Er kwam een vergeten stukje stad tot leven

1 Fan
't Eilandje (ter hoogte van het latere Surinameplein) bij de Overtoom en de Sloterkade Foto: Beeldbank van het Stadsarchief, circa 1915

Ik ben geboren en getogen in de Antillenstraat, daar heb ik al eerder een stukje over geschreven.
De laatste 40 jaar woon ik in een miniscuul oud boerenhuisje met moestuin fruitbomen en een varkensstal in Oud-Vreeswijk.

Het oude dorp is inmiddels same gevoegd met Jutphaas. En heet nu Nieuwegein, de naam lijkt leuker dan het is. Waar vroeger de koeien liepen en de boomgaarden lagen, zie ik nu eentonige nieuwbouwwijken.
Ik raakte geïnteresseerd in de vorige bewoners en zocht in de Historische Kranten on-line (Website van de Koninklijke Bibliotheek - redactie). Al snel kreeg ik inzicht in het leven rond mijn huis van de afgelopen 150 jaar. Ik vond een behoeftig schoenmakersgezin in een houten hutje met 7 kinderen. Ik zag dat in de boerenschuur waar ik altijd schroefjes en spijkertjes per stuk kocht, een illegale stokerij was geweest. Naast ons huis een illegale kroeg en in een schuurtkje achter ons huis het postkantoor. Kortom ik woon in een oud stukje vergeten dorp midden in de stad.

Dat had ik eerder gezien
Als kind had ik gymles achter het Surinameplein. Had ik leren schaatsen op de slootjes waar nu het Rembrandtpark ligt en kregen wij warme chocolademelk bij de boerderijen daar. De wandeling naar de gymzaal voerde langs kleine houten huisjes. Het rook er altijd heerlijk naar vanille.
Ik ging naar de historische kranten en ik begon weer te lezen, nu over het oude eiland van de gemeente Sloten, ouder dan Amsterdam, de slatuinen, de Kostverloren wetering, de tramremise aan de Amstelveense weg. Het uitgaansleven aan het eind van de Overtoom, waar veel paling en andere vis werd gegeten.

Daarna werd het tijd voor mijn voorouders. Mijn oma had mij al veel verteld over haar leven in een kelder in de Jordaan. Ik tikte mijn achternaam in en ja hoor daar kwamen de krantenartikelen. Bij bijna elke rel in de Jordaan kwamen de namen naar voren, natuurlijk ook die van mijn moeders kant. Verbazingwekkend, alle families woonden op een steenworp van elkaar. Dat was maar goed ook, want stenen gooien dat kenden zij. Vandaar dat de Jordaan later geasfalteerd werd
Ik vond mijn familie op de Lindengracht, in de Boomstraat en op de Noordermarkt.

Ik kan de pagina Historische Kranten on-line aanbevelen, de ontwikkeling van Amsterdam is daarop uitstekend te volgen.

Ingrid Wouterson