Een geldkwestie

Slotervaart

Gezocht een donkergekleurde vrouw met grijze regenjas en goedgebekt. In het bezit van mijn 50 eurobiljet, nummer onbekend. Welliswaar heb ik het haar zelf gegeven maar bij nader inzien wil ik het toch terug.

Een ander biljet van 50 Euro Foto: collectie Jan Wiebenga

Het was herfstvakantie en niet onaardig weer. We hadden onze twee kleinkinderen, Jelle en Mijke, voor een nachtje te logeren. Het was al behoorlijk schemerig toen er aangebeld werd. Ik zei nog tegen de twee belhamels, 7 en 3 jaar, ‘jongens even stoppen er wordt gebeld, opa moet even opendoen’. Ik had de ketting er al op gedaan dus die moest er weer af. Ik keek even door het ruitje en zag een donkergekleurde dame in een grijze regenjas staan die me met een vragende blik aankeek. Eigenlijk zonder argwaan deed ik de deur open. Een stortvloed van vragen kwam over mij. ‘O, buurman ik ben blij dat u thuis bent, misschien kunt u mij helpen. Mijn moeder is plotseling in het ziekenhuis opgenomen en heeft gebeld of ik kon komen. Maar ik heb te weinig geld bij me om met de trein naar Lelystad te gaan. Ik ben familie van uw buren, twee huizen terug. Ze zijn niet thuis en de buurvrouw naast u had geen geld in huis. Vandaar dat ik bij u aanbel. Kan u mij wat lenen, u krijgt het vanavond nog terug.’ Ik stond perplex. Het enige wat bij mij opkwam was, hoe kan ik deze vrouw helpen! Mijn kleinkinderen stonden ook nog te dringen om in de voortuin te komen. Dat lukte ze ook nog. Ik riep ‘hier jullie, niet de straat op’. Daarna vroeg ik aan de vrouw hoeveel zij nodig dacht te hebben. Met 50 euro ben ik wel geholpen, zei ze. Ik riep naar binnen ‘vrouw geef even 50 euro, het is dringend’. ‘Waarom’, hoorde ik uit de kamer, maar ze kwam toch aanlopen met het geld. Ik pakte het geld en gaf het de vrouw. Dank u wel, u krijgt het vanavond terug, zei ze. De kleinkinderen stonden ondertussen op de stoep te dansen. Ik riep ze tot de orde en lootste ze weer naar binnen. De vrouw was ineens spoorloos. Ik heb haar nooit meer gezien. Ook niet om het geld terug te brengen?

Door dit waargebeurde verhaal hier te vertellen krijgt u een indruk hoe het toegaat in zo’n geval van oplichting. Het wordt zo gebracht dat je al bij voorbaat verloren bent. Ik heb wat commentaar gehad dat ik zo goedgelovig was. Hopelijk overkomt deze mensen hetzelfde, en dan spreken wij elkaar. Ik heb in ieder geval geleerd om geld niet meer via de voordeur het huis te laten verlaten.

H van Dijk

"De Nieuwe Buren"

Toen ik nog in Osdorp woonde ben ik twee keer met deze truc in aanraking gekomen. Het betrof twee dames die zich voordeden als 'de nieuwe buren'. Hun verzoek was om even bij mij in de woning te mogen rondkijken. Beide keren heb ik ze afgewimpeld en meteen de politie gebeld. De vogels waren echter al gevlogen toen deze arriveerde. Wat later las ik in de wijkbladen dat de vrouwen nog steeds op vrije voeten waren en dat zij de truc al diverse malen opnieuw gebruikt hadden (met wisselend succes).

Pim Sonnenberg

Ook jongeren overkomt het hoor!

Wat u overkwam , is mij ( 42) ook overkomen.Dezelfde dame stond aan de deur met het verhaal dat zij familie was van de buren twee portieken verderop, en dat zij haar moeder die plotseling opgenomen was in het AMC niet op kon zoeken. Ik schatte in dat er een risico bestond dat zij het geld niet meer terug zou brengen, en heb de schade beperkt tot 10 euro. het was een hele vreemde situatie, want je wordt plotseling met een hulpvraag geconfronteerd. Ook ik heb wel eens hulp nodig gehad, en dan ben je blij als iemand even wil helpen. Helaas zijn er individuen die daar graag hun voordeel mee doen.
Wel zou ik adviseren om de schade te beperken tot wat u echt kan missen. Loop ook nooit terug uw huis in , want dan is de kans groot dat er iemand anders ( bijvoorbeeld een kind) mee naar binnenglipt en op zoek gaat naar waardevolle spullen of geld. Iemand helpen is een nobele daad. Het mag echter niet ten koste van uw veiligheid gaan! Ik draag mijn geld altijd op mijn lichaam, en hoef dus niet terug het huis in.
Maar voor Deze "dame" mag zeker gewaarschuwd worden. kennlijk is zij de hele buurt doorgegaan, en zit zij nu op de Bahama's!

kabouter plop

turkse lira in omloop

kijk ook uit voor wisselgeld, met haastig natellen zie je het niet. Mijn euro bleek een turkse lira te zijn, als je snel kijkt met de 1 aan de bovenkant dan zie je het niet en met meer gewicht van het andere wisselgeld op je hand voel je het ook niet .... hij is lichter en voelt anders aan ... maar in de haast kun je daar dus ook intrappen

Fred

Jan is van een andere planeet

Dat blijkt niet alleen uit deze bijdrage maar Jan is namelijk ook blij met het hoogste punt van de moskee aan de Postjesweg. En Jan heeft geen idee waarom alle middenstand uit zijn buurt verdwenen is. Nou ik wel!

Naïviteit kent geen tijd.

goede mensen bestaan nog

Beste Jan,

Het is heerlijk om te lezen dat er mensen in Amsterdam wonen die geloven in de goedheid van anderen!
De felheid waarmee mensen reageren zegt iets over de tijd van tegenwoordig en dan voelt het als warm dat jij een ander gewoon 50 euro gunt.

Jan Wiebenga

re / Jan de Zwijger

Beste Daan Lieshout,
ik heb me rot gezocht naar je informatie (vraag?) over een verdwenen winkeltje op de Haarlemmerweg. Daarover heb ik echter niets gevonden. Dus, zeg me waar het staat of stel je vraag opnieuw en ik zal naar vermogen antwoorden. Maar beste Daan, ga alstublieft geen andere mensen tegen mij opzetten omdat ik u geen antwoordt op iets gegeven heb. Dat heb ik dan niet expres gedaan, dat moet een andere oorzaak hebben gehad. o.k.

Jan De Zwijger

Mensen, doe alsjeblieft geen moeite.
Ooit waagde ik het eens om een onschuldig informerende reactie onder een bericht van Jan Wiebenga te plaatsen. Ik dacht dat ik om een informatie vroeg over een verdwenen winkeltje op de Haarlemmerweg o.i.d.
Maar dacht u dat Jan een antwoord aan mij gaf.
Dus beste mensen, reageer nooit op verhaaltjes van Jan Wiebenga.

--- Deze reactie is ingekort ---

"Discriminerende, beledigende en kwetsende opmerkingen of reacties worden verwijderd."

De redactie

Rutgers

Dom???

Nou beste Jan, je bent naief en dat is niet altijd even handig. Maar dom? Dacht het niet.
De opmerking van Jaap die vind ik dom en ongenuanceerd. Eigenlijk puur racistisch.
Beste Jan, ik hoop dat je nooit weer zo te grazen wordt genomen, maar verlies door dit voorval niet je onbevangen kijk op je medemens.

Héél dom

--- De inhoud van deze reactie is gewist. ---

De redactie

DOM

Mijnheer, hoe vaak zijn dit soort dingen niet in het nieuws !
Ik weet niet hoe oud U bent en hoeveel keren U dit soort duistere zaken heeft kunnen en moeten horen op TV of radio , maar dan evengoed hier nog in te tuinen.
Ik begrijp ook totaal niet hoe mensen zo stom kunnen zijn.
Sommige leren het klaarblijkelijk nooit.