Palmbomen op de Ridderbostuin

trachycarpus fortunei Palmen in de kou

Als je de schooltuin naast NS-station de Vlugtlaan passeert moet je oog wel vallen op de palmbomen langs het hek. Het zijn Chinese Waaierpalmen, voor de kenner Trachycarpus fortunei. In de winter zet menig passant de kraag wat hoger terwijl hij de palmen met enige bezorgdheid bekijkt. Broeikaseffect of niet, tropisch is het hier nog lang niet. Eén geruststelling, ook in het gebied waar de Trachycarpus in het wild voor komt, van de Himalaya tot Japan en daar tussen, kan het aardig winteren. Verrassend genoeg zijn ze tijdens vorst juist extra gevoelig voor zon. De bladeren blijven dan verdampen, terwijl de wortels bij die temperatuur geen vocht op nemen.
Overigens blijft het wel een beetje spannend voor de pas geplante exemplaren op de Ridderbostuin. Behalve dat januari 2006 koud en zonnig was, zijn de wortels nog niet hersteld van het recente overplanten. Een paar maanden geleden stonden de palmen nog op de Ecotuin in Bos en Lommer. De Ecotuin veranderde in een bouwput, dus stonden de palmen in de weg. De Ridderbostuin heeft ze liefdevol opgevangen.
Hopelijk groeien ze lekker door. Eenmaal aan de groei kan er per jaar zo’n 20 cm bij komen, maar voor het zo ver is ……
Als alles mee zit kunnen ze uiteindelijk de 10 meter halen. Of daarvan in ons land ook voorbeelden zijn weet ik niet. Wel staan er in Artis fraaie exemplaren in de buurt van het aquariumgebouw, zichtbaar vanaf de Plantage Middenlaan. Sinds 2000 ook een paar op het terrein van de Slotermeerschool, geplant door onze eigen Anton Ederveen, Portefeuille-houder van Welzijn en Onderwijs. En tot voor kort een fraai exemplaar in een voortuintje aan de Coronelstraat. Op het noorden, dus nooit zon. Vermoedelijk is de eigenaar met palm en al verhuisd, een kale tuin achterlatend.
Over exoten gesproken, afgelopen zomer nog zag ik een metershoge bananenboom in een achtertuintje in de Burgemeester Rendorpstraat. De zogenaamde winterharde banaan of Musa basjo. Als je hem niet afdekt vriest hij boven de grond af. In het voorjaar loopt hij weer uit. Ook vijge-en olijfbomen zijn nauwelijks meer een zeldzaamheid. Eén van de Turkse buren ontpopte zich tot enthousiast vijgenkweker. Helaas had de buurtploeg andere plannen met het betreffende plantsoentje. Een andere Turkse buurman kweekt druiven tegen de gevel. Hij gebruikt de bladeren voor de bekende dolmus. En wat te denken van het druivenprieel bij de moskee in de Johannes Poststraat. Op de Ridderbostuin groeide afgelopen zomer kousenband, okra, Madame Jeannette en citroengras, maar dat was in de kas. Deze planten worden geteeld in het kader van het project "schooltuinen-wereldtuinen", waarover later meer.
Met al die exoten waan je je ’s zomers toch in een tropisch vakantieoord, zeker als je bijna moet bukken voor de halsbandparkieten die in grote getale krijsend door de lucht scheren. En dat alles in Costa Geuzenveld-Slotermeer. Ik verlang nu al weer naar de zomer. Maar eerst de zwaluwen nog. Wedden dat ze er op koninginnedag weer zijn? Oké, een dag later vind ik ook goed.
Sjef Szarzynski