Zuiderakerbad

7 Fans

Wie kent nog het Akerbad, ook wel Zuiderakerbad genoemd? Een prachtig zwembad gelegen in Osdorp, aan de Akersluisweg bij de Ringvaart, op enige afstand van de Sloterplas.

Het Zuiderakerbad Foto: collectie Jan Wiebenga

Een goed bezocht bad, zeker als het goed weer was. Als ik de foto’s bekijk geloof ik dat de bodem van het bad schuin liep, van ondiep naar diep, met voor het diepe gedeelte een touw met drijvende ballen. Soms ging ik wel eens mee naar het bad, getuige de foto’s. Ik zat dan tegen een muurtje, op de voorgrond bij de trap, met onze jongste spruit. Mijn vrouw gaf de andere twee vast wat zwemles voor het echte werk.

Later kregen ze zwemles in het Sloterparkbad (binnen), gegeven door mevrouw Keijzer. Maar dat was vóór schooltijd. Zie het voor je: ’s morgens vroeg, regenachtig, beetje natte sneeuw, twee bibberende kinderen, zwemmen leren, humeur ook regenachtig.
Zelf heb ik dat namelijk ook meegemaakt, maar dan ’s avonds. In september en oktober in het Jan van Galenbad (buiten). Ook halfdonker, regenachtig, bibberend met een wit weggetrokken gezicht het water in, zwemmen leren, humeur nul.

Het Zuiderakerbad is nu al lang verdwenen. Heel jammer. “Het moest verdwijnen voor een wijziging van de dijkloop langs de Ringvaart. Verzet hiertegen had volgens de wijkraad van Osdorp geen zin. Rijkswaterstaat heeft weer toegeslagen”, volgens een bericht in het jaarboek 1975/67 van de vereniging Amstelodamum. Het besluit was van vrijdag 4 januari 1974. Op de plek van het bad is inderdaad de dijk gewijzigd en er zijn veel woningen gebouwd voor de wijk De Aker. Het vermoeden bestaat, bij mij althans, dat er enig geld op toegelegd moest worden, en dan ben je bij voorbaat al kansloos. En zeker zonder de medewerking van de wijkraad. Dat kwam voor hen even goed uit en Rijkswaterstaat wilde wel de zwarte Piet zijn. Dat mij dit nog bijgebleven is, verbaast mijzelf.

Zuiderakerbad Foto: collectie Jan Wiebenga

Jan Luiten

Akerbad

Ik heb me altijd al afgevraagd hoe er op zo'n afgelegen plek een zwembad heeft kunnen zijn. Afgelegen, want op de Beeldbank zijn foto's te vinden, waaruit blijkt dat het zwembad al in 1930 bestond. In de omgeving waren slechts de dorpen Sloten en Badhoevedorp te vinden.
Volgens enkele bijschriften bij de foto's werd het bad ook wel Köhleusbad genoemd.

Zelf heb ik het zwembad voor het eerst gezien in 1962. Wij waren, zoals zoveel gezinnen, net van Geuzenveld naar een groter huis in Osdorp verhuisd en mijn ouders besloten na de zondagse kerkgang tot een verkenningstocht in de omgeving. Het was prachtig weer en als ik me goed herinner bereikten we via de Noorderakerweg de Ringvaart en vandaar liepen we richting Sloten. Tot onze verbazing zagen we opeens het grote spiegelende blauwgroene wateroppervlak van een zwembad verschijnen. Natuurlijk wilden mijn broer en ik meteen zwemmen, maar dat was op zondag voor ons 'not done'.

In latere jaren zijn we in de zomervakanties regelmatig met een groep buurtkinderen naar het zwembad geweest. Luid zingend en kletsend liepen we via de oude Osdorperweg en de lange Zuiderakerweg naar het zwembad, voor kinderbenen een behoorlijke afstand. Meestal stond er bij mooi weer een giga-rij voor de kassa. Voorbij de entree was een soort rotspartij gemetseld waaruit water spoot, ter weerszijden hiervan waren enkele treden naar het ondiepe gedeelte, afgebakend door een soort rubber drijvers en daarachter zich verdiepend tot 3,50 m, want daar stond de hoge duikplank. Ter weerszijden waren talloze kleedhokken en het was altijd de vraag of je nog een leeg hokje kon vinden. Achter het zwembad was een zandterrein, met als grote attractie een paar reusachtige schommels, waar de gemakkelijk met zijn tweeen op kon en je geduld moest hebben om er op te komen vanwege de grote belangstelling. De kunst was om zo hard te schommelen dat je de takken van de achterliggende haag van dennebomen kon raken.

Toen wij ouder worden gingen wij meestal naar het (inmiddels al weer een tijd gesloopte) zwembad in Zwanenburg. Dit was nieuwer en netter dan het Akerbad, dat langzamerhand aan het verouderen was.

Er schijnt een relatie met de naam Badhoevedorp te bestaan. De naam Badhoevedorp is afkomstig van de modelboerderij Badhoeve, die weer genoemd is naar een overslagplaats van zand bij de Akersluisweg, waar door Amsterdammers gezwommen werd. Dit is mogelijk een verklaring voor de aanwezigheid van het zandterrein bij het zwembad.

Dat het zwembad het Olympisch zwembad geweest is, zoals voormalig beheerder van het zwembad Theo Marijt beweert (zie http://renvogel.files.wordpress.com/2008/03/nl-coach-6-2007-theo-marijt.pdf) betwijfel ik. Volgens de Beeldbank was dit Olympische zwembad gelegen aan de Amstelveense weg.

Zwembad het Köhleusbad Het Akerbad gezien vanaf de Akersluisweg. Bron: beeldbank. Datum vermoedelijk 1967. Fotootje Beeldbank Door: Jan Luiten