fl.INT moet Sloterplas laten bruisen

Een drijvend theater op de Sloterplas

7 Fans

Dat was even schrikken voor de bewoners in het rustige Nieuw West. TU-student Wessel Roos staat te popelen om van de ‘achtertuin’ van de Westelijke Tuinsteden weer een bruisend centrum te maken.

fl.INT Meer en Vaart fl.INT bij Meer en Vaart (Artist Impression)

Het plan van student Wessel Roos werd, tegen de verwachting van sommigen in, goed ontvangen door GroenLinks-wethouder Tys de Ruijter. “De Sloterplas is heilig voor veel bewoners, maar zeg nou zelf, het is er wel saai.” Wat meer actie, meer recreatie, dat spreekt zelfs het groene hart van de dagelijks bestuurder wel aan. En dus mag Wessel Roos, die eerder zijn plan in het Informatiecentrum Parkstad in Osdorp presenteerde, ook in het stadsdeelkantoor van Geuzenveld-Slotermeer zijn afstudeerproject (hij kreeg er het cijfer 8 voor) tonen.
Het gaat om een zogenoemde floating interface, vandaar de naam fl.INT. Een multifunctionele ruimte (13 bij 25 meter groot) op de Sloterplas, verplaatsbaar over het water naar drie aanmeerlocaties in de stadsdelen Slotervaart, Osdorp en Geuzenveld-Slotermeer. Voor zover de uitleg van het woord ‘floating’. Het interfacegedeelte zit ‘m in de rode omlijsting van de gevelopening van dit drijvende theatergebouw. Deze omlijsting is het koppelstuk, een interface dus, dat de oeverlocaties met de fl.INT kan verbinden zodra het is aangemeerd.
Hiermee krijgt Nieuw West één voorziening die op drie plaatsen kan worden ingezet als theater, muziekpodium, bruiloftlocatie, filmzaal, discotheek en nog veel meer.
“Eindelijk iets dat van dit gebied meer dan een woongebied maakt,” aldus Roos die refereerde aan de Marokkaanse jongeren die vorig jaar samen de voetbalwedstrijd Marokko-Tunesië op een groot scherm wilden zien maar daarvoor geen locatie in eigen buurt konden vinden. fl.INT was in dat geval een goede oplossing geweest. Het biedt onderdak aan 220 mensen, heeft een bar, toiletvoorzieningen, een grote en twee kleinere ruimtes en dient door haar mobiliteit alle bewoners van Nieuw West. En nog mooier: ’s avonds kan er een optreden worden gegeven aan de Noordkade in Geuzenveld-Slotermeer en de volgende dag, na een nachtelijk tochtje over het water en wat ombouwen, kan het als expositieruimte aan de oever van Meer en Vaart dienst doen.
Roos mijmert verder: “Het is toch geweldig als je langs de Sloterplas loopt en kunt zeggen: kijk daar ben ik getrouwd. Op het water!’ Wethouder De Ruijter sust de gemoederen onder geschrokken bewoners met het feit dat het nog ‘maar een idee’ is. Maar wat Roos en zijn zakenpartner Sandra Scheffer betreft wordt het idee werkelijkheid. Er zijn al onderhandelingen gaande met een groot entertainmentbedrijf. Wat het moet gaan kosten is nog niet duidelijk. Maar er zullen zeker
miljoenen euro’s (vooralsnog geen gemeenschapsgeld) geïnvesteerd moeten worden om met dit plan van de Sloterplas het klotsende hart van Nieuw West te maken.

Wilt u uw mening geven over het drijvende theater fl.INT?
Ga naar het fl.INT forum.
+

fl.INT (2) Uitgaan in optima forma

A.P.M. Haring

drijvend theater Sloterplas

met zeer gemengde gevoelens gekeken naar het voorstel een drijvend theater in de
Sloterplas te realiseren. Wij wonen aan de oostzijde van de plas en weten uit ervaring dat dit voor de rust rondom de plas geen goed idee is. Als aan de westoever evene-
menten worden gehouden dan is dit aan de oostoever duidelijk hoorbaar en dit kan zelfs zeer storend zijn, Wij wonen nu al meer dan vijftig jaar in Slotervaart en wij willen
graag de rust - vooral in de avonduren graag behouden.
Geen drijvend theater met alle overlast van dien.