Indo’s in Geuzenveld

Geuzenveld

Op 27 december 1949 heeft Nederland Nederlands-Indië aan Indonesië overgedragen. Dit land werd na ruim 300 jaar onafhankelijk van overheersing door de Nederlanders. Vanaf dat moment werd de toen nog in Indonesië aanwezige Nederlands-Indische bevolking gevraagd of zij voor de Warga Negara (Indonesisch staatsburgerschap) wilden opteren. De blanke Nederlanders (Totoks) moesten vrijwel direct het land verlaten. De Indo's (uit een Europese ouder en uit een Indonesische ouder geborenen) werden voor de keus gesteld. De meesten besloten hun geboorteland te verlaten. Ze kwamen naar Nederland met het gevoel dat ze ”weggejaagd” waren uit hun geboorteland.

Van Heutszmonument Het Van Heutszmonument in Amstelveen

In de vijftiger jaren, toen Geuzenveld werd gebouwd, kwamen veel van deze mensen in ons stadsdeel wonen. Een groot aantal woont er nog steeds. Elke dinsdagmiddag komen ze bij elkaar bij Stichting De Brug. Speciaal voor hen wordt De Brug op deze middag omgedoopt tot “Jembatan”, dat brug betekent in het Maleis. Zij halen herinneringen op over het oude Indië, van voor de oorlog. Zij vertellen over de oorlogsperiode die tweemaal zolang duurde als de oorlog in Europa, omdat ná de oorlog tegen Japan, de vrijheidsstrijd (de strijd om de onafhankelijkheid) begon, en pas eindige na de overdracht in 1949. Het waren twee oorlogen die direct op elkaar volgden.

In ons stadsdeel, maar ook niet in Amsterdam, is een monument te vinden dat vertelt of herinnert aan de oorlog en politionele acties in Indië. Om ‘hun oorlog te gedenken’ moet men altijd nog naar Amstelveen, waar jaarlijks op 14 augustus een herdenking wordt georganiseerd. Op 15 augustus vieren de Indische-Nederlanders de bevrijding van de Japanse onderdrukker. In Den Haag staat het nationale Indië monument. In Amsteldam-Zuid staat het Van Heutszmonument. Het stadsdeel Zuid overweegt om het Van Heutszmonument om te bouwen tot een Indië monument. Dit monument is echter geen herinnering aan de oorlog, maar herinnert aan de Nederlandse overheersing tijdens een lange koloniale periode.

Ruud Morf

Ik ben op zoek naar ferry schoumacher

Ik ben op zoek naar Ferry Schoumacher. Hij woonde in jaren 80 in Delft aan oude Delft en daarba Havannastraat 2 in Delft.

Ik kende hem heeeel erg goed we hadden bijna 5 jaar een relatie tot ong 1989. Ik kende zijn halfzus Edith, Guus Maitie en zijn ouders ook..zijn ouders waren toen al met zwakke gezondheid en zijn een aantal jaar na onze breakup vlak na elkaar overleden. Ik wil hem graag weer eens horen of zien na al die jaren want onze relatie was stormachtig ( Schoumachers eigen..) maar eigenlijk voor het leven..maar enkele van mijn traumas hebben dat verhinderd en we zijn onze eigen weg gegaan..maar hij is nooit uit mijn hart verdwenen..sterker..door hem heb ik nadien geen echte partner meer gehad. Mijn liefse voor hem was altijd sterker tegen beter weten in..geboren op 20 januari 1950, met de willem ruys naar holland gekomen..hij wilde niks van zijn indo afkomst weten en zelfs samen op vakantie voelde hij zich vaak onnodig gediscimineerd..onterecht..tijdens onze relatie heb ik hem geprobeerd te leren beretrots op zijn roots te zijn en op zijn mooie kleurtje..weet iemand hoe ik weer met Ferry in kontakt kan komen? Ik weet bijna zeker dat hij het ook super zal vinden..hij is ook een loner gebleven..alvast super bedankt voor elke info 👍👍 groetjes, Ruud uit Rotterdam. Email r.morf@chello.nl 🤗🙏🏽

Wendy Sutherland

Re: Re: Michael Sleurink

Leon de Laat:
Peter:Hallo,Ik ben op zoek naar Michael Sleurink en hij woonde naast de familie Schoumacher op de Dr. H. Colijnstraat in Geuzenveld. Zijstraat van de Ruys de Beerenbrouckstraat.Wie weet waar hij woont en/of wie heeft informatie over hem ?Gaarne zie ik uw reactie tegemoet, met vriendelijke groet,Peterhyena.peter@gmail.com
Naast Schoumacher woonde op Dr. H. Colijnstraat 220-hs : Sleurink
I.h.b. vanaf 1960 de weduwe Irma Sutherland - Sleurink geb. 1926,
deze heeft 2 zonen:Wendel Sutherland(1949)
en Michael Sutherland(1948), laatste woont vanaf 1986
Hertspieghelweg 34-2 . (nu ??)

Nu in Wormerveer

Guus Schoumacher

Re: DE INDO'S IN ONS ALLER GEUZENVELD.

ruud lodewyckx:
hé "nog even tussendoor hoor" potverdorie wat een verhalen van toen! tja ik ben nu ook als velen van ons, de ruim zestig jaren gepasseerd. sinds een paar jaar heb ik jullie gevonden en zal lezen en reageren blijven, "grote" ruud" lodewyckx.

he grote Ruud Richard is in februari overleden ! groeten Guus

ruud lodewyckx

DE INDO'S IN ONS ALLER GEUZENVELD.

ruud lodewyckx

De Indo's in ons ALLER Geuzenveld.

Het verhaal van Pieter Plenter 11-01-07 : ja helemaal waar hoor! De Indo's en de Blanco's dit was één grote "(vriendenclub)" aan het einde van de Colijn en om de hoek de Ruys. De Schoumacer's met Richard, Meity, Ferry, Yvonne, Guus en tante Lilly. De sleurink's met Michael (Maigel) Wendel zusje Bonnie en tante Diet."Kleine" Ruud Visser, Anita Schuring, de Wit (met wie ook alweer)? "Grote" Ruud, Ilse, Paula en Dicky Lodewyckx en nog véél meer hoor!

Michael Sutherland

Re: Michael Sleurink

Peter:
Gaarne zie ik uw reactie tegemoet, met vriendelijke groet,
Peter
hyena.peter@gmail.com

Dag Peter, Michael woont in Wormerveer en is benieuwd wie naar hem vraagt.

Wendy Sutherland

Wie zoekt Michael Sutherland

Michael Sutherland vraagt wie Peter is.
Michael woonde aan de Dr. H. Colijnstraat 220 met broer Wendel en zus Bonnie.
Moeder heette Irma. Moeder en zus zijn overleden. Michael is getrouwd en woont in Wormerveer.

Leon de Laat

Peter:

Peter

Michael Sleurink

Peter

Peter

Michael Sleurink

Hallo,

Ik ben op zoek naar Michael Sleurink en hij woonde op de Dr. H. Colijnstraat in Geuzenveld. Zijstraat van de Ruys de Beerenbrouckstraat.

Wie weet waar hij woont en/of wie heeft informatie over hem ?

Peter

Kees

Re: Re: Guus Schumacher of Schoumacher

Ik weet niet of dit de bedoelde familie is:
Vanaf 1958 woont op de Dr. H. Colijnstraat 156-hs het gezin van
J. A. M. Schumacher,(geb. 1924); kinderen: 3 zonen en 2 dochters.
De naam van één zoon is:
Antonius Johannes Gerardus Maria Schumacher, (geb. 1951)
In het telefoonboek van NL precies één A.J.G.M. Schumacher nl. in Almere !
Groet, Leon de Laat

Dag Leon,
Bedankt voor de tip!
Ik zal deze A.J.G.M. Schumacher eens bellen!
Nogmaals bedankt!
Groet,
Kees

Peter

Kleine vraag aan Leon de Laat,
Bij de Familie Schumacher was daar ook een ene Micheal of Michael Schumacher als kind ?

Ik verneem graag van u

Met vriendelijke groet,

Peter

Leon de Laat:
Kees:Guus woonde in de Dr. H. Colijnstraat, zo'n beetje op de hoek van de Ruysch de Beerenbrouckstraat....Ik weet niet of dit de bedoelde familie is:Vanaf 1958 woont op de Dr. H. Colijnstraat 156-hs het gezin vanJ. A. M. Schumacher,(geb. 1924); kinderen: 3 zonen en 2 dochters.De naam van één zoon is:Antonius Johannes Gerardus Maria Schumacher, (geb. 1951)In het telefoonboek van NL precies één A.J.G.M. Schumacher nl. in Almere ! Groet, Leon de Laat

Leon de Laat

Re: Guus Schumacher of Schoumacher

Kees:

Groet, Leon de Laat

Kees

Guus Schumacher of Schoumacher

Guus woonde in de Dr. H. Colijnstraat, zo'n beetje op de hoek van de Ruysch de Beerenbrouckstraat. Zijn vader was bij de marine. Fijne mensen en Guus' moeder was een gezellige vrouw! Ik ben op zoek naar Guus! Wie weet waar hij woont?

Frans

Impulsieve reactie

Sorry Joop voor impulsieve reactie, las inderdaad niet goed.

Joop

Goed lezen graag.

Frans, een tekst goed lezen schijnt voor bepaalde mensen toch wel moeilijk te zijn.
Waar staat in mijn tekst dan dat ik die paar (het waren er overigens niet een paar) die ik ben tegengekomen over een kam scheer met andere indo's ?? Onzin. Het gaat mij er alleen om dat niet ALLE indo's schatjes zijn zoals beweerd wordt. Dus voortaan goed lezen alvorens je reageert graag.

Frans

Indische Lieverdjes

Je hebt altijd wel kaf tussen het koren zitten Joop, maar om die paar die jij tegen bent gekomen over één kam te scheren met de andere indo's....?

Joop

Lieverds?

Het is goed dat iemand positief over zijn medemens is en in dit geval over indische mensen, maar om ALLE indische mensen nou lieverds te noemen gaat me toch echt veel te ver. Dat is generaliseren met oogkleppen op, sorry hoor.
Ik ben er nl. ook een aantal tegengekomen die van stiekemigheid of etterigheid aan elkaar hingen zoals je dat ook bij Nederlanders, Turken, Marokkanen enz.enz. hebt.

Frans

Indische lieverds

Dank Pieter, ik wou dat heel nederland er zo over dacht.

Pieter Plenter

Indische lieverds !

Wat een heerlijke en lieve mensen waren het, onze Javaanse buren, de fam. Mees in de Wigbolt Ripperdastraat, ik heb nooit, ook later niet, zulke lieve en gastvrije mensen meegemaakt, en dat gold voor alle Indische mensen die ik heb gekend, altijd kon je binnenkomen, altijd moest je mee eten, en soms voelde je je zo bezwaard en dorst je geen ja te zeggen, uit angst dat je teveel van hun goedheid misbruik maakte, hun zoontje Gerard, die van mijn leeftijd was en dus mijn vriendje, was wel van een andere afkomst, maar dat zag ik nooit zo, en van discriminatie had je al helemaal nog nooit gehoord. Oooh, en dan dat heerlijke eten, wat een geweldige vooruitgang en toevoeging voor onze simpele hollandse keuken.... Slamat makan was ook het eerste buitenlands (maleis toch?) wat ik leerde. Op latere leeftijd had ik altijd wel indische vrienden, gewoon omdat ze altijd eerlijk waren en zeer betrouwbaar... (goed oké, ze hielden wel van uitslapen... dus je moest dan wel eens wachten, maar dat wist je....) Ik zou willen dat alle mensen ter wereld het karakter zouden hebben van onze lieve Indische wereldburgers, in ieder geval van zij die hier ons land zijn komen verrijken, wat zou de wereld er dan een heel stuk beter uitzien.