Maria Johanna is 81 jaar oud en nog altijd even fief

8 Fans

Zo op het eerste gezicht lijkt ze een klein ineen gedoken dametje, maar als ze me aankijkt, lijkt het of ze heel groot wordt en zie ik een paar heldere ogen die me vragen: 'wat wil je van me?'.'Ik vertel je toch niet meer dan ik kwijt wil'.

Copy: naam van de afbeelding wie, wat, wanneer, waar

En wat wil Marie kwijt?

In de wandelgangen wordt ze Marie genoemd. Op 6 mei 1924 geboren in Anna Paulowna, in de kop van Noord-Holland. Een gebied waar ze heftig concurreren met de bollenboeren uit Lisse en Hillegom. Het gezin bestond uit 15 personen.

Zeven meisjes, zes jongens en vader en moeder Boerman. Ondanks een verschrikkelijke arme jeugd heeft ze bijzondere herinneringen overgehouden aan het gezin van herkomst. Er heerste een bijzonder hechtheid en eenheid. Marie spreekt over een mooie jeugd als ze het over vroeger heeft. In haar tijd bestond er geen kleuterschool in haar dorp, wel een lagere school waar ze naar toe ging. Een vervolg opleiding zat er niet in.

Op haar veertiende jaar moest ze gaan werken in de wasserij. Haar iets oudere zus werkte ook in die wasserij, maar werd altijd ziek als ze te lang van huis wegwas en zo kon Marie dat baantje overnemen, want ze wilde ook wel wat meer van de ‘wereld’ zien. Haar lengte , klein van stuk als ze —nog steeds is- zou mogelijk een probleem kunnen vormen omdat ze moeilijk bij de waslijn kon om de schoon gewassen was aan op te hangen, maar met een stoof lukte dat wonderwel. Het was gezellig in de wasserij. Als de was gestreken was moest ze het op de fiets wegbrengen naar ’t Zand en Den Helder. Haar moeder overleed in 1944, een moeilijk jaar, nog net geen einde van de 2e wereldoorlog.

Huwelijk

In datzelfde jaar trouwde Marie met haar buurjongen. Hij was 9 jaar ouder en altijd haar buurjongen geweest, maar je wordt pas verliefd als je er aan toe bent en in 1944 was het zover. De drie dochters zijn allemaal in Anna Paulowna geboren. Toen verhuisde het gezin Cornellisen- Boerman naar de IJpolder, waar haar man 2½ jaar landarbeider werd bij een boer. Op 3 maart 1951 verhuisde het gezin naar Amsterdam, naar de Staatsliedenbuurt. Ze kwamen te wonen in de van der Hoopstraat in een veel te kleine woning want inmiddels was er ook een tweeling geboren, Twee jongens.
Marie dacht dat ze dood ging in die buurt, de huizen leken op haar te vallen, de straten zo smal, de kamers zo klein. Ze was de ruimte van de polder gewend.

Douche

Gelukkig kon het gezin in 1968 verhuizen naar de Sam van Houtenstraat. Het was weliswaar een galerijwoning, maar wel een waar een douche in zat en dat had ze nog nooit van haar leven gehad. Ook kreeg ze een box en een zolder.
Ze dacht dat ze in een paleis terecht kwam. Het groen van de weilanden was op een steenworp afstand. Ze kon weer ademhalen en genieten van de natuur.

Alleen is echt alleen

Na een huwelijk van 48 jaar is ze nu 14 jaar alleen. Haar hobby is legpuzzels maken van 3000 stukjes. Maar ja de puzzelstukjes geven geen antwoord als je tegen ze praat.
Ze wil het liefste naar een aanleunwoning in de buurt, want ze voelt zich eenzaam. Er zijn te weinig mensen in haar buurt waar ze mee kan praten.

Jeroen

Re: Fam Lievaart

Tamara:
Hallo, Als het goed is gaat dit over mijn opa.Hij was metselaar en kwam uit de polder.Ook mijn oom, zijn zoon WIllem, werkte samen met mijn opa als metselaar.Wat wilt u verder weten en waar voor?Vriendelijke groeten,

Hi Tamara

Kan je me even een mailtje sturen ik heb een vraagje hierover. Mailadres is jrj@mn.nl ?

Gr Jeroen

Tamara

Fam Lievaart

Hallo,

Als het goed is gaat dit over mijn opa.
Hij was metselaar en kwam uit de polder.
Ook mijn oom, zijn zoon WIllem, werkte samen met mijn opa als metselaar.

Wat wilt u verder weten en waar voor?

Vriendelijke groeten,

Lenny Lamperjee

fam lievaart

Ik ken de familie lievaart,wat wilt u weten?

Leon de Laat

Re: kunt u ook de fam lievaart

w.lievaart:
ik hoop dat iemand mij kan vertellen over de fam lievaat ze woonden in de ij polder wat ik weet is dat w.lievaat en zijn zoon metselaar waren met namen de zoon wt ik weet heeft hij ook nog verkering gehad meteen meisje van sloterdijk haar vader had een cafe zij heten greetje wie weet hier wat over

Hallo, uit de zogenaamde gezinskaart van Willem Lievaart(16-06-1896)
blijkt dat hij metselaar was en getrouwd was met
Hendrica Louisa Eller (29-03-1901).
Zij woonden van 1923-1963 aan de Velserweg 309-hs. Vanf juni 1964 in VELSEN.
Kinderen:
1 zoon Theodorus Lievaart (1923) en 3 dochters:
Pietertje(1921) , Hendrica (1925) en Antonia (1931).
Zoon Theo(dorus) woont vanaf 1958 met vrouw en kinderen op Oosterparkstr 176-2, verder kan ik het spoor niet volgen.
Groet,
Leon de Laat