Krantenwijk

Overtoomse Veld

Een krantenwijk loop je meestal om een paar centen bij te verdienen. Zoals een dagblad, weekblad of reclameblaadjes in een buurt te bezorgen. Maar er zijn ook zogenaamde bezorgers die het alleen om de centen gaat.

Deze foto is gemaakt op het Koningsplein, maar dit soort plaatjes zou men in de hele stad kunnen schieten. Een verontrustend verschijnsel van de anti-VOC mentaliteit Foto: Jan Wiebenga, 29 september 2010

De basis krantenwijk
Maar om even terug te gaan naar de jaren tachtig. Ons gezin had in die jaren ook een wijk om weekbladen te bezorgen. Meestal haalden mijn vrouw en de kinderen op de fiets de bladen op. Op de Hoofdweg werden ze in tassen en achterop de bagagedrager geladen en naar onze fietsenbox in de Willem Nakkenstraat vervoerd. Als het regende haalde ik ze in schafttijd met de auto op. Onze wijk omvatte het gedeelte tussen de A10, de Postjesweg, de spoordijk en de Cornelis Lelylaan. Een grote wijk, ik schat zo’n 1500 bladen. Daar waren we de halve middag en halve avond mee bezig. Geluk was, dat zich veel flats in de wijk bevonden. Enkele flats hadden alle brievenbussen beneden, andere flats moest je etage na etage en brievenbus na brievenbus bedienen. Ook de conciërge van de school op de hoek van de Postjesweg en Derkinderenstraat (nu gesloopt) kreeg er een aangereikt. Hij was daar altijd heel blij mee. De volkstuintjes langs de spoordijk en de winkels op het Allebéplein werden ook niet vergeten.

En loon komt na werken. De kinderen waren wel blij met het zelf verdiende geld. En tussen kerst en nieuwjaar mochten ze, met kaartjes, hun extraatje langs de deuren ophalen. Dat hadden ze dan ook zelf verdiend. Ook bij deze aktiviteit ging ik mee en hield de boel in de gaten. Je weet maar nooit. Dat was toen.

De suggestieve krantenwijk
Nu wordt de weekbladenwijk ook nog gelopen, maar niet langs de brievenbussen. Nee, de kortste weg naar de papierbak of andere dumpplaats is tegenwoordig de meest rendabele manier om een krantenwijk te lopen. Natuurlijk zijn er weer uitzonderingen, maar die vormen niet de regel. Vervolgens wordt tussen Sinterklaas en Nieuwjaar een enkele keer de wijk gelopen. Dit om de suggestie te wekken dat er het hele jaar gelopen wordt. Ieder weldenkend mens weet dat dit een vorm van afpersing is. Uiteindelijk komt men (kinderen maar ook volwassenen) met een stalen gezicht aan de deur om een bijdrage voor niet verrichtte diensten!
Beste mensen, blijf geven, maar wees daarbij selectief en behoedzaam.

Joop Komen

solidair

Er is een bijzonder goede oplossing voor Jan, maar dan moeten we solidair worden en dat is vooral in Nederland onmogelijk.
Want door het internet is al die reclamerotzooi feitelijk onnodig en een nee-nee sticker of ja-nee sticker op de brievenbus lost het gehele probleem op en zullen er niet onnodig bomen worden gekapt.

Jan Wiebenga

re op daders

Joop, ik kan je mededelen dat ik net zo denk als jij. Waarom reageert bijna niemand. Zelf heb ik diverse malen gemaild naar diverse weekbladen. Je krijgt dan wel een mailtje terug met bedankt. Maar vervolgens wordt er niets mee gedaan. Zonde van al die bomen die gekapt worden voor een produkt dat rechtstreeks in de papierbak belandt. In dit geval wordt aan het maken van de krant nog zoveel verdiend dat het aantal lezers er niet toe doet. Geld, geld, en noggeris geld.

Joop Komen

daders

Beste Jan, ik begrijp één ding niet.
Er zullen toch wel mensen zijn die melden dat ze een weekblad, reclamefolder o.i.d. niet hebben ontvangen.
Als ik die stapels kranten en folders zie op de foto, dan hoeft maar 1 procent van de gedupeerden dit te melden en dan moeten de daders toch meteen bekend zijn bij de respectieve distributiepunten?
Of meldt werkelijk niemand het gemis en handelen die personen dus even kwalijk?