Zuiderakerbad

7 Fans

Wie kent nog het Akerbad, ook wel Zuiderakerbad genoemd? Een prachtig zwembad gelegen in Osdorp, aan de Akersluisweg bij de Ringvaart, op enige afstand van de Sloterplas.

Het Zuiderakerbad Foto: collectie Jan Wiebenga

Een goed bezocht bad, zeker als het goed weer was. Als ik de foto’s bekijk geloof ik dat de bodem van het bad schuin liep, van ondiep naar diep, met voor het diepe gedeelte een touw met drijvende ballen. Soms ging ik wel eens mee naar het bad, getuige de foto’s. Ik zat dan tegen een muurtje, op de voorgrond bij de trap, met onze jongste spruit. Mijn vrouw gaf de andere twee vast wat zwemles voor het echte werk.

Later kregen ze zwemles in het Sloterparkbad (binnen), gegeven door mevrouw Keijzer. Maar dat was vóór schooltijd. Zie het voor je: ’s morgens vroeg, regenachtig, beetje natte sneeuw, twee bibberende kinderen, zwemmen leren, humeur ook regenachtig.
Zelf heb ik dat namelijk ook meegemaakt, maar dan ’s avonds. In september en oktober in het Jan van Galenbad (buiten). Ook halfdonker, regenachtig, bibberend met een wit weggetrokken gezicht het water in, zwemmen leren, humeur nul.

Het Zuiderakerbad is nu al lang verdwenen. Heel jammer. “Het moest verdwijnen voor een wijziging van de dijkloop langs de Ringvaart. Verzet hiertegen had volgens de wijkraad van Osdorp geen zin. Rijkswaterstaat heeft weer toegeslagen”, volgens een bericht in het jaarboek 1975/67 van de vereniging Amstelodamum. Het besluit was van vrijdag 4 januari 1974. Op de plek van het bad is inderdaad de dijk gewijzigd en er zijn veel woningen gebouwd voor de wijk De Aker. Het vermoeden bestaat, bij mij althans, dat er enig geld op toegelegd moest worden, en dan ben je bij voorbaat al kansloos. En zeker zonder de medewerking van de wijkraad. Dat kwam voor hen even goed uit en Rijkswaterstaat wilde wel de zwarte Piet zijn. Dat mij dit nog bijgebleven is, verbaast mijzelf.

Zuiderakerbad Foto: collectie Jan Wiebenga

Peter vd Brink

Zwemles.

Geboren op de zuiderakerweg 120. Als kind gingen wij nooit op vakantie. Mijn ouders werkte en woonde op een tuinderij.Het enige vermaak dat wij hadden in de zomer was het zwembad. Bijna elke dag zaten wij daar. Mijn zwemdiploma A&B heb ik daar gehaald. 'S morgens voor school achter op de fiets bij mijn moeder naar het zwembad. Het water was ijskoud.Na afloop van de les wreef mijn moeder mij met een handdoek droog n warm. Daarna snel naar huis gauw een kopje warme thee en dan naar school.Helaas ook minder leuke herinneringen. Mijn neef, die bij ons logeerde, is om het leven gekomen in het zwembad doordat een electrisch pomp waarmee de badhokjes werden schoon gespoten kortsluiting veroorzaakte. Pas 's avonds nadat mijn vader eiste dat het zwembad leeg gepompt moest worden is hij gevonden. Ik ben de laatste die hem nog levend gezien heeft.
Manon Robert

Het Akerbad

Ook ik heb goede herinneringen aan het Akerbad.
In 1972 werkte ik in de zomervakantie en later ook op woensdagmiddag en zaterdag in verschillende sporthallen in Amsterdam en in het Amsterdamse Bos om de jeugd te laten bewegen en ze van de straat te houden. Deze activiteiten werden geleid door Theo Marijt die in dienst was bij de dienst van de Sport in Amsterdam.
Toen hij het Akerbad pachtte heb ik geholpen met schilderen samen met vrienden.
Het was een fantastisch zwembad met veel leuke activiteiten; je kon het zo gek niet bedenken of het gebeurde. Theo had een rijke fantasie en dat werkte zeer aanstekelijk.
Als het heel druk was zat ik vaak op de hoge duikplank om toezicht te houden.
De meeste openluchtzwembaden gingen altijd vroeg dicht, maar in het Akerbad kon je tot laat zwemmen. Lekker na je werk of school.
Het was jammer dat de familie Köhler het zwembad niet wilde verkopen. Er moest veel geïnvesteerd worden en dat kun je alleen maar doen als je eigenaar bent.
Theo Marijt heeft hemel en aarde bewogen, maar het lukte hem niet en uiteindelijk werd het bad gesloten. En daar baalden we allemaal van.
Ik denk nog met veel plezier terug aan die leuke tijd!
Manon Robert

Marianne Pheil van Heijnsbergen

hoekentikkertje

Elke dag na school of in de vakantie en soms zelfs nog na het eten op de fiets vanaf de Gerhardstraat en snel naar het zwembad. Je kon daar geweldig hoekentikkertje doen, want het water was niet doorzichtig , dus je kon ongezien een tijdje op de bodem blijven zitten... Ik geloof niet dat gevulde koeken of die heerlijke popcorn in kleine doosjes ooit meer zo heerlijk gesmaakt hebben als op het grote grasveld bij het Akerbad. Oh ja die enorme schommels, helaas kwam ik een keer te dichtbij en heb toen mijn eerste gat in mijn hoofd opgelopen Het Akerbad ;het was voor mij een paradijs en een ontmoetingsplek , ik had veel verdriet toen het moest sluiten...

Sandra Vervoort

de superschommels

ik ken het bad alleen in "gesloten " en vervallen staat. Wel herken ik de verhalen over de lorrie, de populieren en de vooral: de enorme schommels. Ik kwam graag bij mijn vriendinnetje Marianne, zij woonden aan het eind van d zuiderakerweg. Achter hun kassen was het zwembad & de langzaam aftakelende speeltoestellen.. wat een paradijs was dat! Op de lorrie vanaf hun erf tussen de kassen door naar achter: de enorme bomen, wip en schommel.. slootje springen, hutten bouwen.. & soms proberen of we het zwembadterrein op konden komen. spookachtig, zo'n verlaten bad!

theo marijt

Het Akerbad

Het zwembad was eigendom van de familie Kohler, die in 1971 een naar ongeval hebben meegemaakt en hebben daarna het zwembad gesloten. De Dienst zwembaden van de gemeente Amsterdam was niet van plan om iets met het zwembad te gaan doen en wilde het in de desolate staat laten. In mijn functie als ambtenaar buitengewone activiteiten in de gemeente Amsterdam heb ik toen ontslag genomen en ben toen , omdat de Dienst zwembaden niets er aan wilde doen, zelf met vrienden de exploitatie op gaan zetten. Dat heb ik 5 jaar gedaan, maar door de beperkingen van de familie kohler , heb ik er mee moeten stoppen. Daarna is er nooit meer ingezwommen. Dat heet een doodszonde. Het zwembad was goed te exploiteren geweest met een beetje meer inzet .

ab moleman

eerst zwemles daarna zwemmen met je vriendin

hallo
ja heb ik ook nog zwemles gehad en ben er ook meerdere malen uit gestuurd omdat ik niet mee wilde doen en dat het water te koud was maar van thuis uit moest je zwemmen je ging naar binnen en dan naar het speelveld dan weer even kijken of de badmeester niet in het kassa hok zat anders weer uitkleden en en dan toch het koude water in en anders naar huis
en als je wat ouder werd en verkering kreeg en je dan toch samen wilde zijn dan gingen we daar naar toe dan werd je niet van thuis in de gaten gehouden maar door de badmeester je mocht niets heel vervelend in die tijd
Ab Moleman
Aalsmeer weg

L. van der Laan

Zwemles

Midden jaren 60 kreeg ik zwemles in het Zuider Akerbad, het water (uit de ringvaart was troebel.
Later zat er helder water in en was m'n watervrees weg, je kon nu de bodem zien en dat vond ik
geruststellend. Met m'n broer en andere jongens uit de Domela Nieuwenhuisstraat en omgeving gingen
we ook vaak op woensdag- en zaterdagmiddagen zwemmen. Ik herinner mij het snoephokje, daar kocht ik dan een pakje van super rose Bazooka-kauwgom. Leuk om de foto's te zien !

g van dijen

Re: Laatste dag

Peter Hardenberg. Geboren 1966:
Als kind zwom ik soms in het Akerbad. Ik kan me nog heel goed de enorme kersenboom herinneren die nog voor de ingang van het bad stond. Het zwemwater zag er wat groen troebel uit. Je kon de bodem van het bad niet zien. Ik luisterde al liggend op het veld op zaterdag naar de dik voor mekaar show. Dit geluid kwam uit de speaker bovenop het snoephuisje. Daar kocht ik soms een snoepketting.
Buurtkinderen vroegen mij of ik mee ging zwemmen op de allerlaatste dag dat het zwembad open was. Er zou namelijk 100 gulden aan munten het zwembad ingegooid worden. Dat bleek ook waar te zijn. Alle kinderen mochten het geld opduiken. Het bad was behoorlijk diep. Ik wist een dubbeltje en een kwartje op te duiken.

ja dat weet ik nog maar het was ook een treurige dag want het was voor ons na het werk een ontmoetings-punt dat weg viel

Frank van Muiden

Koud

Wij woonden in Osdorp bij de Hoekenes en in het Akerbad heb ik zwemles gehad, samen met mijn broer. ' s Morgens vroeg en koud! De moeders zaten te gillen langs de kant als we de eerste duik namen vanaf de kant. De houten kleedhokjes en de reusachtige populieren herinner ik me nog goed. En een grote speelweide. Het was inderdaad een afgelegen plek voor een zwembad. Dit moet eind jaren zestig zijn geweest. Ik ben zelf van 1963 en zo oud nu ik dit zit te tikken.

Henk van Dijk

Zuiderakerbad

Tot halverwege de jaren '60 ben ik daar elke zomer wel een paar keer geweest. Vanaf de molen bij Langsom (later gesloopt en opnieuw opgebouwd) liep er een pad onder de bomen in de richting van het zwembad. Ik had altijd sterk het idee dat ik in een soort tunnel liep op weg naar de ingang. Om de een of andere reden is dat 'beeld' mij altijd bijgebleven. Mooie tijd...

Peter Hardenberg. Geboren 1966

Laatste dag

Henk

Zuiderakerbad

Wij noemden het het Sloterbad. Wat me altijd is bijgebleven zijn de trampolines bij de ingang. Wat een feest!

Bep

Aker zwembad

Ben nu 58 jaar en denk vooral nu met het mooie weer aan toen................elke dag in de zomervakantie op het fietsje als kind naar het Kolher zwembad. Geweldig vond ik het er.

Jolanda

Akerbad

Wij woonden in de jaren "70 op Langswater. Met mijn moeder ging ik regelmatig vanuit school rechtstreeks naar het Akerbad (zoals mijn moeder het noemde), brood en drinken mee en wij bleven tot 's avonds. Helaas werd het zwembad gesloten en gesloopt. Ik kan mij nog goed de oranje badhokjes om het zwembad heen herinneren en achterin stond het snoephuisje. Alternatief was het Sloterparkbad, stuk verder fietsen en in mijn beleving heel groot!! Akerbad is toch een stukje van mijn jeugd geweest, jammer dat alles zo veranderd is in de hele polder achter Osdorp. Onherkenbaar is het geworden.

Jan Luiten

'Keulerbad'

Geachte heer of mevrouw Köhler,

Ja, nu u dat zo zegt, herinner ik het mij weer. Wij noemden het zwembad ook wel het 'Keulerbad'. Ik wist als kind natuurlijk niet waar deze naam vandaan kwam.
Weet u nog wat meer te vertellen over het zwembad?

J.J Kohler

Köhlerbad

Het Zwembad aan de Akersluisweg 20 heette het Köhlerbad en niet het Köleusbad. Tot de onteigening is het zwembad eigendom geweest van de familie Köhler en de laatste jaren dat het open was verpacht aan Theo Marijt die het de naam Akerbad gaf.

Het Zwembad is nooit het olympisch zwembad geweest, de heer Marijt verkondigt onzin.

Jan Luiten

spannend

Hallo Thea, ik ken je natuurlijk helemaal niet, maar je verhalen klinken wel erg spannend. Zou je er nog wat meer over kunnen vertellen?

thea

sloten

ik weet nog wel met een lorrie over die rails reden dolle pret hadden dan en dat we met een autopet van de dijk af rolden dat was dollepret

thea

zuiddrakerweg

mijn zussen hadden daar zelf een huisje bebouwd ik kan mij nog wel herrineren dat mijn jongste zus daar zwemmersexzeem heeft opgelopen en at het hardje winter was en dat een andere zus door het ijszakte en dat een ander zusje er toch op ging staan en dat wij boodschappen gingen doen voor bijna de3 helefamilie daar en dat mijn zus de eerste tevee had mik en mak keken we dan en dat en dat mijn zus samen met de famile mekel er uit zijn gezet ik weet ook nog wel dat die twee de eerste krakers waren ergens in dorp sloten en dat dat we daar gingen zwemmen ook in die vaart ergens en die zure appeltjes de meeste familie leden van toen leven niet meer de michel leeft nog wel