Plastic brengt Overtoomse Veld tot Bloei!

1 Fan

Een kunstwerk van plastic tasjes? Ja echt waar, stapels en stapels plastic tassen werden in de afgelopen weken door kunstenares Marie-José Hamers omgetoverd tot heuse balkontassen. In die tassen worden plantjes gezet en deze worden overal in Overtoomse Veld aan balkons gehangen, zo komt de buurt tot bloei!

Mevrouw Kurt krijgt de eerste Balkontas uitgereikt van PvdA-raadslid Edith Brouwer, achter de microfoon opbouwwerker van Eigenwijks Karin Kauw Foto: 6 juli 2012

De presentatie van de maar liefst 350 balkontassen vond plaats op vrijdagmiddag 6 juli. De achterkant van VLLA is voor de gelegenheid omgetoverd tot bijzondere presentatiewand. Op het omliggende grasveld heeft een groep mensen zich verzameld, om de prachtige aaneenschakeling van kleuren te bekijken en vervolgens een balkontas, een flinke schep aarde, zaadjes en een bijzonder kalender van het project in ontvangst te nemen.
Alle deelnemende buurtbewoners leverden de afgelopen maanden plastic tasjes in voor het project Bloei!. Bloei! is een bewonersinitiatief dat met hulp van de speciale wijkaanpakgelden is mogelijk gemaakt. Het project is door veel verschillende partijen gedragen. Het idee kwam bij IKRA vandaan en vervolgens werd er samengewerkt met El Noer, Stichting Ekmel, Semerkand, Vrouwen voor Vrouwen Overtoomse Veld en twee kunstenaars uit de wijk gevestigd zijn: Bert Kramer en Marie-José Hamers.

Eigenwijks verbindt
Alle partijen werden bij elkaar gebracht door opbouwwerker Karin Kauw van Eigenwijks, die straalt als ze vol trots vertelt over Bloei!: “Ik wist van de verschillende organisaties dat ze allemaal bezig waren met het thema groen en graag iets met duurzaamheid en planten wilden. Mensen wonen samen in een wijk, maar stappen niet zo snel bij elkaar binnen. Als opbouwwerker loop ik veel door de wijk en kom ik op bijeenkomsten waar ik mensen vraag waar ze mee bezig zijn en wat ze willen bereiken. Daardoor kan ik mensen en partijen verbinden en daar is nu dus dit fantastische project uit voortgekomen!”
Bloei! wil groen en duurzaamheid onder de aandacht brengen én ontmoeting in de buurt bevorderen. Dat is op eerdere bijeenkomsten en ook op deze vrijdag goed gelukt. Buurtbewoners van 8 maanden tot 80 jaar oud en mannen en vrouwen van allerlei achtergronden lopen hier vrolijk rond. Een groep dames heeft lekker hapjes bereid die gretig worden opgegeten. Onderwijl kijkt iedereen vol bewondering naar de kleurrijke wand.

Alle soorten en maten
In de balkontassen zijn onder meer logo’s van een boekhandel, een drogisterij, een woningbouwcorporatie en een sportzaak te herkennen, maar ook tassen die uit andere landen komen ...

Lees hier verder over de Bloei!-tassen

Ook zo’n mooie tas?
Er zijn nog een paar balkontassen over! Wie in Overtoomse Veld woont en zich met een stapel plastic tassen meldt bij Eigenwijks op de Jan Tooropstraat 6, krijgt een prachtige balkontas mee naar huis en kan zo bijdragen aan het tot Bloei! brengen van de wijk.