Zand en jonge gezinnen

De eerste bewoners aan het woord

Verteller: Alie van den Bos
7 Fans

Op 7 oktober 1952 werd tuinstad Slotermeer officieel geopend door koningin Juliana. Na bijna zestig jaar spreekt de Westerpost met de pioniers. Dit keer Alie (Alida) van den Bos (87) die er sinds haar 29e verjaardag woont.

Alie van den Bos vertelt Foto: Arnold Paalvast <p><a title=" http://www.meerwaldt.nl" href=" http://www.meerwaldt.nl"> http://www.meerwaldt.nl</a></p>

Alie van den Bos vertelt Foto: Arnold Paalvast

“Ja, het is hier heel erg veranderd. Aan de ene kant is de straat onlangs nog fraai vernieuwd, aan de andere kant mis ik de winkels. Slagerij van Poorten is weg en dat was zo’n heerlijke slager. Er is geen Nederlandse slager, groenteboer of bakker meer in de buurt. En vroeger had je hier zoveel winkels. De Coöp, bakkerij Mensing, de drogist op de hoek van de Fockstraat, een drankenwinkel, breiartikelenwinkel 3 Suisses, een winkel met lingerie, sigarenman Van Vuure, het eerste giroloket toentertijd. Het is allemaal weg en ik mis de gezelligheid.”

Om en om
“We kwamen hier op 8 juli 1954, op mijn verjaardag, wonen. We hadden toen al een dochter en een zoon. Kijk, ik heb het huurcontract van Ons Belang bewaard. Toen de corporatie, nu Eigen Haard, met vijftig woonjaren een bloemetje kwam brengen, stond men versteld dat ik dat nog heb. Je kunt er alles op terugvinden. Dat de huurprijs 12,25 gulden per maand was. Wat een bedrag was dat toen, hè. Maar we kregen er een eigen huis voor, een benedenwoning, dat vonden we hartstikke handig. Ik zei als meisje al dat ik later vier kinderen wilde, om en om een jongen en een meid. Het kwam uit. De meiden sliepen in de ene kamer, de jongens in de andere en wij in de huiskamer op een slaapbank die je overdag opklapte. Nu staat er een dressoir en heb ik in m’n eentje veel ruimte.”

Nooit heimwee
“Zand en jonge gezinnen, zo was het toen hier. Een gezellige buurt. Je kwam niet bij elkaar binnen, maar je kende elkaar wel en op straat maakte je een praatje. Op de Burgemeester De Vlugtlaan had je allerlei winkels, zoals dus die Coöp en ook Simon de Wit. Op het hoekje daar zat een levensmiddelenzaak, Amsterdam genaamd. De melkboer kwam langs de deur en op zondag de zuurjood. De ijscoman kwam bijna elke dag wel door de straat. Ja, het was hier heel fijn om met kleine kinderen te wonen. Hoelahoepen, busje-trap voor de deur. Naar de Sloterplas, lekker zwemmen. Naar de speeltuin, waar men toen nog 75 cent toegang vroeg, maar dan zat er wel iemand bij.

Bloemetje
“Er wonen er hier niet veel meer uit die tijd; nog eentje een portiek verder. Ze zijn verhuisd of overleden. Ik heb hier in al die jaren nooit weg gewild. Met zestig woonjaren mogen ze me weer een bloemetje brengen.”

Ook pionier?

Re: nog duidelijker

Jan Wiebenga:
Nou Theo, ik hou het op zuurjood, een mooie duidelijke aanduiding van iemand uit Joodse kringen die zure bommen verkocht. Houden zo!

De zuurjood die bij ons eind jaren '50 in de Staatsliedenbuurt kwam, bleek achteraf de oude heer De Leeuw te zijn geweest. Later een heel groot merk geworden in zuurwaren. Toenterijd echter reed hij nog rond op een bakfiets met enkele grote vaten met daarin allerlei soorten zuur. Voor een gulden zat de hele familie de rest van de middag te smullen. Je blééf er van eten...

nog duidelijker

theo van genne

re:slotermeer

Ja Jan ik begrijp het,heb trouwens nog nooit in mijn leven een"zuurkatholiek"gezien,ze keken alleen maar zuur............

theo van genne

re:Slotermeer

Tja dat komt nog uit een tijd dat we nog geen uitkering hadden,,we werkten allemaal en hadden geen tijd om daar over te zeuren en verveelden ons niet dus een jood die met zuur rond liep te venten werdt met respect een zuurjood genoemd je kon toen zeggen:nummel 39 met lijst zonder dat al die vervelende klieren over je heen donderde.We juichten toen ook nog voor zwarte piet zonder idiote achterliggende gedachtes,ik wou trouwens dat er weer een goede zuurjood door mijn straat kwam kan je weer net als vroegah een babbeltje maken en moppen tappen!!!!!!!!!!!

Duidelijk

Dat kan ik mij voorstellen Els, maar ik kan er niet wakker van liggen. Ook kan ik het mevrouw Alie van den Bos niet kwalijk nemen dat zij in deze termen spreekt over vroeger. Vroeger was het namelijk heel gewoon om duidelijk te spreken en niet in stiekeme termen zoals tegenwoordig. Iedereen wist over wat en wie je het had. Wat is daar tegen? De echte Amsterdammer zal het begrijpen.

Els

De term "zuurjood" kan ik niet waarderen.