Akerbad

Auteur: Jan Luiten
Zuiderakerbad Foto: collectie Jan Wiebenga

Ik heb me altijd al afgevraagd hoe er op zo'n afgelegen plek een zwembad heeft kunnen zijn. Afgelegen, want op de Beeldbank zijn foto's te vinden, waaruit blijkt dat het zwembad al in 1930 bestond. In de omgeving waren slechts de dorpen Sloten en Badhoevedorp te vinden.
Lees ook het verhaal 'Zuiderakerbad' van Jan Wiebenga en de vele reacties daarop, waarvan dit er een van is.

Zelf heb ik het zwembad voor het eerst gezien in 1962. Wij waren, zoals zoveel gezinnen, net van Geuzenveld naar een groter huis in Osdorp verhuisd en mijn ouders besloten na de zondagse kerkgang tot een verkenningstocht in de omgeving. Het was prachtig weer en als ik me goed herinner bereikten we via de Noorderakerweg de Ringvaart en vandaar liepen we richting Sloten. Tot onze verbazing zagen we opeens het grote spiegelende blauwgroene wateroppervlak van een zwembad verschijnen. Natuurlijk wilden mijn broer en ik meteen zwemmen, maar dat was op zondag voor ons 'not done'.

In latere jaren zijn we in de zomervakanties regelmatig met een groep buurtkinderen naar het zwembad geweest. Luid zingend en kletsend liepen we via de oude Osdorperweg en de lange Zuiderakerweg naar het zwembad, voor kinderbenen een behoorlijke afstand. Meestal stond er bij mooi weer een giga-rij voor de kassa. Voorbij de entree was een soort rotspartij gemetseld waaruit water spoot, ter weerszijden hiervan waren enkele treden naar het ondiepe gedeelte, afgebakend door een soort rubber drijvers en daarachter zich verdiepend tot 3,50 m, want daar stond de hoge duikplank. Ter weerszijden waren talloze kleedhokken en het was altijd de vraag of je nog een leeg hokje kon vinden. Achter het zwembad was een zandterrein, met als grote attractie een paar reusachtige schommels, waar de gemakkelijk met zijn tweeen op kon en je geduld moest hebben om er op te komen vanwege de grote belangstelling. De kunst was om zo hard te schommelen dat je de takken van de achterliggende haag van dennebomen kon raken.

Toen wij ouder worden gingen wij meestal naar het (inmiddels al weer een tijd gesloopte) zwembad in Zwanenburg. Dit was nieuwer en netter dan het Akerbad, dat langzamerhand aan het verouderen was.

Er schijnt een relatie met de naam Badhoevedorp te bestaan. De naam Badhoevedorp is afkomstig van de modelboerderij Badhoeve, die weer genoemd is naar een overslagplaats van zand bij de Akersluisweg, waar door Amsterdammers gezwommen werd. Dit is mogelijk een verklaring voor de aanwezigheid van het zandterrein bij het zwembad.

Dat het zwembad het Olympisch zwembad geweest is, zoals voormalig beheerder van het zwembad Theo Marijt beweert (zie http://renvogel.files.wordpress.com/2008/03/nl-coach-6-2007-theo-marijt.pdf) betwijfel ik. Volgens de Beeldbank was dit Olympische zwembad gelegen aan de Amstelveense weg.

Zwembad het Köhleusbad Het Akerbad gezien vanaf de Akersluisweg. Bron: beeldbank. Datum vermoedelijk 1967. Fotootje Beeldbank Door: Jan Luiten

Carry Harts

Zwemschool Harts

Hieronder een oude ansichtkaart van Zwemschool Harts, die als reclame door Opa Simon Harts werd verspreid.
Daaronder een foto van Opa Simon Harts in het zwembad.
Van de jongere zus van Marja, Carry Harts

Marja van Loo-Harts

Sloterbad

Dit zwembad was van  mijn opa en oma Harts en herbergde in de oorlog veel onderduikers. Er werd ook gezwommen door verenigingen en kwam uiteindelijk bij  de familie Köhler.