mijn broer die ouder is en dus al eerder op de OSG zat is zelfs met school naar Rusland geweest op werkweek. Helaas in mijn werkweek jaar ging Rusland niet door en bleef het voor mij bij Londen.

In de eindschool aardrijkskunde van mw. Hamar de la Bretonaire, klein vrouwtje met een witte lok in haar zwarte haar.

Kortom, ik heb een prima tijd gehad op de OSG, die in de 70er jaren toch wel goed aangeschreven stond hoor. Tuurlijk er werden jointjes gerookt, maar op welke middelbare school in de 70er jaren niet?
Ik heb er mijn mavo en daarna mijn havo diploma gehaald.

mokum

osg

De school OSG werd de Osdorpse Staats Gevangenis genoemd, er was daar regelmatig wat aan de hand, het had geen goed imago.