ACTA nu domein van klussende student

Auteur: Nul20.nl

De ombouw van het ACTA-gebouw in Amsterdam Nieuw-West, voormalig opleidingscentrum voor tandartsen, tot tijdelijk studentencomplex en broedplaats is gestart. De nieuwe naam is GO-West.

De Henk Sneevlietweg in aanleg. Met de achterzijde van het hoge gebouw van Tandheelkunde ACTA, Louwesweg 1 Foto: Beeldbank van het Stadsarchief, 13 juni 1977

Op de begane grond en éénhoog komen bedrijfsruimtes met een café-restaurant, een feestzaal en ateliers. Op de hogere verdiepingen komen 460 studentenkamers.

Het ACTA-gebouw aan de Louwesweg is het eerste leegstaande kantoorpand in Amsterdam dat wordt omgebouwd tot studentenhuisvesting. De eigenaar, woningcorporatie De Alliantie, heeft het gebouw daartoe overgedragen aan twee beheerders: de stichting Tijdelijk Wonen Amsterdam (TW-A) en Urban Resort. TW-A wordt verantwoordelijk voor het creëren en beheren van de woonruimtes van de tweede tot en met de achtste verdieping. Urban Resort geeft met een culturele broedplaats invulling aan de begane grond en eerste verdieping. Dezelfde organisatie deed hetzelfde met het Volkskrant-gebouw.
Het plan omvat circa 460 onzelfstandige eenheden met gemeenschappelijk sanitair en keuken/ontmoetingsruimte voor jongeren en studenten en circa 6.000 m2 werkruimte voor kunstenaars en ondernemers in de culturele sector. Op de begane grond komt een groot café-restaurant met de naam Station West; op eenhoog ateliers en een feestzaal voor de Marokkaanse gemeenschap. Een grote collegezaal wacht nog op een zinnige bestemming. Portefeuillehouder Paulus de Wilt hoopt dat daar de terugkeer van een bioscoop in Nieuw-West wordt verwezenlijkt.

Er wordt zo min mogelijk verbouwd. Niettemin zijn kostbare aanpassingen nodig, zoals plaatsing van sanitair, te openen ramen in de gehele gevel, een nieuwe cv-installatie en een zeer groot aantal scheidingswanden. De Alliantie financiert de verbouwing. De aanpassingskosten en beheerkosten moeten worden terugverdiend uit de huuropbrengsten.

Bericht van de website Nul20.nl, lees het hele artikel hier.

Bekijk meer afbeeldingen

In het deels verbouwde ACTA-gebouw  <p>Foto: van de website <a href="http://www.nul20.nl">http://www.nul20.nl</a></p>

In het deels verbouwde ACTA-gebouw