Terug naar lokale groenten en fruit?

Amsterdam-West, Osdorp

Onlangs was ik op het seminar Amsterdam next Foodsteps en daar werd als belangrijke trend genoemd dat consumenten op zoek zijn naar “lokale verbondenheid”. Hiermee wordt bedoelt, dat de consument (u en ik) zijn groenten en fruit dichter bij huis wil kopen van de lokale tuinder.

Raapstelen  <p>Wie, wat, waar, wanneer. Foto: website <a href="http://www.wimbijma.com">http://www.wimbijma.com</a></p>

Raapstelen

Vroeger kwam groenten en fruit uit de buurt

Eind 19de en begin 20ste eeuw waren er volop tuinders of “warmoerziers” geheten rondom Amsterdam om de Amsterdamse bevolking te voorzien van de nodige groenten. De tuinders brachten s’morgens hun groenten per boot naar de Centrale markt in de stad. En nog diezelfde dag werd de groenten verkocht in de groente- of buurtwinkels. Men at toen groenten van het seizoen.
De Amsterdamse bevolking groeide gestaag en stadsuitbreiding volgde. Dat ging uiteraard ten koste van de tuindergebieden in bijvoorbeeld de Sloterploder (nu deels Nieuw West). De tuinders verhuisden naar o.a. Aalsmeer en Westland. Groenten en fruit uit die tuinderijen gaan naar de veiling en veelal via groothandels naar de supermarkten in Nederland of worden geëxporteerd. Het groenten en fruit dat nu in de winkels ligt, wordt deels geïmporteerd per vliegtuig of boot uit verre landen. Wij kunnen nu bijvoorbeeld tomaten het hele jaar door krijgen.

Kunnen wij nog lokale groenten, fruit kopen?

Het gebied Amsterdam is verstedelijkt, maar er liggen rondom Amsterdam nog een aantal tuinderijen, waaronder van tuinder Wim Bijma aan de Osdorperweg waar men groenten direct kan kopen. Ook zijn er een aantal maatschappelijke organisaties, zoals; Stichting Landzijde met onder andere Kwekerij Osdorp, die zijn lokale groenten en fruit levert aan de supermarkt Marqt in Amsterdam. Tevens is er het bedrijf Willem& Drees die verse groeten en fruit uit de buurt naar de lokale supermarkten distribueert. Dit verzorgen ze per regio. En ook kan u via een abonnement op een groentepakket seizoensproducten van de (lokale) tuinder kopen. Kortom er zijn mogelijkheden om uw groenten en fruit lokaal te betrekken als u dat wilt!

Ik ga snel het seizoensproduct raapsteeltjes bestellen bij tuinder Wim Bijma en voor het eerst klaarmaken. Ik ben heel benieuwd hoe dat smaakt.

Kijk voor meer informatie over 'vergeten' groenten op website http://www.wimbijma.com

Wim Bijma in z'n kas aan het werk met raapstelen Foto: Telegraaf TV, 2009

Intan

inspiratie

Marty wat leuk! Niet alleen geheugen van west maar tevens inspiratie voor het recept van de dag en Nieuw West anno 2011.

Odette

lievelingsrecept