"Ik begrijp er niks van"

Het zijn best moeilijke gedichten en toch vond de jury van het open podium op 16 maart in de Meervaart ze het mooist.

Nicolle Vredevoort De trotse dichteres (Foto: 21 maart 2006)

Ieder jaar organiseert het Caland lyceum een open podium om het talent onder de leerlingen en docenten op het toneel van De Meervaart een kans te geven.
Dit jaar won Nicolle Vredevoort in de categorie literatuur de eerste prijs met de voordracht van twee door haar geschreven gedichten.
Nicolle is leerling uit de 2e klas HAVO. Na een schoolproject ‘gedichten schrijven’ heeft zij de winnende twee geschreven en bewaard voor later. Ze maakt wel vaker gedichten om haar emoties te verwoorden. “Maar meestal geef ik ze weg. Dit zijn best moeilijke gedichten en toch vond de jury ze het mooist."
Dat het moeilijke gedichten zijn bewees ook een reactie uit het publiek ontsnapte tijdens het voorlezen, met een iets te luid: “Ik begrijp er niks van."
De prijs bestaat uit een oorkonde en een waardebon van € 10,-. En natuurlijk uit trotse ouders en familieleden, leraren en klasgenoten.

Het Geheugen van West valt de eer ten deel de gedichten te mogen plaatsen. Eén van de twee winnende gedichten:

Als ik mijn ogen open doe ’s ochtends als ik wakker word
Lijkt er een nieuwe wereld te zijn, maar dat gevoel duurt maar kort.
Je lijkt alles even vergeten te zijn.
Daar waar jij nu staat is het groot, daar waar jij nu staat is het klein
Die wereld die elke ochtend bij ieder mens ontstaat
Is een wereld die elke nieuwe dag een mens overslaat.
En als een overgeslagen mens ’s ochtends zijn ogen open doet, daar waar jij nu staat wanneer hij wakker wordt
Is er nog steeds dezelfde wereld, maar die van hem duurt maar kort.