Monumensendagen

Auteur: Sam van Daal

Op 10 en 11 september vinden op Buurtboerderij 'Ons Genoegen' de eerste Monumensendagen plaats. Dit weekend is een onderdeel van een reeks dagen die de komende herfst en winter gaan plaatsvinden. Tijdens deze dagen komen (oud-)bewoners van west aan het woord die vertellen over hun jeugd en geschiedenis in hun buurt.

Buurtboerderij Ons Genoegen  <p>Van de website:<a href=" http://www.buurtboerderij.nl"> http://www.buurtboerderij.nl</a></p>

Buurtboerderij Ons Genoegen

Monumensendag
Ouderen vertellen jongeren over hun geschiedenis en jeugd in de omgeving van de buurtboerderij

.

In mei 2009 kwam ik in het Lucas Andreasziekenhuis terecht. Daar ontmoette ik de heer Rietveld, 91 jaar. Hij vertelde over het leven in de buurt van de Spaarndammerdijk in de jaren 30. Dit sprak tot mijn verbeelding en ik heb de heer Rietveld uitgenodigd op de buurtboerderij. In oktober 2010 ben ik hem op gaan zoeken, maar het was te laat; hij was inmiddels overleden.

Het zaadje is toen geplant en ontkiemde nadat ik mij met de activiteiten ben bezig gaan houden. Mijn vader heeft hier ook een rol in gespeeld. Doordat hij in een verpleeghuis zit, zie ik dat er weinig met de ouderen gedaan wordt. Ik zag ook dat de medebewoners, incluisief mijn vader, opleefden als er jongeren in het huis waren.

Het uitgangspunt van de ontmoetingen is echter niet alleen de kennisoverdracht, maar ook het contact tussen ouderen en jongeren, om elkaar te leren kennen en van elkaar te leren.

Op 10 en 11 september is het zover; dan vinden de eerste ontmoetingen van een serie plaats op de buurtboerderij, in het kader van de “MONUMENSENDAG“.

Zaterdag 10 september vanaf 14.00 uur : Mevr.G.Vlaanderen – Hoogenes vertelt hoe zij als kind van 3 jaar met haar ouders introk bij Oma op deze ( buurt ) boerderij, zodat zij hun melkwijk nog tussen 1962 en 1983 voort konden zetten.

Zondag 11 september vanaf 13.00 uur: Mevr. L. Springveld komt vertellen over de strijdbare Spaarndammerbuurt, waarin zij opgroeide en hoe in die tijd de 1e mei als “Dag van de arbeid” nog als een echte feestdag werd gevierd.

Er is ruimschoots gelegenheid tot het stellen van vragen.
Toegang: gratis.