Groeten uit Amsterdam West!

Amsterdam-West, Bos en Lommer

Tien (oud-)bewoners van Amsterdam West vertelden aan de hand van een foto uit hun fotoalbum over hoe het vroeger was en hoe ze daar nu op terugkijken. Persoonlijke, nostalgische, soms ontroerende verhalen zijn het. Een boek, een tentoonstelling én een vertelvoorstelling zijn er van gemaakt. Zaterdagavond 13 maart is de presentatie van dit bijzondere buurtproject ‘Groeten uit Amsterdam West’ in Podium Mozaïek. “We leven nu in zo’n rijkdom. Door dit soort verhalen besef je dat weer even.”

Jan van Pelt (tweede van links) toen en nu op de brug aan de Burgemeester De Vlugtlaan wie, wat, wanneer, waar

Terugdenken

“Ik was wel geschokt. Het huis uit mijn jeugd is gesloopt. Jammer, er ligt een hoop geschiedenis. Ik reed er nog wel eens doorheen, op zoek naar het gevoel van vroeger. Ik heb het nooit gevonden. Er is zoveel veranderd sinds wij er kwamen wonen in 1953.” In ‘IJsbloemen op het raam’ vertelt oud-Kolenkitbuurtbewoner Jan van Pelt over zijn jeugd in de toen nieuwe buurt nabij de dijk. Het vlotten bouwen, fikkie stoken, maar ook de ijskoude kinderkamer herinnert hij zich nog goed. Toch denkt Jan met warme gevoelens terug aan zijn jeugd.

Boempsj

En zo blikken nog negen andere geïnterviewden terug voor ‘Groeten uit Amsterdam West’, dat naast een verhalenbundel ook een foto-expositie en een vertelvoorstelling bevat. Terug op de jaren vijftig en zestig. Een tijd van veel zand, veel buitenspelen (weer of geen weer), van boempsj, boempsj, boempsj, zoals Truusje Vrooland vertelt in het verhaal ‘Integratieteckel’. “Dat is het geluid van mijn jeugd. Het geluid van het heien. De tijd van de wederopbouw, van de vooruitgang, van het vele spelen op straat in een kinderrijke buurt.” Aan de hand van foto’s uit een ver verleden vertelden de geïnterviewden (huidige en voormalige bewoners uit Amsterdam West en Nieuw-West) aan nostalgische verhalenschrijfster Shirley Brandeis over hun leven. Over hun jeugd, het volwassen worden, over de veranderingen in de buurt door de komst van nieuwbouw, nieuwe culturen en nieuwe tradities. Fotografe Sandra Hoogeboom portretteerde hen, geïnspireerd door de oude originele foto.

Ontroerend

Het resultaat is tien keer een tweeluik van oude en nieuwe foto’s vergezeld van de bijbehorende ontroerende, grappige, maar soms ook melancholische verhalen. De verhalen en foto’s zijn gebundeld in een boekje en staan nu al – in de buurt van de geïnterviewde bewoner – tentoongesteld. Zoals die van An van Batum bij de bibliotheek aan het Osdorpplein. De foto van toen toont haar klassenfoto. Van Batum vertelt erbij: “Ik zit vooraan; dat meisje met die zendingspop op schoot ben ik. Iedere maandag moest je een cent meenemen naar school. Dan kwam de juf langs met een doosje met daarop een biddend Indonesisch poppetje. Dat poppetje boog als je een cent in het doosje deed. Daar deed je het voor als kind!”

Rijkdom

Enkele deelnemers hebben de afgelopen tijd een spoedcursus ‘vertellen’ gevolgd van rasverteller Wijnand Stomp. Hun eigen verhaal gaan zij tijdens de opening van de foto-expositie voordragen in de vertelvoorstelling ‘Ik was eens…’. “Alle verhalen geven een heel bijzonder tijdsbeeld weer,” vertelt fotografe Sandra Hoogeboom, die bij de interviews aanwezig was. “Ik ben vooral dol op het woord ‘integratieteckel’, dat Truusje Vrooland bedacht tijdens het interview.” Er is veel veranderd, constateert Hoogeboom. “We leven nu in zo’n rijkdom. Door dit soort verhalen besef je dat weer even. Mariska Hofman, de oudste deelneemster, benadrukt dat. De keus die je tegenwoordig in de supermarkt hebt, verbaast en verblijdt haar ook.” Een heel boek zou je kunnen vullen met de verhalen van elke bewoner, stelt Hoogeboom. Maar het is een bundel van tien bondige verhalen geworden. Aangevuld met foto’s van toen en van nu. Fraai vormgegeven door Helma Timmermans.

Aanleiding

‘Groeten uit Amsterdam West’ is mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst en is onderdeel van de RAST weekender - van woensdag 10 maart tot en met zondag 14 maart in Podium Mozaïek - geheel in het teken van de nieuwe voorstelling ‘Eleni en Roos’ van Theater RAST. “Het verhaal van deze theatervoorstelling is de aanleiding geweest voor deze foto-expositie met de buurt,” vertelt RAST-medewerker Yuen Kwan Lo. “Eleni en Roos zijn twee eenzame oude dames die wonen in één van de oudste wijken van Istanbul. In de loop der jaren zien ze hun stad veranderen: de oude wijken worden vervangen door nieuwbouw, oude tradities verdwijnen samen met de oude generatie en maken plaats voor nieuwe tradities die zijn meegenomen door nieuwe culturen. Deze verandering ziet men in alle grote steden over de hele wereld, zo ook in Amsterdam West. Iedere buurtbewoner hier heeft zijn eigen herinneringen en hun verhalen kleuren de buurt en maakt Amsterdam West zo uniek. Dat wilden we hiermee laten zien.”

De opening van de foto-expositie, de presentatie van de verhalenbundel en de opvoering van de vertelvoorstelling vindt plaats op zaterdag 13 maart om 19 uur in de foyer van Podium Mozaïek aan de Bos en Lommerweg 191 en is vrij toegankelijk. Reserveren is gewenst, via info@podiummozaiek.nl of 020 5800381. Zie ook www.podiummozaiek.nl. Ook de voorstelling Eleni en Roos bezoeken? Die begint om 21 uur. Bezoekers van de opening krijgen €5,- korting (normale prijs €18,-).

wie, wat, wanneer, waar Foto nu: Sandra Hoogeboom

Burger

Gewoond op nr36

Wij hebben daar gewoond van ‘52 tot ‘59

Woonde op de hoek naast de fam Keizer en verderop de fam van Dijk welke nog meegedaan hebben met een koor (famTrap) en niet te vergeten da fam van Ravensberg.

Rob

Mike Hogenes mijn zus is ook geboren in de Wiardi Beckmanstraat in januari 1956

Mike volgens mij moet je mijn zus Joca haast kennen zij ging ook naar de kleuterschool bij de Catharinakerk.

Mike Hogenes

Mooie herinneringen

Wat fantastisch deze 2 foto's. Ik raak er eigenlijk erg ontroerd van. Ben zelf geboren in de Wiardi Beckmanstraat in 1956. Ik zat 1 jaar op de kleuterschool in het noodgebouw, vlakbij waar deze foto is genomen. Daarna ging ik naar de kleuterschool bij de Catharinakerk. Zo kaal als op deze foto kan ik het mij niet meer herinneren. Wat mij opvalt is dat de boel kennelijk erg is verzakt. Kijk naar het verschil in hoogte van de metselstenen. De brug hierachter, op de Vening Meineszlaan, dat was ons speelterrein. Met natuurlijk de oude spoordijk, het kleine meertje, wat vroeger zo groot leek. We hebben daar allemaal leren schaatsen van onze vader. Wie kon zwieren kreeg kunstschaatsen.
Het is mij als jongste nooit gelukt. Gelukkig kreeg ik de oude van van broer, die het wel goed kon.
Allemaal erg lang geleden, toen de winters nog koud waren en maanden lang duurde, in mijn beleving tenminste. Wat was het gezellig en wat hadden we het goed. Komt nooit meer terug. Jammer.

AlbrechtPaul Sanders, Tervuren BE

harry?

Geen idee of het de Harry de Groot is die als designer bij Leolux gewerkt heeft. Er is ook nog de musicus met dezelfde naam en op LInked In staan er nog een vijftigtal andere. Maar die van Leolux kwam uit Amsterdam.

adrie (dan) Volger

gedachten aan amsterdam west

Ik zat net naar de foto van de {dan} kinderen op de Burgermeester DeVlugtlaan te kijken met op de achtergrond de centale Hemweg, hoe ik het me nog kan herinderen.Ik woonde op de grens van oud en nieuw west en ging in mijn jeugd spelen op het net opgespoten land wat nu het Rembrandtpark is. Ik woon voor 40 jaar in Florida en ga terug naar mijn oude buurt en naar nieuw-west waneer ik op vacantie naar Holland ga en vind het erg om te zien hoeveel van de dan nog nieuwe huizen worden afgebroken. Ik vind het zo erg. Geen wonder dat Amsterdam altijd een woning tekort heeft en denkelijk te veel geld om maar weer op nieuw te bouwen.

willem van 't wout

groeten uit amsterdam west

Hij heeft gewoond in de Kenau Simon Hasselaarstraat in Geuzenveld. Waar hij daarna is verhuisd, weet ik niet.

Jan Luiten

Harry

Als dit de Harry de Groot is die (later?) in de Fred Thomasstraat in Osdorp gewoond heeft, weet ik wel wat meer.

willem van't Wout

De jongen met de pet Harry de Groot?