De map met 'huis' erop

De eerste bewoners aan het woord

7 Fans

De eerste bewoners van Slotermeer aan het woord: op 7 oktober 1952 werd tuinstad Slotermeer officieel geopend door koningin Juliana. Na bijna zestig jaar spreekt de Westerpost met de pioniers. Dit keer Tini van den Akker, die de brochure 'Uw eigen huis in tuinstad Slotermeer' uit 1952 al die tijd heeft bewaard, over de koop van een huis in een gloednieuwe wijk.

Pionier Tini van den Akker  <p>Foto: Arnold Paalvast, 2012,<a href=" http://www.meerwaldt.nl"> http://www.meerwaldt.nl</a></p>

Pionier Tini van den Akker

“Twee verdiepingen, een tuin, een huiskamer van meer dan acht meter! De kinderen bleven maar rondjes rennen.” De benedenverdieping van de woning in het nieuwe Slotermeer was net zo groot als de hele woning aan de Nachtegaalstraat in Noord, waar Tini van den Akker sinds haar trouwen in 1946 woonde. Met drie dochters – de vierde (een zoon) kwam eind jaren vijftig – wilde de familie van den Akker wat groters. Het werd een woning type F van Göbel en den Hertog Architecten, in blok 5 aan de Burgemeester Vening Meineszlaan. Een zonne-woning volgens de brochure met de naam 'Uw eigen huis in tuinstad Slotermeer' uit 1952, waarin onder andere op enthousiaste toon de 'voldoende bergruimte, ook voor rijwielen en kinderwagens' wordt aangeprezen. 'Indien verlangd' kon men boven een tweede wc aan laten leggen (en dat deden Tini en haar man ook) en, aldus die brochure: 'overal geniet men van een ruim en vrij uitzicht'. Een woning in Plan “Slotermeer” deel C te Amsterdam-West was het; gebouwd door de firma Particuliere Woningbouw Amsterdam. De erfpacht is tot 2028 afgekocht. De 87-jarige bewoonster lacht. “Tegen die tijd doen mijn kiezen niet meer zeer.”

Drie planken

De familie verklaarde hen voor gek, al had hij een goede baan als boekhouder bij de firma J.G. Fikken Assurantiën, was het juist zijn werkgever die aandrong het huis te kopen en werkte zij ook – in die tijd niet de gewoonste gang van zaken – onder andere bij de Nederlandsche Middenstandsbank. “Niet omdat dat nodig was, maar omdat ik het niet kon laten. Ik wilde ook een hand aan de ploeg.” Nu was 13.200 gulden in die tijd ook wel een enorm bedrag. Zelfs voor de spaarzame familie van den Akker. Tini: “Zo'n bedrag betalen voor een huis, dat deed je gewoon niet. Nu zeggen sommigen mensen: had ik het toen maar gekocht.” In een map met erop het woord 'huis' geschreven bewaarde haar echtgenoot zorgvuldig alle correspondentie rondom het huis. En dus weten we nu dat het behang van de Nederlandse Behangselpapierindustrie Goudsmit-Hoff is en dat 'het meubelpapier van gemiddeld 1 gulden per rol ter keuze van de aanbesteder' was. In die map ook de woonvergunning van 15 februari 1954 om 'de hierna te omschrijven woongelegenheid in gebruik te nemen'. Bovenop de 13.200 gulden kwamen nog eens 65 gulden voor een – inmiddels alweer verdwenen – dienstluik tussen huiskamer en keuken en drie gulden voor drie extra legplanken met rekjes in de keukenkast. Tini: “Ik heb nog steeds plezier van die planken.”

Wilt u weten hoe hoe het verhaal verdergaat? Klik dan hier.

Ook pionier?

Met dank aan Arnold Paalvast die belangeloos en met veel liefde de pioniers in deze serie portretteert

Cor Fisher

Re: Loes!

Shirley Brandeis:
Dag Cor,
Loes is inderdaad de dochter van Tini. Volgens mij gaat het prima met 'r. Maar mocht je meer willen weten, kun je altijd Tini even bellen. Als je haar nummer wilt, mail me dan op shirley@brandeis.nl.
Hartelijke groet,
Shirley Brandeis

Hallo Shirley,
Bedankt dat je navraag hebt gedaan en ben blij dat het goed gaat met Loes.
Groetjes Cor

Shirley Brandeis

Loes!

Dag Cor,
Hartelijke groet,
Shirley Brandeis

Cor Fisher

Re: Loes?

Shirley Brandeis:
Hallo Cor,
De naam Loes komt me bekend voor, van toen ik haar sprak.
Ik heb nog contact met Tini, we waren vandaag samen naar de opening van de tentoonstelling in het Van Eesterenmuseum. Ik zal haar als ik haar weer spreek ernaar vragen!
Groetjes,
Shirley Brandeis

Ik hoor het wel, ben zeer benieuwd hoe het haar vergaan is. Alvast bedankt.
Groeten Cor Fisher thans wonend in Ede.

Shirley Brandeis

Loes?

Hallo Cor,
Groetjes,
Shirley Brandeis

Cor Fisher

Ik ben benieuwd of deze mevrouw de moeder is van Loes v.d. Akker, die heb ik namelijk gekend in de jaren '60. Als dat zo is, dan ben ik destijds verschillende keren bij haar thuis geweest. Loes hoorde toen bij onze vriendenkring.