Denkend aan Osdorp 3

Osdorp

Een uitgebreid verhaal - doorspekt met herinneringen - over een wandeling door Osdorp. Dit verhaal zal in delen gepubliceerd worden. Vandaag, na een lange zomerstop, deel 3.

Osdorperban met links de inmiddels gesloopte flats Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam, eigendom stadsdeel Osdorp

De Osdorperban

In het tweede portiek woonde Frankie vroeger, volgens mij op nummer 407. En dan het vierde portiek ... het onze, links huisnummer 413 en rechts 415. Wij woonden op de 3e verdieping, 415-3. Mijn huishoudtaak vroeger was zakken kolen vanuit de box op straathoogte en naar 3-hoog brengen. Dat deed ik liever dan afwassen. Er was wel gas, sinds 1965 schat ik, maar dat was alleen voor de huiskamer. In ons slaapkamertje, waar mijn twee broertjes en ik sliepen, stonden in de winter de ijsbloemen centimeters dik op het raam. Bijstoken was noodzaak, ik herinner me ook nog een zwarte oliekachel, voor in de badkamer.
Nu ik voor de deur sta, neemt het straatjochie uit de jaren 60 weer bezit van me. Ik heb dat met geen enkel ander huis, alleen met de Osdorperban. Het is niet eens dat ik me kan herinneren hoe ik me toen heb gevoeld, nee, ik voelde het gevoel weer van 12, 13, 14 jaar zijn, in de jaren zestig … en vooral de opwinding, het optimisme, de mogelijkheden, de kansen, de bomen tot de hemel, de verbeelding aan de macht. Het leven bood zo ongelooflijk veel in zo'n vreselijk snel tempo.

Topsport

Ik draai me om en kijk naar de Osdorperban. Rechts de Meer en Vaart en de Geer Ban, links de Hoekenes en Grasrijk. Niets lijkt er veranderd, behalve dat de Osdorperban inmiddels geasfalteerd is. Ik besluit om naar mijn oude lagere school te lopen. Ik heb, net als al mijn buurjongens en -meisjes van ons blok, op de Sint Lucasschool gezeten. Een jaar op een dependance, achter de Meer en Vaart. De 5e klas. Ik kan me nog herinneren dat ik daar op school zat toen Ajax in de mist met 5-1 van Liverpool won. Eén van de opwindendste gebeurtenissen in mijn leven in Osdorp was de doorbraak van Nederland als professionele sportnatie. Anton Geesink, Ard Schenk en Kees Verkerk, Jan Janssen, Ajax en Feyenoord, Tom Okker, Tiemen Groen (meervoudig wereldkampioen, zoek maar op!), we kregen nergens genoeg van. Mijn moeder moet het wel eens moeilijk hebben gehad, met vier mannen in huis, maar heeft nooit wat laten merken en heeft volgens mij ook wel genoten van veel wedstrijden. Wij kregen trouwens pas een TV in 1964, toen we dus al bijna 5 jaar in Osdorp woonden. Te laat voor de Elfstedentocht met Reinier Paping, maar op tijd voor Olympisch goud voor Geesink.

Klik hier om alle delen van dit verhaal te lezen.

P.M. VAN ZWAM

Mooie herinneringen komen naar boven bij het lezen van deze verhalen
uir het mooie Osdorp van toen, uit mijn tienertijd .
Zelf woonde ik vanaf 1964 tot 1970 in de Gorstraat , einpunt lijn 17.
Werkte bij Berghaus,en kocht mijn eerste singeltjes van de Beatles , Animals , en The Stones bij ELVY, de zaak die er nu nog steeds zit.
Had er mijn beatband THE APPLES , en bij DISCO ALBERTI was ik kind aan huis. De flats herinneren mij aan een meisje , waar ik gek op was
maar nooit heb gekregen . ze woonde in de Steelvlietstraat,en werkte ook bij Berghaus, in de kantine.
Deze zes jaren waren voor mij een periode van pionieren , vooral
aan heel veel dingen meedoen, en met vallen en opstaan, wijzer worden. Het was een mooie periode om nooit te vergeten, waar ik zeker in HET GEHEUGEN VAN WEST het mijne zal bijdragen

Hilbert

Beeldverhaal

Bart,

Weer een mooi beeldend verhaal neergezet.
Een mooie invalshoek hoor! De wereldgebeurtenissen tegenover jouw (en mijn) kleine straatje in Osdorp.